Krónika – árverések kapujában

shadow

Két könyvnyi csikó került felvezetésre szeptember 11-étől 13-áig az amerikai lóversenyzés szívében: a 636 ifjú reménységből kilencen hagyták el a ringet több mint 1 millió dolláros vételárral a hátuk mögött. Az első három helyezett, mint legdrágább vétel természetesen mind Tapit-ivadék, és csak 100,000 dollár választotta el hármójukat.

A legmagasabb áron elkelt csikó ráadásul kanca: M.V. Magnier istállóját ékesíti mostantól a szürke kanca 2,7 millió dollárért, ki teljes testvére a most májusban Santa Anita-i Gold Cup-ban győzedelmeskedő Cupid-nak. Nem rossz ajánlólevél, melyre horogra is akadtak. Érdekessége még a történetnek, hogy a híresebb testvér is a Coolmore tag neve alatt fut, kit 900,000 dollárért vásárolt Magnier 2014-ben ugyanitt.

„Ez a Tapit-kancacsikó kiválóan kitenyésztett, gyönyörű küllemmel rendelkező egyed, és reménykedhetünk, hogy legalább olyan jó lesz, mint a bátyja.” – nyilatkozott Magnier, ki emellett kapott is az alkalmon, hogy imádott Scat Daddy „gyűjteményét” is bővítse 1,1 millió dollárért.

Itt a közel 700 millió forintos kancacsikó árverésének a menete.

 

War Front láz még mindig erősen tartja magát Tapit árnyékában: négyet is megvásároltak egy és két millió dollár közötti áron. A legdrágább War Front csikó anyja ráadásul a Gr1-győztes Iotapa, így 1,9 millió dollárig kellett a zsebbe nyúlni annak, ki magának szerette volna: a boldog vásárló kiléte pedig még titkos, ügynökön keresztül zajlott ugyanis érte a licitháború.

Az igazi tűzijátékokat Keeneland azonban novemberre tartogatja a Fasig-Tipton-ra: ott lesznek ugyanis a katalógusban a turf és a homok királynői, Tepin és Songbird, valamint a december óta tartó vesztes szériát múlt szombaton, a Kentucky Downs Ladies Turf Stakes-ben (Gr3) megtörő Miss Temple City is.

A hurrikán sújtotta Floridába pedig két nappal az Irma pusztítása után visszatért az élet a lóversenypályára: míg Miami üzleti negyede még mindig ázik az óceán-és esővízben, Gulfstream Park állóvizét felszárították és már 75 visszatelepített versenyló birtokba is vette a pályát. A helyi trénerek szerint ha nem tudták volna, hogy két nappal előtte hurrikán söpört végig a térségen, nem tűnt volna fel nekik a változás.

Biztonságosabb vizeken, Európában pedig ifjú fedezőmének sikereinek örülhettünk: két francia tenyésztésű csikó lett első black-type ivadéka Camelot-nak és Intello-nak. Előbbinek Alounak nevezetű fia „aranyozta” be a nevét, mikor szeptember 10-én Düsseldorfban győzedelmeskedett a Grosser Preis von Engel & Volkers Junioren-Preis-ban; míg utóbbinak lánya, Sonjeu szállította első Listed-besorolású sikerét Prix Saraca-ban Maisons-Laffitte pályáján szeptember 11-én.

Ausztrália pedig továbbra is lázban ég: Winx 19 győzelemmel egyhuzamban a háta mögött, starthoz áll megvédeni címét a George Main Stakes-ben Randwick gyepén szombaton. Az ellenfelek napról napra futamodnak meg a királynő dicső menetelése elől, így a mai napra már csak hét telivér várja a startnál a káprázatos kancát. Nem lesz azonban könnyű dolga, hiszen ott lesz többek között istállótársa, Foxplay is, ki nemrégen megszorongatta a célegyenesben.