Maribor és Adelboden után

shadow

Ami a hölgyeket illeti, a hétvége győztese valószínűleg Mikaela Shiffrin, aki egy negyedik és egy első helyet szerzett Mariborban, bár vélhetően az összetett vk-címvédő Lara Gut sem volt maradéktalanul elégedetlen, hiszen óriásban nem csak hogy dobogóra állhatott, de megelőzte amerikai riválisát, aki így nem növelte olyan sokkal az előnyét, mint amire előzetesen számíthatott.

"Mindig jó érzés a dobogón állni, főleg úgy, hogy az első futamban elég sokat hibáztam. Éppen ezért nem lehetek maradéktalanul elégedett, de így legalább tudom, mennyit kell még dolgoznom ahhoz, hogy ismét futamot nyerjek. A maribori pálya nem túl nehéz, a második futamban különösen könnyű vonalvezetést tűztek, de az sok mindent elmond, hogy két másodpercen belüli különbséggel lehetett csak bejutni a második futamba. Menned kell, nem tartalékolhatsz semennyit" - mondta a szombati versenynap után Gut.

Az óriásműlesiklást egyébként a francia Tessa Worley nyerte, míg a második helyen az olasz Sofia Goggia zárt.

Vasárnap aztán minden visszatért a "régi" kerékvágásba, és azok után, hogy Mikaela Shiffrin a legutóbbi szlalomversenyen kiesett, ezúttal már nem hibázott, és ha nem is a megszokott, óriási fölénnyel, de újabb 100 pontot szerzett. Wendy Holdener lett a második, Frida Hansdotter pedig a harmadik. Kedden Flachauban még tovább növelheti az előnyét az összetettben az amerikai, hiszen jön még egy műlesiklás, utána viszont a gyors számok kerülnek előtérbe - ezt követően a vb-ig egy alpesi kombináció (kérdés, elindul-e Shiffrin), és egy óriás-műlesiklás vár még a technikai számok specialistáira.

Ezen a hétvégén azonban nem csak a versenyek voltak a fő attrakciók, hiszen ezen a pályán, hazai versenyén búcsúzott(?) el a profi síeléstől Tina Maze. A kétszeres olimpiai- és négyszeres világbajnok, egyszeres összetett világkupa-győztes szlovén csodálatos karrier végére tett pontot, és bár úgy volt, komolyan veszi utolsó versenyét, végül félúton pályán kívülre csúszott, megölelte párját és edzőjét, Andrea Massit, majd ezt követően a célba érkezés előtt lecsatolta a léceit, és sétálva érkezett meg a célba.

A hazai közönség persze hosszan ünnepelte Mazét, nem egy versenyzőtársa pedig könnyek között búcsúzott tőle - mégis csak az elmúlt fél évtized egyik legmeghatározóbb versenyzője búcsúzott, aki még 1999-ben, éppen a maribori versenyen mutatkozott be a világkupában. Érzelmes búcsú volt - már ha az volt, ugyanis a szlovén meglebegtette, lehet, még látjuk őt versenyezni.

Marcel Hirscher

A férfiaknál nagy búcsúzás nem volt, az adelbodeni hétvége viszont önmagában is van olyan nagy kaliberű, hogy külön megemlékezzünk róla.

A két lassú szám közül az itt klasszikusabbnak számító óriás-műlesiklást a francia Alexis Pinturault nyerte, aki először tudott győzni ezen a helyszínen. Mögötte két osztrák állhatott a dobogón, Marcel Hirscher lett a második, Philipp Schörghofer pedig a harmadik helyen zárt.

Vasárnap a műlesiklás során a köd alaposan megtréfálta a versenyzőket, főleg az összetett címvédő Hirscher volt kifejezetten ideges, hiszen mindkét futamában "megnyerte" magának a tejfehérséget, és versenytársaihoz képest jóval kevesebbet látott. Ennek ellenére harmadik lett, így összesen 140 pontot szerzett a hétvégén, amivel ha el nem is dőlt az idei összetett is, nagyon közel van ahhoz, hogy az év végén övé legyen a nagy kristálygömb. A szlalomot egyébként Henrik Kristoffersen nyerte óriási főlénnyel, mögötte Manfred Mölgg lett a második. A norvég ezzel a szakági vk-ban utolérte Hirschert.