Fourcade visszavágott a Boe testvéreknek

shadow

A 2017/18-as sílövő szezon első világkupa-fordulóját rendezték meg az előző nyolc napban a svédországi Östersundban. A szokásosnál hosszabbra sikerült a nyitány, mivel a biatlonosok már november 26-án vasárnap a vegyesváltókkal megkezdték, majd most hétvégén a sprint és az üldözéses versenyekkel fejezték be a viadalt. Biatolimpia magazinunkban öt érdekességet vettünk elő az előző hét történéseiből.

A Boe testvérek harca Fourcade ellen

A férfiaknál három egyéni számot rendeztek Östersundban, amelyből kettőt a Boe testvérek, és egyet a hatszoros összetett világkupa-győztes Martin Fourcade nyert.

Előbb a fiatalabb testvér Johannes Thinges Boe tréfálta meg a francia klasszist hibátlan lövészetével és fantasztikus sífutó teljesítményével a 20 km-es egyéni versenyen. Persze ez Martin Fourcade szokatlan hibájának is köszönhető volt az utolsó álló lövészetében, ahol két elvétett lövése miatt rögtön két perc büntetést is kapott. A norvégot még a hibátlan lövészettel sem tudta volna befogni, mivel Johannes úgy száguldott át a mezőnyön, mint a hideg skandináv szélvihar. Végül Fourcade csak harmadik lett (+2:14), mivel honfitársa, a hibátlan lövészetet produkáló Quentin Fillon Maillet is megelőzte a célban (+2:01).

"Ez volt az egyik legszebb dolog, amit a világ láthatott Johannestől. Nagyon jó, hogy így sikerült kezdenie a szezont, és biztos vagyok benne, hogy Martin Fourcade kihívója lesz idén" - mondta bátyja, Tarjei Boe.

Tarjei Boe (balra) és Johannes Thinges Boe (jobbra

A folytatásban Johannes már nem tudta azt produkálni, amit az egyéniben elkezdett, mivel a sprintben sok lövő hibát ejtett (hármat a fekvő helyzetben), így csak 11. lett. Ezzel szemben Martin Fourcade nem létező bajszát most Tarjei húzta meg, amikor 94-es rajtszámmal a verseny végén 0,7 másodperccel megverte a franciát és megnyerte a 10 km-es sprintet egy hibája ellenére is. Itt megint az a feltűnő, hogy Fourcade is hibát vétett, és a sífutásával sem tudta "lebirkózni" az idősebb Boe testvért. A harmadik helyen Erik Lesser végett.

Martin Fourcade "bosszúja" az üldözéses versenyben jött el. Ez az a versenyszám, amelyben verhetetlen a hét szakági kristálygömböt is nyerő francia. Az első lövészetben még egy hibát vétő Fourcade-ot a második kör után már senki sem látta, és végül 40 másodperc előnnyel győzött a szlovén Jakov Fak és a hétvégén nagyszerűen versenyző Fillon Maillet előtt. A Boe testvérek láthatóan fáradtan és rengeteg hibával fejezték be az östersundi világkupát: Johannes 13. lett (6 hiba), Tarjei 19. helyen végzett ugyancsak 6 hibával.

"Az első kör nehéz volt, és az első lövészetben a hibát nem is értem. De végül sikerült nyernem, amit nagyon akartam most. Még mindig hiányolom a sífutásomban az erőt, de megmutattam milyen jó sílövő tudok lenni." - nyilatkozta Fourcade a verseny után.

Sífutóból győztes sílövő

Denise Herrmann két éve még sífutóként versenyzett, és Szocsiban bronzérmes is volt a női váltóval. Azonban gondolt egyet és elhatározta, hogy a 2018-as olimpiára már nem sífutásban, hanem sílövészetben kvalifikálja magát. A szakembereket is meglepte a váltás, de mivel Herrmann úgy vélte a németeknél a biatlon jövedelmezőbb és népszerűbb, mint a sífutás, így belevágott a dologba.

Az tavalyi első szezonjában szerepelt az IBU Cup sorozatban és Pokjlukában már elindult egy világkupa-versenyen is, ahol 18. lett. A csavar a dologban, hogy eközben a 2017-es északi sí-világbajnokságon is szeretett volna indulni, viszont már nem tudta kvalifikálni magát Lahtira. Cserébe betették a pjongcsangi tesztverseny váltójába, ahol nyert a csapattal.

Idén a nemzeti bajnokságban három számban nyert, azután megnyerte Sjusjönben az első IBU Cup-viadalt, és végül bekerült a német utazó csapatba. Meghálálta a döntést: megnyerte a 7,5 km-es sprintet és a 10 km-es üldözőversenyt!

Skardino első győzelme

A fehérorosz Nadezhda Skardino nyerte a női 15 km-es egyéni versenyt, amely ráadásul élete első vk-sikere volt, egy komoly betegséget követően.

A női verseny különlegessége az is volt, hogy az első 10 helyen végzett versenyzők közül heten (!) hibátlanul lőttek (20/20), ami nagyon ritka egy egyéni futamon. A dobogóra nem is lehetett felállni egy hibával: a második Synnoeve Solemdal (+2,9) és a harmadik Yulia Dzhima (+12,0) is hibátlan volt.

"Nagyon boldog vagyok, ma egy csillagos ötöst adok magamnak, és köszönöm Alfred Edernek, az edzőmnek. Anyukámnak ajánlom a győzelmem, aki kedden ünnepelte a születésnapját. Évek óta nem tudom vele ünnepelni ezt a napot, mert sokat utazom, de ez most az ajándékom számára" - nyilatkozta a verseny után Skardino.

Svendsen majdnem ismét Szocsit idézte

Valószínűleg sokan emlékeznek a 2014-es téli olimpia egyik legnagyobb döbbenetére, amikor Emil Hegle Svendsen a norvég férfi váltó utolsó embereként tetemes előnnyel az utolsó lövészeténél "lefagyott" és büntetőkörre kényszerülve végül negyedik helyen hozta be a váltót.

A vegyesváltó utolsó embereként szinte majdnem ismételte a négy évvel ezelőtti fiaskót. Az utolsó lövészetében nyolc töltényt kellett használnia, mire az öt korongot eltalálta, így elkerülte a büntetőkört, de igencsak nehézzé tette a feladatát az utolsó körre, mivel 5 másodpercre engedte Lukas Hoffert.

Kemény küzdelem volt ma. Hátranéztem, mert egyszerűen lehetetlen ilyenkor nem ezt tenni. Nem voltam magamban biztos az utolsó körben, de kitartott az előnyöm" - mondta Svendsen a verseny után, aki végül Johannes Boe, Tiril Eckhoff és Ingrid Landmark Tandrevold csapattársaként megnyerte a szezon első vegyesváltóját.

Zaitseva többet nem indulhat olimpián

Az östersundi verseny mellett sajnos további áldozatai is vannak az orosz doppingbotránynak. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság örökre eltiltotta Olga Zaitsevát az ötkarikás versenyektől a Szocsiban használt tiltott szerek miatt: négy éve a női váltó tagjaként nyert érmétől megfosztották, ahogy Olga Vilukhinát is már korábban. Ugyancsak törölték az összes versenyszámban elért eredményét.

Zaitseva 2015-ben visszavonult, így valószínűleg nem tervezte, hogy ismét sílövészettel foglalkozik, de most már hivatalosan is megszületett a döntés az ügyében. A 2006-ban és 2010-ben váltóban megszerzett aranyérmeit viszont megtarthatta.