Idén is döntős Juhász István!

shadow

A sportfavágás rajongóit minden év novemberében a világbajnokság tartja lázban. Az idei küzdelmek helyszíne a Stihl németországi fészke, Stuttgart. Az ötezer férőhelyes Porsche Arenában idén is végig telt ház előtt versenyeznek a világ legjobb sportfavágói.

Tegnap rendezték az egyéni verseny kvalifikcióját. A döntőben 12-en indulhatnak: Az előző világbajnokság első hat helyezettje (pontosabban a nemzet, akit képviselnek), valamint a rendező ország bajnoka automatikusan helyet kap a döntőben. A fennmaradó öt helyre selejtezőt rendeznek, melyért 17 favágó versenyez.

Juhász István 2013-ban világbajnoki hetedik volt, és tavaly is bejutott a döntőbe. A rendkívül szerény és szimpatikus ráckevei sportolónak nagy álma, hogy még egyszer a legjobb 10 között végezzen. Pisti a maga 50 évével a fiatalokat megszégyenítő akarattal és fizikummal versenyez, de évről évre nehezebb a dolga.

Tegnap sem volt ez másként, és némi balszerencse, valamint apróbb hibák ellenére az ötödik helyet sikerült megcsípnie, amivel ott lesz a szombati döntőben. Hibák ide vagy oda, azért a széria láncfűrészes vágásban 11,6 másodperces idővel élete legjobbját vágta.

Az öt továbbjutó, jobb szélen Juhász István

Néhány szó erejéig sikerült telefonon beszélnem Pistivel, de hamar elragadták a kötelezettségek. Rövid beszélgetésünk során elmondta, hogy a különbség közte és a feltörekvő fiatalok között leginkább az, hogy ő, ha nem is kiemelkedő, de kiegyensúlyozottan jó teljesítményt tud nyújtani mind a hat versenyszámban, míg a fiatalok általában 2-3 számban nagyon erősek, de a többiben nem még nem. Márpedig itt átlagban is jól kell teljesíteni. Fizikailag kiválóan érzi magát, egyáltalán nem érezte megterhelőnek a versenyszámokat.

Pisti az Erdő-Mező Online-nak hosszabban is nyilatkozott, aki kíváncsi a részletekre, bátran olvassa el a beszámolójukat.

A csapatversenyben ezúttal is ötfős válogatott keret képviseli hazánkat. Juhász István mellett a parádi Strubel József „Dedi”, az érsekvadkerti testvérpár, Bakó Norbert (ifjúsági világbajnoki ezüstérmes 2015) és Bakó András, valamint az ópusztaszeri Bozsó Zoltán „Zoka” alkotja a magyar csapatot. A csapatverseny első kvalifikációs körén már túl vannak a fiúk. Meglehetősen sok balszerencsével egyenes ágon nem sikerült továbbjutniuk, de este lesz még egy lehetőségük. 12 másik csapattal harcolva, ha az első négy hely valamelyikén végeznek, akkor ott lehetnek az előző körből bejutott 8 másik válogatott mellett.

A csapatverseny vigaszágas kvalifikációja, majd az azt követő döntője 19:00 órától kezdődik, ahogyan a holnap esti egyéni döntő is. Mindkettőt élő internetes közvetítésen lehet figyelemmel kísérni, erre a linkre kattintva.

Most pedig irány Stuttgart! :)