Sam Willoughby lebénult

shadow

Nem véletlenül fogalmaztak óvatosan és konkrétumok nélkül Sam Willoughby állapotával kapcsolatban az érintettek. Amikor ennyire kerülik a konkrétumok kommunikálását egy gerincsérüléssel kapcsolatban, mindig sejteni lehet, hogy nagy a baj.

Sam Willoughby a világ egyik legjobb BMX krosszosa, az ausztrálok kedvence, olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnok. Hosszú ideje az Egyesült Államokban él és edz. Egy amerikai lány, a Rióban ezüstérmes BMX-es Alise Post a menyasszonya.

Sam Kaliforniában, Chula Vistában edzett, amikor bukott és csigolyasérülést szenvedett. A család csak nemrégiben avatta be a közvéleményt a sérülés részleteibe.

Samet a helikopteres kórházba szállítás után azonnal megműtötték, mivel a C6-os és C7-es nyakcsigolya törése következtében a gerincvelője súlyos nyomás alá került. Emiatt Sam mellkastól lefelé mozgásképtelenné vált. A műtét során el kellett távolítani a C6-os csigolyát, melyet egy ún. titán cage-dzsel helyettesítettek, valamint egy lemez és négy csavar segítségével összekötötték a C5 és C7-es csigolyákat. Ezzel sikerült elérni a gerincvelő dekompresszióját, így további műtétre nem volt szükség.

Gerincvelő trauma esetén azonban a gyógyulás nem azonnali, hanem hosszadalmas folyamat, és kimenetele, valamint az esetleges maradandó károsodás mértéke teljesen kiszámíthatatlan. Sam egyelőre visszanyerte a mozgást a karjaiban, valamint kezdi érezni a lábait, de mozogni mellkastól lefelé továbbra sem tud. Ez a viszonylagos gyors javulás azonban reménnyel tölti el az orvosokat és a családot is Sam felépülésével kapcsolatban.

Samet átszállították egy coloradói rehabilitációs központba, ahol családja és menyasszonya is vele van. Hosszú és rögös út áll előtte, melynek kimenetele teljesen bizonytalan.

De Sam nagy küzdő. Az olimpia előtt hat hónappal elszakította az egyik keresztszalagját, de mivel ennek műtéti rekonstrukciója hosszadalmas rehabilitációval jár, ami az olimpiai részvételébe került volna, inkább sérülten versenyzett tovább. Döntős volt Rióban, de érmet ezúttal nem tudott szerezni.

Most viszont csak egyetlen dolog jár a fejében: menyasszonyát jövő nyáron saját lábán az oltárhoz vezetni.

 

“Gőzerővel tervezzük a jövő évi esküvőnket, és Sam most minden erejével azért dolgozik, hogy a szeretteink körében az oltárhoz kísérhessen, és férj-feleségként együtt ünnepelhessünk egy csodálatos közös jövőt mindazokkal, akik ezen a hosszú úton mellette állnak.” – nyilatkozta Alice egy ausztrál magazinnak.

Néha a bajnoknak egy hétköznapi álom beteljesüléséhez van szüksége a legnagyobb erőre és támogatásra.

#strengthfor91