Tizenegy orosz sportoló kapott életre szóló eltiltást

shadow

A 2014-es olimpián leadott minták újraelemzését követően újabb tizenegy orosz sportoló kapott életre szóló eltiltást az olimpiákról. Oroszország a mostani döntés értelmében két olimpiai érmet is elveszített - írja az AP hírügynökség.

Az ügyben érintettek között van Albert Demchenko is, aki két ezüstérmet is nyert Szocsiban a szánkósok között. Ezzel ő lett az első ebből a szakágból, aki belekeveredett az orosz doppingbotrányba.

Demchenko egyéni versenyen, és váltóban is indult. A váltónak a szintén örökös eltiltással büntetett Tatiana Ivanova is tagja volt. A büntetést követően olasz, német, lett és kanadai sportolók kapnak új érmet.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság közölte, összesen 46 esetben indítottak eljárást a minták újraelemzését követően. Ezek közül mindösszesen három ügy végződött felmentéssel, és vannak még folyamatban lévő vizsgálatok is.

A Nemzetközi Szánkósport-szövetség (FIL) egyelőre nem kommentálta a NOB döntését. Az mindenesetre érdekes, hogy nemrég a szövetség elnöke, Josef Fendt azt mondta, hisz abban, hogy a szakágban tiszták az orosz sportolók.

A szánkósport vezetői egyébként is előszeretettel hangoztatták, hogy a sportág tiszta, ellentétben például a bobbal, vagy a szkeletonnal, ahol bukott már le államilag támogatott doppinggal orosz sportoló.

A bobosoknál Oroszországtól két aranyérmet, a szkeleton szakágban pedig egy arany-, két ezüst-, és egy bronzérmet vettek el a 2014-es szocsi olimpiát követően.

Örökös eltiltást kapott a sífutó Nikita Kryukov és Alexander Bessmertnykh is, mind a ketten ezüstérmet szereztek a hazai rendezésű ötkarikás játékokon. Ezt az eredményt azonban már korábban törölték, mivel az orosz csapatból már többeket is eltiltottak.

A 11 eltiltott sportoló:
Tatyana Ivanova és Albert Demchenko, szánkó

Ivan Skobrev és Artyom Kuznetsov, gyorskorcsolya

Nikita Kryukov, Alexander Bessmertnykh és Natalia Matveeva, sífutás

Liudmila Udobkina és Maxim Belugin, bob

Tatiana Burina és Anna Shchukina, jégkorong

via ap, bbc