Testvérek, mégis más országot képviselnek az olimpián

shadow

Elképesztő történetekben eddig nincs hiány a phjongcshangi téli olimpián, elég ha csak Mark McMorris snowboardos történetére gondolunk. A Brandt fivérek története azért vidámabb - hiszen ők nem a halál torkából tértek vissza –, de legalább annyira érdekes. Ugyanis egy testvérpárról van szó, akik ennek ellenére nem ugyanazon zászló alatt versenyeznek. Marissa a házigazda és északi szomszédaik alkotta egyesített koreai, Hannah pedig az Egyesült Államok jégkorong-válogatottját erősíti.

Arról, hogy ez hogyan fordulhat elő, maguk az érintettek meséltek az ABC televíziós társaságnak. Marissát a minnesotai Brandt család, Greg és Robin fogadta örökbe 1993-ban Dél-Koreából. Nem sokkal a négy hónapos baba örökbefogadását követően Robin állapotos lett és kilenc hónappal később megszületett vér szerinti gyermekük, Hannah. Marissa hat hónappal testvére, Hannah születése után érkezett az USA-ba, a kicsik ezt követően testvérként, nagyon szoros kapcsolatban éltek együtt, saját bevallásuk szerint mindent együtt csináltak. Együtt is edzettek, mindketten a jégkorongba szerettek bele. Ahogy teltek-múltak az évek, Marissában egyre inkább erősödött az érzés, hogy fel szeretné keresni szülőhazáját és ezt testvérével együtt szerette volna megtenni. 2018-ban aztán megvalósult az álom, jóllehet nem turistaként, hanem sportolóként tért haza.

„Nagyon szürreális ez az egész történet, csak álmodtam erről korábban, hogy az olimpián Dél-Korea színeiben léphetek jégre” – beszélt az ABC riporterének Marissa.

Marissát a család is elkísérte, a szülők így két ország sikeréért szoríthatnak. A testvérek a faluban is találkoznak egymással, megosztják az élményeket. Marissa talán nagyobb dózisban kapja ezeket az élményeket, elég ha csak arra gondolunk, hogy amerikaiként szülőföldje, Dél-Korea csapatában az északi szomszéd játékosaival is együtt játszik az egyesített koreai válogatottban. Északi szomszédairól is beszélt az interjúban, akikről nagyon jó véleménnyel volt.

„Minden idegszálukkal tanulni szeretnének, nagyon fegyelmezettek és elképesztő, hogy mennyire komoly hozzáállással játszanak. Tizenketten vannak és nem is kaphattunk volna jobb csapattársakat a személyükben. Természetesen folyamatosan vannak mellettük, folyamatosan figyelik őket, de ez nem hat ki a játékukra” – osztott meg egy kis kulisszatitkot is az északi csapattársakról Marissa.

Papíron Melissa és Hannah természetesen összecsaphatnak egymással, ám kiindulva a koreai csapat játékerejéből, erre nemigen kerülhet sor, lévén annyira nem erős a házigazda válogatottja, hogy az USA csapatával megmérkőzhessen. A testvérek persze megfogadták, hogy ha esetleg létrejön az egymás elleni mérkőzés, akkor sportemberekhez méltóan a jégen félreteszik a testvéri szeretetet és kőkeményen játszanak majd egymás ellen. Erre azonban aligha kerülhet sor, talán a szülők legnagyobb örömére.