Vége a várakozásnak - kezdődik a Ryder Kupa

shadow

Európa egyik legerősebb párosát küldi ki a perceken belül kezdődő Ryder Kupa első mérkőzésére Darren Clarke kapitány, a Justin Rose-Henrik Stenson duó ellenfele majd a fiatal, de annál ütőképesebb Jordan Spieth-Patrick Reed páros lesz.

Egyik páros sem számít meglepőnek. Európának szüksége van egy jó kezdésre, az amerikai Reed pedig a tökéletes alany a hazai közönség és a csapattársak feltüzelésére.

“Tudtuk, hogy kemény párost kapunk.” - mondja Spieth. “Tudtuk, hogy erős nyitányt akarnak és pontosan erre készültünk mi is. Nagyon kemény meccs lesz.”

Rose olimpiai bajnok lett idén nyáron, Stenson rióban második, előtte pedig megnyerte az évad harmadik major tornáját, az Open-t. A két évvel ezelőtti Ryder Kupán mindhárom mérkőzésüket megnyerték. Ennél több a csapatkapitány Darren Clarke-nak sem kellett.

“Az első perctől kezdve ők voltak a kezdőim. Nekik kell elkezdeni a harcot.” - meséli Clarke. “Ezzel kapcsolatban szemernyi kétely se volt bennem.”

Spieth és Reed is kipróbált páros, Gleneagles-ben két évvel ezelőtt megnyerték az első két meccsüket mielőtt felezték volna a harmadikat Rose és Martin Kaymer ellen. Reed mindezek után Skóciában vette a bátorságot és csendre intette az európai publikumot, mely akkor még pofátlannak tűnő cselekedet volt egy újonctól, de mostmár jóformán elvárás az idei amerikai kapitány, David Love III részéről.

“A legéletrevalóbb, legagresszívabb, legzsiványabb játékost küldöm ki elsőnek talán minden idők legkeményebb szurkolótábora elé. Reed meg fogja teremteni azt az alaphangulatot, amivel meg tudjuk nyerni a tornát.” -magyarázza döntését Davis Love III. “Ez egy nagyon jó kezdést ígér. Mellette pedig ott lesz az a srác, aki fejben bármit tud kezelni, közönséget, ellenfelet és a hazai pálya nyomását is.”

Reed már hetek óta várja a rajtot, és amióta kijött a párosítás tűkön ül.

“Négy nagy golfozó csatája lesz az első meccs. Nem tudom szavakba önteni mennyire várom. Zseniális lesz. Életem egyik legnagyobb élménye eddig. Bízom benne, hogy egy jó rajttal sínre tesszük az amerikai csapatot.”

Rose szintén bizakodó, magára akarja vállalni a torna első ütését.

“Idegölő feladat. Nem számít, hogy hazai pályán vagy idegenben vagy. Az első ütés brutális. Nem lehet felkészülni rá mentálisan.” -mondja Rose. “Tudom, hogy ideges leszek. Alig várom, hogy túl legyek rajta. Csak repüljön el és utána már megy minden magától. Tudom, hogy Henrikkel jól fogunk játszani.”

A helyi idő szerinti délelőtti meccsek a következőek:

Justin Rose/Henrik Stenson vs. Jordan Spieth/Patrick Reed

Rory McIlroy/Andy Sullivan vs. Phil Mickelson/Rickie Fowler

Sergio Garcia/Martin Kaymer vs. Jimmy Walker/Zach Johnson

Thomas Pieters/Lee Westwood vs. Dustin Johnson/Matt Kuchar

Ez azt jelenti, hogy az európai csapat újoncai közül Rafa Cabrera Bello, Matthew Fitzpatrick, Danny Willett és Chris Wood pihen az első délelőtt során, míg az amerikai csapat tagjai közül J.B. Holmes, Brooks Koepka, Ryan Moore és Brandt Snedeker várakozik majd.

Love III szerint számára sem volt nehézség összeállítani az első párosokat. A négy párosból háromnak már van közös Ryder Kupa múltja, Walker és Zach Johnson az egyetlen új párosítás.

“A legfontosabb számunkra az, hogy bízunk egymásban és a közös felkészülésben.” - folytatja az amerikai kapitány. “Szeretjük ezeket a párosokat és a délutáni párosokban is nagyon bízunk.”

Az európai kapitányt természetesen megkérdezték az idei Masters torna győztesérről, Danny Willettről is:

“Danny délután már kinn lesz a pályán. Van egy egész hétvégére szóló tervem, Danny a terv szerves része természetesen. Jól van, játszani akar és éhes a sikerre.”

Két újonc kezd az első nap délelőttjén az európaiak közül, Sullivan és Pieters. Pieters a legtapasztaltabb Ryder Kupa játékos Lee Westwooddal kapcsolta össze. Sullivan McIlroy-al kezd, de ők ketten kérték, hogy együtt lehessenek.

“Olyan magas szinten játszik most McIlroy, hogy butaság lett volna nem teljesíteni bármilyen kérdését.” - mondja Clarke.

Kezdés tehát a percekben.