Kémregénybe illő vallomást tett az oroszokat lebuktató doppingfőnök

shadow

Bár orosz képviselők már a kivégzését követelik, a legújabb orosz doppingbotrány kirobbantója, Grigory Rodchenkov mégis a kamerák elé állt, és interjút adott - először azóta, hogy 2015-ben az Egyesült Államokba menekült.

A CBS 60 minutes című műsorának adott nyilatkozatában Rodchenkovra talán a rokonai sem ismertek volna rá. Bajuszát leborotválta, a haja is teljesen más színű és fazonú volt, és az interjúban az is látható volt, hogy golyóálló mellényt visel.

“A Kremlben azt akarják, hogy fogjam be a számat - magyarázta Rodchenkov - és olyan információk jutottak el hozzánk, hogy veszélyben lehet az életem.” Korábban az ügyvédje, Jim Walden is hangsúlyozta, “nem üres fenyegetésekről van szó”, ezért mindent megtesznek ügyfele biztonsága érdekében. Erre persze rájátszott az adást vezető Scott Pelley is, aki többször is rákérdezett, hogy Putyinék meg akarják-e ölni, és felidézte, hogy "aki keresztbe tesz Putyinnak, az gyakran furcsa körülmények között hal meg."

A teljes interjú itt látható:

The Russian doping mastermind on the run

One flag missing from this month's Olympics is Russia's. Russia is banned because, during the last Winter Games, the Russian government engineered a doping scheme that cheated clean athletes. We know this because the man who ran the doping told the world.

Akár egy maffiaper tanúja 

Rodchenkov a moszkvai doppinglabor igazgatója volt, az ő vallomása alapján tiltott el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 43 orosz sportolót, majd az államilag szervezett és finanszírozott doppingprogram miatt végül minden orosz versenyzőt partvonalon kívülre tettek (végül 168-an, akik bizonyították ártatlanságukat, független versenyzőként részt vehetnek a játékokon).

Bár Putyin - aki Rodchenkov szerint pontosan tudta, mi történik az orosz sportban - szerint az orosz informátort az amerikai titkosszolgálat tartja a markában, Rodchenkov állítja: nem hazudik, minden igaz, amit mond.

Rodchenkov 2015-ben és az interjú közben

“A moszkvai doppinglabor egyetlen célt szolgált: hogy mindent megtegyen az orosz sportolók világbajnoki és olimpiai győzelmeiért. Persze kellett jelentenünk is, de az volt a parancs, hogy a pozitív doppingminták 1-2 százalékát jelentsük be. Minden csak arról szólt, hogy a legjobb orosz sportolókat megvédjük” - mondta az interjúban Rodchenkov, aki azt is megmutatta, hogyan csaltak Szocsiban.

“Pofonegyszerű, és mégis hatásos volt a módszer” - mondta Rodchenkov, amikor megmutatta, hogy a doppingminták levételére használt, védett helyiséget egy “egérlyuk” kötötte össze a mellette levő szobával, ahol egy vízvezeték-szerelőnek álcázott orosz ügynök, Evgeny Blokhin adogatta át a tiszta mintákat a sportolóknak.

Az egérlyuk (Fotókivágás: CBSnews.com)

A Rodchenkov által szolgáltatott bizonyítékok a McLaren-jelentésben is kulcsszerepet kaptak, a nyomozás kiderítette, hogy a leplombált mintákat felnyitották, és a tiltott szerekkel szennyezett vizeletet több sportolónál tisztára cserélték. “Soha nem láttam, hogy csinálják, de a csoda megtörtént: egyszer csak kinyíltak a lezárt minták” - mondta.

Nem lett tisztább a sport az orosz lebukástól

Az orosz sportolók 13 aranyérmet nyertek Szocsiban, ezek közül Rodchenkov szerint ötöt is olyanok szereztek, akik részt vettek az állami doppingprogramban. A sífutó Alexander Legkov, a szkeletonos Aleksandr Tretyakov, valamint a két- és négyfős bobcsapat aranyérmét is elvették, igaz, előbbiek fellebbezését később elfogadta a NOB.

Rodchenkov szerint az oroszok lebuktatásával sem lett sokkal tisztább a téli olimpia mezőnye, szerinte több, mint 20 országnak van az oroszhoz hasonló doppingprogramja. “A sportolók 10-15 százaléka doppingol most is. Nincs mit tenni, ezek a sportolók a természetükből adódóan csalnak” - tette hozzá.