Történelmi német söprés

shadow

A téli olimpia második egyéni északi összetett versenyén taroltak a németek. Johannes Rydzek győzött, Fabian Riessle lett a második, Eric Frenzel a harmadik. Történt már ehhez hasonló, de pontosan ilyen, azaz német söprés még sosem.

A kezdeti olimpiákon uralkodtak a norvégok: az első négy tornán csakis a sportág feltalálói szereztek érmeket, azaz négy söprést mutattak be zsinórban. 1936 után azonban már csak egyszer történt hasonló: Innsbruckban három német állt fel a dobogóra, csakhogy ők két országból jöttek. Az arany és a bronz keletnémeteké lett, az ezüstöt egy nyugatnémet sportoló vitte el. Ez azért nem akkora dolog, mint a mai sztori, mert egyrészt két szövetség küldött sportolókat, másrészt összesen hatot. A mai versenyen azonban mindössze négy német indult, és hárman közülük mindenki mást felülmúltak.

Várható volt, hogy ez fog történni, az ugrósorozat után mindenképp. Mindhárom német zseniálisan jót ugrott, és bár Watabe Akito, Jarl Magnus Riiber és Wilhelm Denifl is előttük indult, biztosak lehettünk benne, hogy a német trió utoléri őket. Frenzel és Rydzek kiváló ugrása egyébként nem volt meglepő, Riessle már ritkábban ugrik ilyen jól, ő egy kicsit túlteljesítette a várakozásokat.

A sífutás során egyetlen komoly kérdés merült fel, hogy milyen sorrendben érnek be a célba a németek. Szinte kizárt volt, hogy bárki be tud férkőzni közéjük, vagy pláne eléjük. Nemcsak azért, mert hárman össze tudtak dolgozni Watabe, Riiber és (a Deniflt megelőző, és hatalmas futással, egyedül felzárkózó) Hirvonen ellen, hanem azért is, mert egyesével is mindegyikük jobb az említett, egyébként szintén nem gyenge versenyzőknél. Tízből nyolcszor mindenképp.

És most nem jött be a két eset, a németek végig dominálva simán hozták a söprést. Várható volt, hogy Frenzelt le tudja futni a másik kettő, és így is történt. Riessle kikapott Rydzektől, de így is egy helyet előrelépett a Szocsiban szerzett bronzához képest. A legnagyobb boldogság persze Rydzeké, hiszen neki még nem volt egyéni olimpiai érme sem. Hatszoros világbajnok egyébként, ebből négyet tavaly, a legutóbbi VB-n szerzett.

A németek tehát elvitték mindkét egyéni aranyat Phjongcsangból, és a hat éremből négyet megszereztek. Norvég érmes nincs az egyéni versenyek során. A nagysánc címvédője, Graabak, valamint a VK-szezonban remeklő Schmid is gyengén ugrottak mindkét versenyen. Riiber mentette meg a norvég becsületet, aki mindkét egyéni versenyen negyedik lett.

Csütörtökön rendezik a csapatversenyt, ahol nehéz elképzelni, hogy bármelyik csapat akár csak megszorongassa a németeket. A negyedik emberük, Karl Geiger is bejött a hetedik helyen, nincs gyenge pontjuk. Hacsak valamilyen szentimentális okból kifolyólag valamelyik versenyzőt nem helyettesítik Björn Kircheisennel, mert ő nincs világverő formában. Ha a németek a mai négyessel indulnak a csapatversenyen, akkor óriási fölénnyel győzniük kell. 1988-ban rendeztek először csapatversenyt az olimpián, akkor Nyugat-Németország győzött. Azóta azonban egyszer sem született német csapatarany, de az utóbbi négy olimpián mindig ott voltak a dobogón. Háromszor a második fokán. És mind a négyszer Kircheisennel.