Fourcade a legeredményesebb francia olimpiai bajnok

shadow

Martin Fourcade harmadik, összességében ötödik olimpiai bajnoki címét szerezte meg Phjongcshangban, miután a franciák nyerték meg a biatlonosok vegyesváltó versenyét. A második helyre a címvédő norvégok jöttek be nagy hátrányból, míg a bronzérmes olaszok azokat a németeket hajrázták le, akik a táv háromnegyedéig még az élen haladtak.

A keddi nappal megkezdődtek a váltófutamok a sílövőknél. A biatlon történetének második olimpiai vegyesváltóját rendezték meg, és a legnagyobb esélyesnek a címvédő norvégok számítottak, de a nagy kihívók között ott voltak a németek, az olaszok és a franciák is. A két női versenyzőt követően a németek vezettek, Vanessa Hinz és a Dél-Koreában már kétszeres olimpiai bajnok Laura Dahlmeier lövéseiből csupán egy tévesztett célt. Az olaszok váltottak féltávnál a második helyen, míg meglepetésre a fehéroroszok két kiváló sílövő hölgyüknek, Skardinonak és Domrachevának köszönhetően ott álltak a képzeletbeli dobogó legalsó fokán.

A norvégoknál a második tag, Tiril Eckhoff csúnyán előtte magát, és nemcsak tartaléklőszerekre, hanem büntetőkörre is kényszerült, így végül bőven több mint egy perces hátránnyal adta át a stafétát a már olimpiai aranyérmes Johannes Thingnes Boe-nek. A 24 éves versenyző viszont elképesztőt ment a pályán, és a lőtéren is csupán 1 tartaléklőszert kellett elhasználnia, így pedig fel tudott zárkózni a francia-olasz duóra. Azonban három versenyzőt követően a németek tartották több mint félperces előnyüket, hiszen a világbajnok Erik Lesser sem ingott meg.

Azonban a világbajnok után a friss olimpiai bajnok kiengedte a németek kezéből nem csupán a győzelmet, hanem még az érmet is. A mezőny egyik legpontosabb célzója, Arnd Peiffer épp a lövészetben remegett meg, hiszen míg fekvő testhelyzetben kétszer, addig az álló sorozatban négyszer is rontott, aminek büntetőkör lett a vége. A franciák viszont az egész versenyen csak négyet hibáztak, a befejező emberüknek, Martin Fourcade-nak pedig mind a tíz lövése tökéletes volt. A hatszoros összetett világkupa-győztes végig jól menedzselte a tempóját, és végül kényelmes 20 másodperces előnnyel ért a célba a norvég Emil Hegle Svendsen előtt, aki a négy évvel ezelőtt győztes vegyesváltónak is a tagja volt - hasonlóan Tiril Eckhoffhoz – most pedig a tömegrajtos bronzérem után egy ezüsttel lett gazdagabb olimpiai éremkollekciója.

Az olaszoknál a sprintverseny harmadik helyezettje Dominik Windisch volt a befutóember, aki végül lehajrázta Arnd Peiffert, és így Dorothea Wiererhez és Lukas Hoferhez hasonlóan második olimpiai bronzérmét szerezte meg az olasz vegyesváltó tagjaként. A verseny legnagyobb vesztesei egyértelműen a németek voltak, akik ha a legutóbbi férfi verseny ezüstérmesét, Simon Schempp-et rakják be befejező emberként, – aki az utóbbi versenyeken Peiffernél jobb formát mutatott – talán jobban jártak volna.

Ami pedig a győztes franciákat illeti,

Martin Fourcade már az ötödik olimpiai aranyát szerezte, amellyel két korábbi négyszeres olimpiai bajnok vívó honfitársát – Christian d’Oriolát és Laucien Gaudin-t - megelőzve immár egyedül vezeti a francia olimpiai sportolók éremtáblázatát.

A következő biatlon-versenyszám a női váltó lesz csütörtökön, amit szokás szerint 12.00-től élőben láthatnak az Eurosport 1-en.

(Szentimrei Kristóf írása)