Ez történt éjjel - Megvan Hirscher első olimpiai aranya

shadow

Az alpesi sí egyik legnagyobb alakja, az osztrák Marcel Hirscher életében először ünnepelhetett olimpiai aranyérmet. A hódeszkások női félcső versenyszámát a mindössze 17 esztendős amerikai Chloe Kim nyerte meg. Összefoglalónk a téli olimpia negyedik napjának eseményeiről.

A japán rövid pályás gyorskorcsolyázó, Kei Saito az első, akit pozitív doppingteszt miatt hazaküldtek a phjongcshangi téli olimpiáról. A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) keddi közlése szerint a 21 éves sportoló, aki a japán váltó tartalékversenyzője, egy versenyen kívüli doppingellenőrzésen akadt fent még az olimpia előtt. A gyorskorcsolyázót - akinek szervezetében acetazolamidot mutattak ki - ideiglenesen felfüggesztették, s hazaküldték az olimpiai faluból. Japán résztvevő még soha nem bukott meg doppingvizsgálaton téli olimpián. Szaito eltiltásának hosszáról az ötkarikás verseny után döntenek. A következő nyári játékoknak Tokió lesz a házigazdája 2020-ban, s Japán - szapporói központtal - pályázni szeretne a 2026-os téli rendezésre is.

Az Olimpiai Sportolók Oroszországból (OAR) csapata szerezte meg a bronzérmet a curling vegyespáros versenyben, miután a harmadik helyért rendezett összecsapáson 8-4-re legyőzte Norvégia csapatát a phjongcshangi téli olimpián. A keddi mérkőzésen az Anastasia Bryzgalova, Aleksander Kruszelnicki összetételű orosz kettős már az első játékrészben (end) kétpontos előnyt szerzett, és hiába jött fel a Kristin Skaslien, Magnus Nedergotten páros kétszer is egy pontra, riválisuk mindig tudott újítani tudott, s összességében magabiztosan szerezte meg a bronzérmet. A vegyespárosok számára most először rendeznek versenyt a téli olimpiák történetében. A döntőt Kanada és Svájc vívja majd.

Curling vegyespáros, bronzmérkőzés:

Olimpiai Sportolók Oroszországból (OAR)-Norvégia 8-4

A mindössze 17 éves, koreai származású, de amerikai Chloe Kim nyerte a hódeszkások női félcső versenyét a phjongcshangi téli olimpián kedden. A hazájában és a Koreai Köztársaságban is hatalmas népszerűségnek örvendő sportoló már a selejtezőben is toronymagasan a legjobb volt, ott elért 95,5 pontos teljesítményét megközelíteni se tudták. A tizenkét fős döntőben - ahol minden versenyző háromszor mehetett le a pályán, s mindenkinél a legjobb eredményt vették figyelembe a végelszámolásnál - ezt a teljesítményt is túlszárnyalta, a maximális 100 pontból 98,25-öt kapott, így magabiztosan nyerte meg a versenyt. Érdekesség, hogy Kim már négy éve a szocsi ötkarikás játékokra is kvalifikálta magát, ám akkor, 13 évesen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályai szerint nem indulhatott. A dobogó második fokára a kínai Liu Jiayu állhatott fel, míg a bronzérmet az amerikai Arielle Gold szerezte meg. A címvédő, ugyancsak amerikai Kaitlyn Farrington a szocsi olimpia óta visszavonult a versenyzéstől, így nem volt ott a mezőnyben.

Hódeszka, női félcső:

1. Chloe Kim (Amerikai Egyesült Államok) 98,25 pont

2. Liu Jiayu (Kína) 89,75

3. Arielle Gold (Amerikai Egyesült Államok) 81,75

A jelenlegi legjobb férfi alpesi síző, Marcel Hirscher megszerezte a medálgyűjteményéből egyedüliként hiányzó olimpiai aranyérmet: az osztrák versenyző kombinációban győzött a phjongcshangi játékok keddi napján. A két magyar induló közül Samsal Dalibor 32., míg Kékesi Márton 35. lett.

A hatszoros világbajnok és összetett világkupa- győztes sztár annak köszönheti sikerét, hogy az erősségének számító műlesiklásban a legjobb időt érte el, így a lesiklást követő 12. helyről ugrott az élre. Mögötte két francia szlalomspecialista szerezte meg az ezüst- és bronzérmet Alexis Pinturault és Victor Muffat-Jeandet személyében. Hirschernek eddig egy ötkarikás ezüstérme volt Szocsiból, melyet műlesiklásban nyert.

A lesiklásban 29. Muffat-Jeandet másodikként vágott neki a második futamnak és a várakozásoknak megfelelően ő állította fel az etalonnak tekintett időt, amely Hirscher érkezéséig nem is forgott veszélyben. Az osztrák síző egészen elképesztő tempóban és hibátlanul cikázott a kapuk között, azaz nemhogy megőrizte több mint egy másodperces előnyét az addigi éllovassal szemben, de egy századot még hozzá is tett. Innentől jószerivel az volt az egyetlen kérdés, hogy a lesiklásban 10. Pinturault megőrzi-e 28 százados előnyét vele szemben, ám a válasz "nem" volt.

Ezt követően már csak a gyors számok specialistái következtek, akik sorra estek ki a technikás pályán, vagy egy másodperc körüli előnyük ellenére olyan hátránnyal értek célba, hogy nem veszélyeztették Hirscher első ötkarikás bajnoki címét. Az első futamban második norvég Aksel Lund Svindal például rajthoz sem állt, míg a legjobb Dressen végül a kilencedik helyre esett vissza.

A magyarok közül a szlalomspecialista Samsal Dalibor egy egészen jó, míg Kékesi Márton hektikus futamot produkált, de mindketten jelentőset előreléptek a sok kiesés és visszalépés miatt. Előbbi négy, utóbbi két versenyzőt előzött meg a második futamban összesítésben.

"Elégedett vagyok, mert a körülményekhez képest jól sikerült a második futam. A pálya jeges volt, emiatt kádak alakultak ki a kapuknál, nem lehetett jobban menni" - értékelt az MTI-nek a negyedik olimpiáján szereplő, de magyar színekben először induló Samsal Dalibor.

"Az életemért küzdöttem. Hatalmasakat mentettem, nem egyszer, hanem legalább háromszor. Csoda, hogy pályán maradtam és nem estem ki. Persze így értékes másodperceket vesztettem. Ha nem hibázok, akkor az eredeti céloknak megfelelően 30. hely közelében lehettem volna" - mondta Kékesi Márton.

Alpesi sí, férfi kombináció:

1. Marcel Hirscher (Ausztria) 2:06.52 perc (1:20.56 p/45.96 mp)

2. Alexis Pinturault (Franciaország) 2:06.75 (1:20.28/46.47)

3. Victor Muffat-Jeandet (Franciaország) 2:07.54 (1:21.57/45.97)

MTI