Léce leoldott, fának csapódott a francia lesikló

shadow

Tragikus hír rázta meg tegnap az alpesisí-közösséget: a világbajnoki bronzérmes francia lesikló, David Poisson Kanadában, edzés közben bukott és belehalt sérüléseibe.

Bukott és meghalt a világbajnoki bronzérmes lesikló | Hosszabbítás

David Poisson, a franciák világbajnoki bronzérmes lesiklója - 2013 Schladming - a Francia Sí Szövetség tájékoztatása szerint bukott és életét vesztette a mai edzés során a kanadai Nakiska lejtőjén. Poisson nevéhez fűződik a sportág történetének egyik legnagyobb bukása. 2010-ben a Saslongon már az elugráskor háttal volt a lejtőnek, és úgy is repült jó 40 méteren keresztül.

Miközben világszerte özönlenek a részvétnyilvánítások, mind a Francia, mind pedig a Svájci Síszövetség kiadott néhány információt a balesettel kapcsolatban.

A franciák elmondták, hogy Poisson egyik léce a pálya alsó szakaszán, egy kompressziós részen leoldott, melynek következtében a francia síző nagy sebességnél elesett. Mivel a védőháló nem fogta meg, a pálya melletti fák egyikének csapódott. A helyi orvosi szolgálat szóvivője, Adam Loria elmondása szerint a kiérkező mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Az újraélesztési kísérlet kudarcot vallott.

A svájci lesikló válogatott tagjai (Beat Feuz, Patrick Küng, Mauro Caviezel, Marc Gisin és Gilles Roulin) a baleset pillanatában szintén ugyanazon a lejtőn edzettek, mint a franciák. A balesetet és Poisson mentését is testközelből nézték végig. A látottak komolyan megviselték a csapatot, így egyelőre csak az események közösen történő feldolgozására tudnak koncentrálni. Csak ezután döntik el, hogyan folytatják a felkészülési programot. Az idei világkupa első lesiklóversenyét a jövő hét végén rendezik Lake Louise-ban. A svájciak előtte még a brit kolumbiai Panorama síterepre is terveztek egy edzést.

A kanadai Nakiska síterep Alberta tartományban található, 83 km-re Calgarytól. 1986-ban nyitották, az 1988-as téli olimpia alpesi sí számainak megrendezésére. A FIS Világkupa csak az olimpiát megelőző időszakban, 1987-ben látogatott el ide, de a síkrosszosok már évek óta versenyeznek itt. Nakiska a kanadai alpesi sí válogatott edzőbázisa, ahová más nemzetek csapatai is előszeretettel járnak tréningezni.

via skionline.ch, 1815.ch