Krónika – távozók és költözők

shadow

Heti témáink: Milliós csikók a ringben, American Pharoah délen, Sole Power visszavonul.

Márciust stílusosan nyitotta a galoppüzem: a Fasig-Tipton a mesés floridai Gulfstream Parkban tartotta meg az a válogatott kétéves tréningezett telivérek árverését elsején. A vásárlási kedv pedig nem pangott: hárman átlépték az egymillió dolláros határt – amit csak nagy szerencsével lesznek képesek a jövőben „visszatermelni”.

A méregdrága vásárlás ugyanis nem hozza csomagban magával a ragyogó jövőt – csak egy nagy adag elvárást. Lawrence Best a három milliós-csikóból kettőt vitt el: a nap topperét, az Uncle Mo apaságú kancacsikót 1,5 millió dollárért, és egy More Than Ready apaságú méncsikót 1,1 millió dollárért. „Szeretem a jó családból való kancacsikókat. Uncle Mo egyértelműen egy fénypontja az iparnak jelenleg, és olyanokat keresek, akik szerintem képesek lesznek Graded-besorolású versenyeket nyerni, de mellette maradandó értékkel is bírnak.” – nyilatkozta Best az Uncle Mo-ivadékáról, megtoldva a More Than Ready csikó megvásárlásának magyarázatával: „csak megtetszett nekem.”

Best mellett másodikként a „Coolmore-os” M. V. Magnier „gazdagodott” egy milliós csikóval: 1,45 millió dollárnál csattant a kalapács egy Bernardini apaságú ménnél. (Magnier szeptemberben 3 milliót adott Beholder féltestvéréért Keeneland-on.)

Amerika szupersztárja, a Hármas Korona és Breeders’ Cup Classic-bajnok American Pharoah „terjeszkedik”: a Coolmore fedezőménje jelenleg Ashfordban (Kentucky) teljesít szolgálatot, ahol első fedeztetési szezonja máris egy komoly ugródeszka volt: az amerikai tenyésztők körében is nagy népszerűségnek örvendett, nagy bizalommal küldték a legjobb kancákat az ifjú titán elé – 47 Gr1-nyertest, vagy adót fogadott a versenypálya királya. A déli félteke tenyészszezonjába már szerepet is fog kapni, hiszen később a Coolmore Australia fogja „foglalkoztatni” a Fáraót, ahol az amerikai tarifához képest moderált áron, 66 ezer ausztrál dollárért fog fedezni (ez 50,509 amerikai dollár). Hazájában kizárólag privátban fedez – mint Galileo Írországban.

A nemzetközi elit sprintversenyek mostantól kissé hiányosnak fognak érződni, hiszen egy oszlopos tagtól kellett búcsút vennünk: a már tízéves Sole Power hagyja hátra a versenypálya gyepét a legelőéért cserébe. Idén háromszor láthattuk már megmutatkozni a Dubai Karneválon: de legjobb eredménye is csak negyedik volt. Eddie Lynam hozta nyilvánosságra csillaga visszavonulását:

„Nagyszerű ló volt, de az idő senkire sem vár, és eljött a pillanat, hogy nyugdíjazzuk. Sose tréningeztem még egy ennyire őszinte, boldog, és kicsattanó lovat, mint Sole Power. De mint mi is, ahogy öregszik, lassul. 21 éves korom óta vagyok tréner, most 55. életévemben járok – egy senki voltam, míg meg nem jelent és olyan helyekre juttatott el, ahova álmodni sem mertem volna, hogy eljutok. Az utolsó alkalommal feltenni a lószállítóra éltem legszomorúbb napja lesz

A képen látható Sole Power versenypályákon ritkán látható 100-1-hez meglepetésgyőzelmével robbant be 2010-ben a Nunthorpe Stakes-ben (Gr1), és négy további Gr1-es trófeával bizonyította, hogy akkori meglepetése nem egy egyszeri véletlen következménye volt. Ascoti és York-i sikerei utáni utolsó királykategóriás diadala Dubaiban érte: a 2015-ös Al Quoz Sprint-ben. Herélt lévén tenyésztelep helyett a Horse Park Stud-ban fogja tölteni nyugdíjas évet.