Fourcade megrázta magát, a norvégok szenvednek

shadow

A phjongcshangi téli olimpián az óriási meglepetéseket hozó sprintversenyt követően az üldözéses számban már érvényesült a papírforma a férfiaknál sílövészetben, hiszen a legutóbbi hat összetett világkupa győztese Martin Fourcade nyert, aki ezzel megszerezte pályafutása harmadik olimpiai aranyérmét. A francia klasszis mellett azonban dobogón ritkábban látott sílövők ünnepelhettek ismét, hiszen a még csak 20 éves svéd Sebastian Samuelsson ért be másodikként, míg a német Benedikt Doll lett a bronzérmes.

A férfiaknak 12,5 kilométeren rendeztek üldözéses versenyt hétfőn, amely a női futammal ellentétben nagyon szorosnak ígérkezett, hiszen 9 versenyző rajtolt fél percen belül beleértve a francia klasszist, Martin Fourcade-ot. A szám olimpiai címvédője a 8. helyről vághatott neki a távnak, és nem alakultak jól az esélyei, amikor rögtön az első lövészetében hibázott. Azonban szokásához híven az egész versenyen nagy sebességgel közlekedett a pályán, és ezzel visszahozta győzelmi reményeit.

Az élről rajtoló német Arnd Peifferre tökéletes lövészetei ellenére hatan is felzárkóztak a harmadik sorozat előtt, azt követően pedig ezen az olimpián addig egyedüliként hibátlanul lövő Peiffer is rontott. Azonban rajta kívül ezt mindenki megtette a legjobb 7-ből kivéve Martin Fourcade-ot, aki aztán a negyedik, utolsó lövészetben is leszedte mind az öt korongot, és még egy ökölrázás is bőven belefért a részéről.

 

A francia harmadik olimpiai bajnoki címét már senki sem veszélyeztette, azonban a dobogó második és harmadik fokára a második álló lövészetig többeknek is esélye volt. Ezúttal a rutin nem tudott érvényesülni, hiszen a nagyok közül Peiffer, Schempp és Tarjei Boe is hibázott. Ezt tudta kihasználni a meglepetésre tavaly sprintvilágbajnok német Benedikt Doll, és a mindössze 20 éves svéd Sebastian Samuelsson, akik utoljára nem remegtek meg, és a hölgyek versenyéhez hasonló hajrá alakult ki a második helyért, amit végül Samuelsson bírt jobban. Az ő teljesítménye azért is kiemelendő, hiszen egyéniben korábban nem végzett még a legjobb 10-ben sem világkupa-versenyen.

Negatív szenzáció, hogy a norvég férfiak két verseny után érem nélkül állnak. Tarjei Boe lett ma a legjobb közülük a maga negyedik helyezésével, Bjöntegaard 9., Svendsen 20., Johannes Boe pedig csak 21. lett.

A sílövőknél most egy nap szünet következik, ami a versenyeket illeti, szerdán azonban folytatódnak itt is az izgalmak a hölgyek 15 kilométeres egyéni indításos versenyével, amit az Eurosport 1 szintén élőben közvetít 12:15-től.

(Szentimrei Kristóf írása)