Bolt, Ronaldo és Murray is a Laureus jelöltjei között

shadow

Megtörténtek a jelölések a 2017-es Laureus díjakra. A jelölteket a megelőző év legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó sportolói közül választotta ki egy 400 fős sportújságírói testület. A győzteseket a Laureus World Sports Academy tagjai szavazzák meg, az ünnepélyes díjátadóra pedig február 14-én, Monacóban kerül sor. 

A rangos elismerés várományosai elsősorban a riói olimpián és paralimpián kiváló eredményeket elérő sportolók közül kerültek ki, de a foci is a jól reprezentált sportágak közé tartozik.

Az Év Férfi Sportolója kategóriában a szokásoknak megfelelően óriási a verseny. A jelöltek között ott van az immáron kilencszeres olimpiai bajnok Usain Bolt, a Rióban öt és tíz ezer méteren is címet védő Mo Farah, a kétszeres olimpiai és wimbledoni bajnok Andy Murray, Cristiano Ronaldo, valamint két kosárzseni, Stephen Curry és LeBron James.

laureus

Az Év Férfi Sportolója kategória jelöltjei (Forrás: Twitter)

"Úgy gondolom, minden álom valóra váltható, ha az ember maximálisan elkötelezi magát és iszonyú keményen dolgozik" - mondta Farah. "A Laureus-ban ez a különleges. Az ember végignézi a jelöltek listáját, és rájön, hogy a rajta szereplő nevek ugyanezt az utat járták végig. Megálmodták az álmaikat és elérték őket."

Az Év Női Sportolója kategória mind a hat jelöltje részt vett a riói játékokon, igaz, nem mindegyikük nyert aranyérmet. Három amerikai is a kiválasztottak közt van, a négy aranyérmet szerző tornász, Simone Biles, a szintén négyszeres bajnok úszó, Katie Ledecky és a 4x100-on és 4x400-on győztes, 400-on ezüstérmes Allyson Felix. A jelöltek közt van a kétszeres Grand Slam-bajnok, világelső Angelique Kerber, a riói sprintkirálynő, Elaine Thompson, valamint a pályakerékpárban immáron négyszeres olimpiai bajnok Laura Kenny.

A Legnagyobb Visszatérést az újságírók szerint Michael Phelps úszó, Ruth Beitia magasugró, a Davis-kupa győztes Juan Martín del Potro, Nick Skelton díjugrató, aki Rio legidősebb olimpiai bajnoka, a triatlonos Fabienne St Louis, valamint az alpesi síző Aksel Lund Svindal produkálta.

A csapatok kategóriája is rendkívül erős, három focicsapat is bejutott a legjobb hat közé: a Real Madrid, az Európa-bajnok Portugália, valamint az olimpiai bajnok Brazília. A jelöltek közé került még a Mercedes Formula 1-es csapata, valamint két amerikai sportág képviselői, a Chicago Cubs és a Cleveland Cavaliers.

A újságírói testület a Legnagyobb Áttörés kategóriában Nico Rosberget, a Leicester City csapatát, a foci Eb negyeddöntősét, Izlandot, és Fiji rögbicsapatát jelölte. Illetve két világcsúcsot elérő atlétát, Almaz Ayanát és Wayde van Niekerket is beválasztotta a legjobb hat közé.

laureusnok

Az Év Női Sportolója kategória jelöltjei (forrás: Twitter)

Az Év Mozgássérült Sportolója kategória jelöltjei: Ihar Boki és Sophie Pascoe úszók, Omara Durand kubai atléta, Siamand Rahman súlyemelő,  Marcel Hug, svájci kerekesszékes versenyző, és Beatrice Vio vívó.

Az Év Extrém Sportolója kategóriában jelöltek két szörföst, John John Florence-t és Tyler Wright-ot, egy snowboardost, Chloe Kimet, egy skateboardost, Pedro Barrost, egy mountain bike-ost Rachel Atheront, és egy freestyle sízőt, Kelly Sildarut.

via és via