Lesz észak-koreai csapat a phjongcshangi téli olimpián

shadow

Lesz észak-koreai delegáció a februári phjongcshangi téli olimpián. A hírt a dél-koreai féltől erősítették meg. Mindez az elmúlt hónapok feszültségeit követően jelentős pálfordulásnak számít.

A két ország vezetői két év után először ültek le tárgyalóasztalhoz. A tárgyalás eredményesen zajlott, a megállapodás értelmében Észak-Korea sportolókat, tisztviselőket és még szurkolókat is küld az ötkarikás játékokra.

Arról is döntés született, hogy szerdától visszaállítják a két ország között a katonai forródrótot, amit közel két éve szakított meg Észak-Korea. Egy héttel ezelőtt az északi rezsim még atomháborúval fenyegetőzött, így ez jelentős változásnak tekinthető.

Kim Jong-un újévi beszéde változtatta meg a légkört

A tárgyalásokra a demilitarizált zónában található Panmindzsonban került sor. Mindkét fél részéről öt-öt magas rangú vezető vett részt a tárgyalásokon. Az ország vezetői nem voltak ott személyesen, de a hírek szerint élő kapcsolaton keresztül követhették az eseményeket.

Kim Jong-un újévi beszédében már utalt arra, hogy szeretne küldeni delegációt a Dél-koreai olimpiára. Ez nagyjából eddig is csak rajtuk múlt, a házigazdák részéről már korábban jelezték: szívesen látják Észak-Koreát az ötkarikás játékokon.

A beszédet követően a déliek diplomáciai kapcsolatot kezdeményeztek, amibe észak azzal a feltétellel ment bele, hogy az amerikai és a dél-koreai csapatok felfüggesztik a katonai gyakorlataikat az olimpiáig. Sokan attól tartottak, ezzel az amerikai és dél-koreai kapcsolatnak próbáltak ártani, de végül elfogadták a feltételeket.

Egy héttel ezelőtt még atomháborúval fenyegetőztek

A két fél között már 2015 óta folytak tárgyalások. Az egyik észak-koreai rakéta- és nukleáris tesztet követően azonban Szöul felfüggesztette a gazdasági együttműködést az országgal. Erre válaszolt Észak-Korea a katonai forródrót elvágásával.

A helyzet azóta sem javult, mivel az északiak tovább folytatták az atomprogramjukat. Ez elég jelentős diplomáciai konfliktust okozott, amin az sem segített, hogy Donald Trump amerikai elnök - fogalmazzunk úgy - meglehetősen szokatlan stílusban válaszolt a fenyegetésre.

Egészen konkrétan "Little Rocket Man"-ként ("Kicsi Rakétaember") hivatkozott Észak-Korea vezetőjére, azt követően pedig, hogy Kim Jong-un nukleáris háborúval fenyegetőzött, annyit írt: neki (mármint Trumpnak) sokkal nagyobb gombja van. Az ENSZ és az USA mindemellett a rakétatesztek miatt folyamatosan növelte az országgal szembeni szankciókat.

Szakértők szerint a mostani drámai változás hátterében az állhat, hogy Kim Jong-un úgy gondolja, jelentősen nőtt az esélye egy amerikai katonai csapásnak, ezért csökkenteni kívánja a feszültséget. Ebben Dél-Korea partnernek számít, az amerikai részről azonban sokan szkeptikusak.

Együtt vonulhat a két Korea

A keddi tárgyalások után Chung Hae-sung egyesítési miniszterhelyettes bejelentette, az északi fél beleegyezett abba, hogy magas rangú delegációt, NOB-delegációt, sportolókat, szurkolókat, művészeket, egy taekwondo bemutatócsapatot és újságírókat küldjön az eseményre.

Emellett Szöul felvetette, hogy a két Korea együtt vonuljon be a megnyitóünnepségre, ahogyan azt tették a 2006-os téli olimpián is. Dél-Korea azt is szeretné, ha sor kerülhetne a háború által szétszakított családok újraegyesítésére. Ez mindkét ország számára kényes kérdésnek számít.

Valamivel fajsúlyosabb kérdéskör, hogy Dél-Korea kezdeményezte a katonai konfliktus és az észak-koreai rakétaprogram újratárgyalását. Egyelőre nem tudni, hogy Kim Jong-un rezsimje elfogadja-e a szomszédos ország ötleteit.

Alig lesz észak-koreai sportoló

A 2018-as téli olimpiára a Szöultól 180 km-re található Phjongcshangban kerül sor februárban. Egyelőre még nem tudni, milyen összeállításban lesz észak-koreai csapat, azt azonban sejteni lehet, hogy túlzottan sok sportolóra nem érdemes számítani.

Jelenleg csupán két sportolójuk kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra: a műkorcsolyázó Ryom Tae-ok és Kim Ju-sik. Ugyanakkor mindketten kicsúsztak a regisztrációs határidőből, így a részvételükhöz szükség lesz a NOB hozzájárulására is. Vélhetően ezzel nem lesz gond.

Rajtuk kívül szabadkártyás sportolói lehetnek az országnak - elsősorban gyorskorcsolyában és sífutásban - hivatalosan azonban még semmit nem jelentettek be. Észak-Korea vett már részt korábban is olimpián, az 1988-as szöuli eseményt azonban bojkottálták.

via bbc