Kónya Ádám 67. a sífutók sprintversenyében

shadow

Kónya Ádám a 68. helyen végzett kedden a férfi sífutók klasszikus stílusú egyéni sprintversenyében a phjongcshangi téli olimpián.

A férfiaknál a norvég Johannes Hösflot Kläbo, a nőknél pedig a svéd Stina Nilsson nyerte a sífutók keddi klasszikus stílusú egyéni sprintversenyét. Mindketten első ötkarikás aranyukat szerezték.

A 21 éves Kläbo esélyesként győzött, s ezzel ő lett minden idők legfiatalabb egyéni sífutó olimpiai bajnoka a férfiaknál. A döntőben fölényesen nyert, a második helyért azonban óriási csata zajlott az olasz Federico Pellegrino és az orosz Alekszandr Bolsunov között, előbbi végül két századmásodperccel bizonyult gyorsabbnak.

Kónya Ádám már a selejtezőben búcsúzott, s végül a 67. helyen zárta a versenyt, miután - a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja szerint - egy kínai versenyzőt kizártak, így egy helyet előre lépett.

"Kemény verseny volt, de ki tudtam futni magamból mindent, ami bennem volt - értékelt a magyar versenyző. - A pálya első részét egy kicsit kapkodósnak éreztem, de a második szakasz már jobban ment. Ott tudtam lenni fejben a rajttól a célig. Nagyon vártam ezt a versenyt, nem tudtam, hogy mire számíthatok, de meg vagyok elégedve az eredményemmel." 

Hozzátette: a hó minősége is jó, a pálya viszont nehéz, a második emelkedőt például meglehetősen meredeknek találta.

A nőknél a 24 éves Nilsson már a negyeddöntőben és az elődöntőben is meggyőző teljesítményt nyújtott, majd a hatos finálét is uralta. Mögötte a címvédő és világbajnok norvég Maiken Caspersen Falla és az orosz Julija Belorukova vívott nagy küzdelmet az ezüstért, végül minimális különbséggel előbbi ért előbb a célba.

A két versenyt hóesésben és rendkívül hideg időben bonyolították le az Alpensia Sífutó Központban.

Kónya Ádám még a szabadstílusú 15 kilométeres versenyben indul majd pénteken.

MTI

Kónya Ádám éppen hétfőn mutatkozott be a Játékos vagyok-rovatunkban:

Olimpiai bajnok akartam lenni, de sífutó lettem - Kónya Ádám írása | Hosszabbítás

Olimpiai bajnok akartam lenni. Van egy két évvel idősebb bátyám, mindenben az ő nyomdokaiban akartam járni. Ő elkezdett úszni kisgyerekként, úgyhogy egy évre rá én is mentem. Persze két-három tanmedencés próbálkozás után csak álltam a medence partján és üvöltöttem.