Ryder-kupa - Amerika győzelmi kényszerben

shadow

Pénteken kezdetét veszi a két évente sorra kerülő Ryder-kupa újabb összecsapása. Az 1927-ben indult versenysorozat az Egyesült Államok és az európai golf-válogatottak összecsapása, mely az évtizedek során hatalmas presztízsharccá vált az élgolfozók között. Vita nélkül a legjobb hangulatú torna a sportban, melyet túlzás nélkül lehet hasonlítani bármelyik labdarúgó derbihez. A golfozók, de a helyszínen tartózkodó nézők még inkább levetkőzik az elitista etikettet, nem a szokásos síri csendben zajlik a játék és a más sportból teljesen megszokott vad érzelemkitörések is megjelennek, melyektől mind emberibbé válik a sokak által még mindig túlságosan tradicionálisnak tetsző sport. A torna utóbbi három kiadását Európa csapata nyerte, így a Minnesota állambeli Hazeltine National Golf Club szakaszain az amerikai válogatott sokszoros motivációval kezdheti meg a játékot pénteken.

Ha valaki érdeklődik a golf iránt és meg szeretne nézni egy tornát a TV-ben, ezzel kell kezdenie.

Európa csapata

Európa címvédőként nagyon fiatal és sok, a Ryder-kupa csapatversenyében rutintalan játékossal vág neki a tornának. A csapat tagja természetesen a hétvégén Amerikában tornát nyerő és ezzel a FedExCup egész éves pontversenyében az élen végző Rory McIlroy. Szintén komoly erőt képvisel a Ryder-kupa veterán Sergio García, Martin Kaymer, Lee Westwood és az olimpiai aranyérmes Justin Rose, illetve az idei Masters-győztes Danny Willett és the Open-győztes Henrik Stenson is. De nagy kérdés, hogy mire lesz képes a háromszoros címvédőként érkező európai válogatott 6 Ryder-kupa újonccal (a csapat létszáma 12 fő), ráadásul idegenben, a nem túl elnéző amerikai publikum előtt.

Egyesült Államok csapata

A hazaiak csupán két újonc játékost neveztek, egyikük a hétvégi tornán Rory McIlroytól rájátszásban alulmaradó Ryan Moore, aki kapitányi választottként került be a csapatba, illetve Brooks Koepka, aki alanyi jogon kvalifikálta magát a hazai Ryder-kupa-pontversenyen keresztül. A többiek névsora illusztris csapatot képez. Idén két amerikai major-győzelem született, Dustin Johnson és Jimmy Walker révén. Mindketten ott lesznek a hazai színekben a pályán. Phil Mickelson és Matt Kuchar rutinja sokat segíthet a hazaiakon. A hangulatot pedig Patrick Reed már-már őrültségig feltüzelt játékstílusa és a további fiatalok, Jordan Spieth, Rickie Fowler és Dustin Johnson győzeleméhsége adhatja meg.

Pálya

Hazeltine National Golf Club, par 72, 7,628 yard, utolsó rangos verseny: PGA Championship 2009,

Játékrend

Péntek, szeptember 30.

Négy délelőtti foursome (váltott ütés) mérkőzés, majd négy délutáni four-ball (jobb labda) mérkőzés

Szombat, október 1.

Négy délelőtti foursome (váltott ütés) mérkőzés, majd négy délutáni four-ball (jobb labda) mérkőzés

Vasárnap, október 2.

12 egyéni matchplay összecsapás

Pontozás

Minden győzelem egy pontot ér, a döntetlennel végetért mérkőzések fél pontot hoznak mindkét csapatnak. Az a csapat amelyik 14 és fél pontot szerez megnyeri a Ryder-kupát. Ha 14-14 lesz a végeredmény, Európa csapata címet véd.

Rövid történet

Az Egyesült Államok 25-13-2-es mérleggel egyértelműen eredményesebb volt a Ryder-kupa történetében, de amióta Nagy Britannia és Írország csapatához csatlakozott Európa többi része, az európai csapat 10-7-1-es mérleggel jobban áll, ráadásul az idei Ryder-kupa versenynek háromszoros címvédőként fut neki, miután nyertek Celtic Manor, Medinah és Gleneagles pályáin az elmúlt 6 évben.

2014 statisztikái

  • Europe 16½-11½ -es győzelmet aratott Gleneagles-ben
  • 462 szakaszból Európa 119-et megnyert, az Egyesült Államok csapata 104-et, többit felezték
  • Európa több szakaszt nyert amikor birdie vagy jobb eredmény elég volt a lyuk megnyeréséhez (86-76) és akkor is ha elég volt par-al nyerni (33-27).