Visszavonul a kétszeres világbajnok alpesi sízőnő

shadow

Ma bejelentette visszavonulását az osztrákok egyik legsikeresebb alpesi sízőnője, Elisabeth "Lizz" Görgl.

A kétszeres világbajnok Görgl döntése a sísportot követőket talán nem lepte meg. Január végén, a cortinai lesiklás után könnyek között, borzasztóan csalódottan nyilatkozott az osztrák televíziónak. A versenyen csak 39. lett, és a szezonbeli korábbi sorozatos 30. körüli helyezések következtében nem került be az egy héttel később kezdődő világbajnokság osztrák keretébe.

A szezont ugyan végigversenyezte, és szerzett néhány top 10-es eredményt, ez azonban már nem győzte meg a szakvezetést. A 2017/18-as szezonra csak az A-keretbe nevezték, ami azt jelentette, hogy 2003 óta először került ki az osztrák nemzeti alpesisí-válogatottból. Döntésében ez alighanem komoly szerepet játszott.

A döntést semmiképpen nem akarta elhamarkodni, bármennyire is volt maga alatt a legutóbbi idényben.

"Valamikor egy séta alkalmával leültem egy padra, és feltettem magamnak a kérdést, hogy továbbra is száz százalékosan és örömmel telve oda tudom-e magam tenni. Erre a kérdésre azonban nemmel kellett válaszolnom."

Az osztrák gyorsasági specialista 15 évet töltött a világkupában. 378 versenyen indult, melyből 42 alkalommal állhatott dobogóra, hétszer annak legfelső fokára. A vancouveri téli olimpián lesiklásban és óriás-műlesiklásban is bronzérmet szerzett. Pályafutása legnagyobb sikerét azonban a 2011-es garmisch-partenkircheni világbajnokságon érte el, ahol lesiklásban és Super-G-ben is világbajnok lett. Utolsó győzelmét a világkupában 2014. december 21-én szerezte Val d'Isére-ben. 33 évesen és 304 naposan ezzel minden idők legidősebb női alpesisí-verseny győztese lett.

Görgl a jövőben a fitnesziparban kíván tevékenykedni. Ha azt is ugyanakkora motivációval teszi, mint amit a sísportban láttunk tőle, minden bizonnyal az élete új fejezetében is szép sikerek várnak rá.

Sokan tudják, hogy Lizz szeret énekelni, ezért felkérték a 2011-es garmischi világbajnokság hivatalos főcímdalának duettjére. Ezzel a kedves kis klippel emlékezünk a kiváló sízőnő karrierjére.