Európának ismét bravúrra van szüksége a zárónapon - Ryder Kupa

shadow

Az idei Ryder Kupa eddig mindent szállított amire vártunk, brutális hangulatot, őrült szurkolókat, magukból kikelő golfozókat és ami mindennél fontosabb: zseniális játékot.

Az amerikai csapat a pénteki rajt óta előnyben van, az első délelőtti programot 4-0-ra hozva megalapozta a győzelmi reményeket, és igaz, hogy Európa főleg az első nap délutánján és a második nap reggelén faragott hátrányából, de végül a hazaiak 9.5 - 6.5 arányban vezetnek és három pont előny tudatában vághatnak neki a zárónap egyéni mérkőzéseinek.

Európának 14 pont elég a címvédéshez, az Egyesült Államok csapatának 14 és fél pontra van szüksége, hogy hosszú idő után ismét övék legyen a kupa. Magyarán a 12 vasárnap szerezhető pontból ötre van szükségük.

A két csapatkapitány nem okozott meglepetést az első párosítással. Amerika az érzelmileg már-már túlfűtött, egyértelműen a legjobb formát mutató Patrick Reed-et küldi ki az első párosra, míg az európai csapatot az idei FedExCup győztese és szintén a szezonbeli legjobb formáját hozó Rory McIlroy képviseli majd.

A két kapitánynak tényleg nem volt nehéz dolga eldönteni, hogy ki adja meg az alaphangot. Reed vállán cipelte tegnap a hazaiakat, olyan hangulatot keltve, hogy a vendégeknek szó szerint kényelmetlen lehetett a pályán sétálni. Az amerikai, aki csupán második Ryder Kupáján vesz részt úgy játszott, mintha erre a tornára született volna. A hazai kommentátorok már odáig merészkedtek, hogy “Ryder Kupa” legendának titulálták a tegnapi kör alatt a számtalan birdie mellett egy 79 yardról beütött eagle-t is jegyző Reed-et.

Az első meccset már most egy nehézsúlyú bokszmérkőzéshez hasonlítják a szakmabeliek,de a többi párosítás sem fog csalódást okozni.

Egyéni mérkőzések (zárójelben a játékosok Ryder Kupa egyéni mérkőzés mérlege):

Rory McIlroy, Europe (2-0-1) vs. Patrick Reed, USA (1-0-0) … A logikus kezdés mindkét kapitánynak. Az idei négy PGA Tour rájátszás tornából hármat ők nyertek meg. Reed nem rendelkezik olyan eredményekkel mint McIlroy, de látva előző két napi játékát ez lehet csak idő kérdése.

Henrik Stenson, Europe (1-2-0) vs. Jordan Spieth, USA (0-1-0) … A héten negyedik alkalommal csapnak össze ők ketten. Két évvel ezelőtt Gleneagles-ben mindketten elveszítették az egyéni meccsüket a zárónapon.

Thomas Pieters, Europe (0-0-0) vs. J.B. Holmes, USA (1-0-0) … Pieters McIlroy-al az oldalán három győzelemmel kezdte Ryder Kupát karrierjét. Holmes tegnap 7 birdie-t ütött. Két jó formában lévő játékos találkozik. Holmes 2008-ban játszott Ryder Kupa egyénit, akkor Soren Hansen-t verte.

Justin Rose, Europe (2-0-1) vs. Rickie Fowler, USA (0-1-1) … Rose ötödik meccse ez a hosszú hétvégén, míg Fowler csak a harmadikra készül. Rose játszott jobb formában kettejük közül.

Rafa Cabrera Bello, Europe (0-0-0) vs. Jimmy Walker, USA (1-0-0) … A spanyol Cabrera Bello a hat európai újonc egyike, de nem ennek megfelelően játszott az első két napon. Tegnap délután pihent és a szakértők szerint jobb esélyei vannak itt mint Walker-nek.

Sergio Garcia, Europe (3-4-0) vs. Phil Mickelson, USA (5-5-0) … A Reed-McIlroy mérkőzés mellett ez a másik összecsapás amire sokan várnak. Garcia ugyanúgy, mint a korábbi években nagyon összeszedte magát a Ryder Kupára és ugyanez elmondható Mickelsonra is. Utoljára 2004-ben játszottak egymás ellen egyéni matchplay-en, akkor Garcia nyert.

Lee Westwood, Europe (3-6-0) vs. Ryan Moore, USA (0-0-0) … Sem a Ryder Kupa veterán Westwood, sem az amerikai újonc Moore nem játszott jól a héten. Westwood tegnap ráadásul két nagyon rövid gurítást is kihagyott a végjátékban, ami valószínűleg egy pontjába került Európának.

Andy Sullivan, Europe (0-0-0) vs. Brandt Snedeker, USA (0-1-0) … Andy Sullivan az elmúlt három szakaszban pihent. Snedeker viszont két játékból kettőt megnyert, a momentum egyértelműen az ő oldalán van.

Chris Wood, Europe (0-0-0) vs. Dustin Johnson, USA (2-0-0) … Ez túlságosan egyértelmű. Az idei legjobb amerikai az európai újonc ellen. Igaz, hogy Johnson a három páros mérkőzéséből csak kettőt hozott, de sok birdie-t ütött. Ezt hoznia kell Amerikának.

Danny Willett, Europe (0-0-0) vs. Brooks Koepka, USA (0-0-0) … Az egyetlen olyan páros, amelyben két újonc találkozik. Willett néha megvillant, de közel sem volt olyan meggyőző mint Koepka, aki 2/2-re áll két nap után.

Martin Kaymer, Europe (2-1-0) vs. Matt Kuchar, USA (1-2-0) … Kaymer nem sok vizet zavart eddig, de négy évvel ezelőtt is bemutatta, hogy ő képes megoldani a tornát eldöntő utolsó gurítást is, nem véletlenül került a párosok végére. Kuchar jól játszott tegnap, de ha a Ryder Kupa eredményei mellé hozzátesszük a Presidents Cup egyéni mérkőzéseit, akkor 1/5-ös mérlege finoman szólva sem bíztató.

Matthew Fitzpatrick, Europe (0-0-0) vs. Zach Johnson, USA (2-1-1) … Az amerikaiak nem is kérhettek volna ennél jobb zárópárost. A 22 éves Fitzpatrick élete első Ryder Kupján ha úgy alakul a verseny sorsdöntő lehet egy többszörös major győztes tapasztalt Ryder Kupa játékos ellenében. Nem túl bíztató európának, de Darren Clarke bizakodóan nyilatkozott az ifjonccal kapcsolatban.

Amerikának öt, az európai csapatnak pedig hét és fél pontra van szüksége a szerezhető 12-ből. Nem lehetetlen a hátrány ledolgozása, főleg ha visszatekintünk a négy évvel ezelőtti tornára, melyet szintén amerikai földön rendeztek. Akkor 10-6-os hátrányból fordított Európa, úgy hogy az első 5 meccset megnyerték a zárónapon és végül a vasárnapi 12 pontból csak 3,5-et adtak oda a hazaiaknak.

Kell tehát az erős kezdés Európának, pontosan ezért a nagyágyukat és a jó formában lévő újoncokat pakolta előre Clarke kapitány. Erre persze számított Davis Love III, az amerikai kapitány, szóval zseniális meccsekre számíthatunk az elején, és bízzunk benne, hogy nem fog eldőlni a torna az első 5 páros után. Ha valaki nem látott még golf tornát, érdemes ezzel kezdenie. A hangulat parádés lesz.