Ryder Kupa - a valaha volt legerősebb amerikai csapat?

shadow

Darren Clarke az európai csapat kapitánya a csapatszellemben hisz. Az európai válogatott mottója a következő: váll-váll mellett. Egy csapatként amerikai pályán is, még 6 újonccal is nyerhetnek.

A gyakorlókörök csapatbeosztásán látszott, hogy az újoncokat fel kell karolni. A Ryder Kupa veteránnak számító játékosok, mint Lee Westwood, Martin Kaymer, az idei Open bajnok Henrik Stenson, vagy az olimpiai bajnok Justin Rose mind olyan játékossal volt párban, akik életükben először vehetnek részt a kétévente megrendezésre kerülő csapatversenyen az Egyesült Államok és Európa legjobb golfozói között.

“Igazság szerint nem volt túl lényeges, hogy ma ki kivel edzett.” - próbálja finomítani az amúgy egyértelműnek tűnő képet a kapitány. “A srácok csak edzettek ma, csak ütötték a labdát, ismerkedtek a pályával.”

Az újoncok azért már a gyakorlónapon is megismeredtek azzal a hangulattal, amivel a versenynapon hatványozottan találkozni fognak. Minden rossz ütést díjazott az amerikai közönség, és ez amikor igazán számítani fog még jobban fel fog erősödni.

Az európai csapat, a hat újonc játékosnak köszönhetően a fogadóirodák és a legtöbb szakember szerint is sokkal esélytelenebb a győzelemre, mint a hazaiak. Az egyik korábbi kiváló amerikai golfozó, manapság az amerikai csatornákon kommentátorként tevékenykedő Johnny Miller azt mondta, hogy ez az utóbbi évtizedek leggyengébb európai csapata.

Az amerikai válogatottat - melyet Davis Love III kapitányol - Tiger Woods hiánya ellenére az egekbe magasztaják, sőt sokan odáig merészkedtek, hogy a valaha volt legerősebb csapatnak titulálták.

“Nem gondolom, hogy mindezzel foglalkoznunk kellene.”- reagált a médiacirkuszra Rory McIlroy, aki a hétvégén megnyerte a FedExCup rájátszást. A lényeg, hogy nagyon motiváltak vagyunk. Bárhova nézel kék-piros (amerikai csapat színei) armadát látsz. Mindenki arról beszél, hogy mennyivel erősebb a hazai csapat. Csak azt felejtik el, hogy az sem lehet véletlen, hogy az előző hármat mi nyertük meg. Azzal pedig, hogy az amerikai csapatot a valaha volt legerősebbnek nevezik, extra motivációt adnak. Mi lenne jobb cél, mint a valaha volt legerősebb csapatot megverni a saját pályájukon."

Rory McIlroyt nem kell félteni. Kipróbált Ryder Kupa játékos, aki a legjobbkor került újra csúcsformába és tipikusan az a sportoló, akit az ilyen helyzetek feltüzelnek.

Érdemes megnézni amúgy az idei nemzetközi tornagyőzelmek számát. Európai játékosok tizenkét győzelmet jegyeztek, az amerikaiak tízet. A majorok elosztása 2-2. Bőven elég erős a csapatunk ahhoz, hogy megbirkózzunk az idegenbeli játékkal és a címvédéssel. Tapasztalt játékosokban sincs hiányunk, ott van Lee Westwood, Sergio Garcia, olyan játékosok akik már 7-8 Ryder Kupán túl vannak. Csak az a kérdés, hogy mennyire tudunk csapatként megküzdeni a 13. “játékosukkal”, a hazai közönséggel, mert ők híresen kemények és a fejedbe tudnak mászni, ha elgyengülsz.

A média harácsolását amúgy a spanyol Sergio Garcia zárta le a sajtókonferencián.

“A Ryder Kupát nem a száddal nyered meg, hanem az ütéseiddel. Szóval majd a pályán dől el, nem pedig itt.” - intette csendre a riportereket Garcia.

Pénteken kezdés.