Salt Lake City megrendezné a 2026-os vagy a 2030-as téli olimpiát

shadow

Salt Lake City előkészítő bizottságot állított fel annak érdekében, hogy megvizsgálják, pályázzanak-e a 2026-os vagy a 2030-as téli olimpia megrendezésére.

Utah állam fővárosa 2002-ben már otthont adott havas-jeges ötkarikás játékoknak, s most fontolgatja, hogy a két soron következő, még helyszín nélküli téli olimpia egyikének rendezési jogára ismét kandidál.

A bizottság - melynek hivatalnokok, üzletemberek, valamint a 15 évvel ezelőtti csúcsesemény szervezőbizottságának egyik fontos szereplője is tagja - február 1-jéig készíti el a megvalósíthatósági tanulmányt az állami vezetők részére.

Salt Lake City bejelentésére azok után került sor, hogy az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának (USOC) vezetése úgy döntött, szeretnének otthont adni a 2026-os vagy a 2030-as téli olimpiának. Mivel korábban amerikai város - Los Angeles - nyerte el a 2028-as nyári játékok rendezési jogát, a USOC-elnök Larry Probst szerint a 2030-as téli rendezés a reálisabb.

A USOC várhatóan jövő márciusig dönt arról, melyik városnak szavaz bizalmat: Salt Lake City mellett erre a coloradói Denvernek és a nevadai Renónak van esélye.

A második világháború óta nem fordult elő, hogy egy ország két, egymás utáni ötkarikás játékoknak adjon otthont; 1936-ban Garmisch-Partenkirchen (téli) és Berlin (nyári) révén Németország látta vendégül a világ legjobb sportolóit.

A 2022-es téli olimpiát Peking rendezi, a 2026-os házigazdáról 2019-ben dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

Vasárnap az ausztriai Tirolban népszavazással utasították el - erről Szabó Gábor írását ITT olvashatjátok - , hogy Innsbruck pályázzon a 2026-os játékokra. Az amerikaiakon kívül egyelőre Stockholm, illetve Sion központtal négy svájci kanton mutatott érdeklődést a rendezés iránt a NOB-nál. Az osztrákokhoz hasonlóan a másik két helyen is lesz népszavazás.

(MTI)