Krónika – Utánpótlás

shadow

Beléptünk az év azon csodás időszakába, mikor a versenypálya híreit a farmok legújabb jövevényeinek képei váltják fel: sorban születnek a csikók. Kicsivel több, mint egy éve még ezrek harsogták American Pharoah nevét a tribünön, mikor pályarekorddal győzött a Breeders’ Cup Classic-ban, most pedig már apamén: világra jött legelső ivadéka a Brookdale Farmon. Az internetsztár méncsikó anyja Kakadu (Tizway), ki féltestvére a többszörös Graded Stakes-győztes Protonicónak. Amerika legújabb hármas korona bajnok lovának még 207 utódját várhatjuk idén – kik között egészen elképesztő, 47 Gr1-győztes, vagy győztest szülő kanca neve lelhető fel. A 2012-es Kentucky Derby és Preakness Stakes nagy riválisainak, Bodemeister-nek és I’ll Have Another-nek az anyjuk is a „Fáraótól” vemhesek éppen. Tavaly 200 ezer dollárért fedezett, idén már privátként jegyzik.

Nemsokára pedig újabb két csillagtól várhatjuk az első utódokat: az idei Kentucky Derby veretlen bajnoka, Nyquist sikeresen átvészelte kólikás rohama miatti műtétjét, és terv szerint beléphet a 2017-es tenyészszezonba: a Darley-nál $40 000-ért fogja várni a kancákat az USA 2015 Év Kétévese. A nemzetközi turf egyik legfényesebb csillaga, a japán herceg, Maurice (a képen) búcsúja is elérkezett a versenypályától – káprázatos Hong Kong Cup győzelme után pedig ez várható is volt, hisz aligha szerezhetett volna már magának nagyobb hírnevet Screen Hero fia a pályán. A hatszoros Gr1-győztes telivér $34 000-ért fogadja majd a kancákat a Shadai Farmon (JPN). Több, mint 9 millió dollárt keresett négyéves karrierje alatt, 2015-ben Japán Év Lova, Bajnok Sprintere és Bajnok Milere volt – idén újabb címekre számíthat. Ha valamely olvasónknak lenne 40 ezer dollárja befedeztetni a kancáját, az olcsóbb fedezőmént ajánlanánk…

Az ötödik kontinens is tartogatott eseményeket csikók terén: Ausztrália sprintkirálynője, Black Caviar elsőszülöttje starthoz állt karrierje első versenyében. A kétéves Oscietra Flemington 1000 méterén vívta meg első csatáját, melyben harmadik helyen végzett. Anyja utolérhetetlen eredményei nagy súlyt akasztottak a nyakába, de mind trénere, David Haynes, mind zsokéja, Luke Nolen elismerően nyilatkoztak teljesítményéről. Idővel megszerzi maga hírnevét.

Ahogyan egy másik kontinens hercegnője is tette: Songbird kétségkívül Amerika legjobb hároméves kancájaként zárta az évet, hisz egy szem veresége is tele volt dicsőséggel. Beholdertől kikapni ugyanis nem szégyen. A Hírességek Csarnokába is beiktatott Jerry Hollendorfer isteni kancájának négyéves szezonját tervezgetik, mely miatt a galopp népe tűkön fog ülni: március 18-ára tervezik a visszatérést a Santa Margarita-ban (Gr1), és hacsak nem vesz zuhanórepülést a teljesítménye, idén kiáll a „fiúk” ellen is. Ahogy képzeletben már most kisebb csatát vív ellenük: kijöttek ugyanis az Eclipse-díjak finalistái, és az Év Hároméves Kancája mellett az Év Lova kategóriában is jegyezve van Arrogate és California Chrome mellett. Az elsőt biztosan elnyeri, a másodikat biztosan elbukja, de ahogy Hollendorfer is mondja: „Ez tényleg egy hatalmas megtiszteltetés, hogy döntős lett. Ő igazi nagyágyú.”

A versenypályák további nagyágyúi pedig lassan szedhetik a sátorfájukat, hogy Dubai felé vegyék az irányt: csütörtökön indult az idei Dubai Világkupa Karnevál sorozata. Egyelőre „csak” a helyiek verik fel a port Meydan homokján, de máris borult a papírforma az Al Maktoum Challenge (Gr2) első fordulójában, mikor az előzetesen favorizált Emotionless már a győzelemre esélytelenként fordult a célegyenesbe, Le Bernardin ellenben megvédte címét.