Miklós Edit levelére kidőltek a csontvázak sísportunk szekrényéből

shadow

Miklós Edit facebookos kirohanása ráirányította a figyelmet a magyar alpesi sízésre, amelynek az eredményeit - és így a szponzorációs pénzeket - honosított sportolók szállítják, de a magyar versenyzők szerint ez nem csak az ő hibájuk. Nyilvános balhé, lemondás, feljelentés, hamis okiratok és egy kibékíthetetlennek tűnő ellentét határozta meg az utóbbi hónapokat a síszövetségnél. 

Valószínűleg sok sportkedvelőnél elment a radar alatt néhány héttel ezelőtt, hogy a Magyar Sí Szövetség példátlanul szigorú döntéssel évekre tiltott el jó eredményekkel rendelkező, utánpótláskorú versenyzőket. A Szőllős testvérek közül a két fiú, Benjámin és Barnabás 2-2-, húguk, Noa egyéves eltiltást kapott, mert a beadott sportorvosi engedélyüket nem az Országos Sportegészségügyi Intézet állította ki, hanem a válogatott keretorvosa, aki egyébként is régóta kezelte a gyerekeket. Volt azonban más gond is az iratokkal.

Az ügyre nem más hívta fel a figyelmet, mint a legsikeresebb magyar alpesi síző, Miklós Edit, aki sportolók között szokatlan őszintéséggel támadta meg a Szőllős családot egy Facebookra kitett posztjában.

 

Miklós szerint Szőllősék az elnökség megbuktatásán munkálkodnak, pedig végre nemzetközileg is fajsúlyos eredményeket produkál a magyar sísport. Magáról az eltiltást eredményező szabálysértésről pedig azt írja, mindenki el tud menni az orvosi vizsgálatra, akkor tegyék meg ők is. Erről még lesz szó később.  

Az ügynek, illetve az előzményeknek két olvasata van. Az egyik szerint a szövetség könyvelése után érdeklődő csapatvezetőt/apát büntették meg könyörtelen szigorral gyerekein keresztül, a másik szerint pedig a szinte a semmiből létrehozott síszövetség környékén elkezdtek gyülekezni és könyökölni azok, akik a vezetők munkájának köszönhetően megnövekedett forrásokhoz szeretnének közel kerülni.

Miklós Edit

 

Május végén közgyűlést tartott a szövetség, nem is akármilyet. A résztvevők szerint elég indulatos hangulatú összejövetelen két bejelentés is történt: az egyik arról szólt, hogy mivel a Nivelco SE nevében Szőllős Péter törvényességi felügyeleti eljárást kért a szövetség ellen, egy másik egyesületi tag szerint a gyermekeit érintő eltiltás puszta bosszú, és amíg nem változtatnak rajta, megtagad minden együttműködést a szövetséggel. A másik meg arról, hogy Kálomista Gábor lemondott az elnöki posztról, és az ülés végét meg sem várva távozott.

Akik miatt felkerültünk a térképre

Az egész történet megértéséhez vissza kell mennünk néhány évet. Kálomista Gábor 2011-től már másodszor lett a Magyar Sí Szövetség elnöke, ám 2012-ben a veszprémi kézilabdacsapat is az ő irányítása alá került, így egyre több feladat hárult közvetlen munkatársára, Kaszó Klára ügyvezető elnökre.

Miklós Edit és Kaszó Klára

 

Kaszó, aki jogászként dolgozik síszövetségi elfoglaltsága mellett, támadói szerint diktatórikus rendszerben irányítja a magyar sísportot, és nem tűr ellentmondást semmiben. A sportágat jól ismerők elismerik, hogy a direkt stílusú Kaszóval nem könnyű kijönni, de hozzáteszik, az ő munkájának köszönhető, hogy szinte a semmiből felkerült a térképre a magyar alpesi sísport.

“Volt összesen 30-32 millió forintunk egy évre. Nem alpesi síre, hanem az összes szakágra. Kis pénzünkkel nekiugrottunk a feladatnak, és lett egy Miklós Editünk, aki nemcsak kiváló versenyző, de egy végtelenül becsületes, óriási szívű lány. Amikor jönni akart, neki is csak az tudtuk ígérni, hogy erőn felül próbáljuk segíteni, mégis óriási lelkesedéssel érkezett, és azoknak a sztáredzőknek, akiket sikerült idecsábítanunk, szintén nem tudtunk annyit fizetni, mint más országokban. Jó kapcsolatok, és sok szerencse kellett hozzá, hogy így legyen” - mondta a hosszabbitas.hu-nak Kaszó.

A magyar alpesi sízésbe azóta áramlik nagyságrendekkel több pénz, mióta Miklós Edit hozza az eredményeket. 2011-ben megszerezte a szakág történetének első világkupa-pontjait, 2014-ben káprázatos versenyzéssel 7. lett Szocsiban az olimpián, 2015-ben pedig szintén történelmet írva dobogóra állt a St. Moritz-i világkupa-futamon.

A felesleges honosításokat támadja az ellentábor

A szövetség így sem dúskál a javakban, de a működése stabil. Az elnökség által kijelölt iránnyal, illetve a befolyó pénzek elosztásával azonban nem mindenki ért egyet. “Soha nem kérdőjeleztük meg Miklós Edit eredményeit, az ő honosítása a magyar sísport érdekeit szolgálta. Persze közben az is igaz, hogy azt a plusz pénzt, amit az eredményeivel szerzett, rá is költi a szövetség, de ez még védhető. Viszont az állandóan sérült, csak egy számban igazán jó és amúgy is bizonytalan Samsal Dalibor szerződtetése helyett úgy gondoljuk, a szövetség végre észrevehetné, hogy vannak magyar fiatalok is, akiket érdemes lenne támogatni” - mondta az eltiltott sízők édesanyja, Szőllős Dóra.

Samsal Dalibor

 

Szőllősék nem tartoznak azok közé, akiknek létfontosságú lenne a szövetség támogatása. Jól menő családi vállalkozásuknak köszönhetően ők finanszírozzák a gyerekek oktatását egy ausztriai sígimnáziumban, ahol a család szerint rendszeresen átesnek alapos orvosi vizsgálaton

“Le sem tudnak jönni ott, ahol Dalibor”

A magyarul nem is beszélő, horvát származású, 2014 óta magyar állampolgár Dalibor Samsal hozott fontos versenyeken jó eredményeket, és megszerezte a magyar férfi alpesi sízés első világkupa-pontjait. Az is igaz ugyanakkor, hogy súlyosan megsérült, és ebből még nem tudott teljesen felépülni, és többször is kiesett fontos versenyeken.

A horvátok csak röhögnek rajtunk, ők Mr. Outnak hívják. Azt be kell ismerni, hogy jelenleg szlalomban nagyon erős, de a mi gyerekeink mind az öt számban képesek jó teljesítményre, a szövetség mégsem az ő versenyzésüket támogatja, hanem egy 32 éves, bizonytalan egészségű versenyzőt” - mondta Szőllős.

“Amikor idejött, az volt a mondás, hogy majd milyen sokat profitál belőle a magyar sísport, mert egy igazi profival készülhetnek együtt. Ehhez képest még senki nem tudott vele együtt edzeni” - tette hozzá.

Kaszó erre azt válaszolta, szerinte Samsalt versenyzőként nem lehet egy lapon említeni azokkal, akik támadják. “A kevés közös versenyen úgy elverte őket, hogy meg sem tudták közelíteni, edzeni pedig azért nem képesek vele, mert nem tudnak lejönni azon a pályán, amit Dalibornak tűznek edzésre.”

“Az a baj, hogy egyeseknek nem tetszik, hogy fejlődik a magyar sísport, így oda az a versenyelőny a mezőnnyel szemben, amit egy osztrák síiskola jelent. Most már nálunk is profi edzők dolgoznak, központosított, egységes képzés folyik, nekik pedig kényelmesebb volt a gyenge hazai mezőny, meg a sehol nem jegyzett versenyek, ahol lehetett FIS-pontokat gyűjtögetni. Csak egy dolgot hadd mondjak: Szőllősék a felnőtt világbajnokságon a pálya láttán azt mondták, nem engedik indulni a fiúkat, mert túl veszélyes” - mondta Kaszó.

Szőllős Benjámin és Barnabás, a Nivelco SE versenyzői

 

Az ügyvezető elmondta, Samsalt távolról sem csak azért honosítottuk, hogy hozza az eredményeket, és ezáltal több szponzort szerezzen a magyar sísportnak. “Három szezont kapott, hogy bizonyítson, de ezzel még nem ér véget az itteni megbízatása. Magyarországon marad, és átadja a tapasztalatát a magyar fiataloknak, ami meglátásom szerint legalább olyan fontos, mint az, hogy hány világkupa-pontot szerez nekünk.”

Szőllősék szerint ez nagyon jól hangzik, de egyelőre csak egy ígéret, amiből volt néhány az utóbbi években, ami nem teljesült. “A stílus, amiben Kaszó Klára beszél a gyerekekről, akik egyébként korosztályuk legjobb versenyzői, pontosan mutatja, hogy jutott idáig ez az ügy. A párbeszéd, a kommunikáció teljes hiánya azt bizonyítja, nemcsak anyagilag, erkölcsileg sem számíthatunk támogatásra az általa irányított szövetségtől.”

Egy szponzor miatt durvult el a helyzet

Miklós Edit nyílt posztjában szerepel Szőllősék ellen az a vád is, miszerint amikor a székely versenyző megsérült, az MVM kapott egy (névtelen) levelet, hogy ne támogassák tovább Miklóst, mert már soha nem lesz képes a legmagasabb szinten versenyezni. Miklós Edit sérülésének természetéről itt olvashat. “Majd néhány napon belül érkezett hozzájuk egy szponzorálási kérelem. Nem árulom el, hogy kitől, de gondolom, elsőre el fogja találni” - kommentálta Miklós sorait Kaszó.

Az MVM az egyik legfontosabb szponzor

 

“Ez szemenszedett hazugság, csak azt a célt szolgálja, hogy lejárasson minket az elnökség és a többi sportoló előtt” - reagált indulatosan Szőllős Dóra. “Ahogy elmondtam, mi magunk finanszírozzuk a gyerekek versenyeztetését (sőt, hozzáteszem, nyolc éve finanszírozzuk parasízők versenyzését is), nem vagyunk rászorulva a támogatásukra, de azt hadd kérdezzük már meg, hogy miért nem a fiatal magyar versenyzőket támogatja a hazájuk szövetsége. Nem ez lenne a legfontosabb feladata?”

Bár Miklós Edit versenyzőként is éles kritikával illette a Szőllős gyerekeket, tény, hogy Benjámin jelenleg az országos bajnok óriási-műlesiklásban, és a Lachtalban rendezett versenyen öccsét, Barnabást előzte meg, aki előtte 7. helyen végzett műlesiklásban az ifjúsági téli olimpián. Mindketten voltak az év utánpótláskorú sportolói a síszövetség honlapja szerint.

Túl sokat kutakodott Szőllős apuka?

“A férjem, mint sportegyesületi elnök, bele szeretett volna nézni a szövetség gazdasági ügyeibe. Ehhez minden joga megvolt, de nem kapott rá lehetőséget, ezért eljárást kért a szövetség ellen. Nem sokkal később a szövetség aránytalanul súlyos büntetéssel sújtott minket a sportorvosi igazolás ügyében: kétéves eltiltást súlyos doppingvétségekért szokás adni” - mondta Szőllős Dóra, majd hozzátette, ez azt is jelentené, hogy a magyar ranglistát vezető fia nem indulhatna a pyeongchangi téli olimpián.

“Az igazság ezzel szemben az, hogy ők Miklós Edit szponzorációs szerződésébe akartak belenézni” - vágott vissza Kaszó. “Én úgy gondolom, mivel Miklós Edit miatt van pénz, ezért rá, vagyis az ő felkészítésére és versenyeztetésére kell költeni. Arra, ami más versenyzőknél folyik, nem adnak pénzt a szponzorok, ez szerintem evidens. Az iratokba egyébként betekintést engedtünk, erről fénykép is készült, csak az adatvédelmi szempontból aggályos dokumentumokba, edzők és szponzorok szerződéseibe nem engedtünk bepillantást.”

Miklós szereplése Szocsiban újabb kapukat nyitot meg

Megkérdeztük az ügyvezető elnököt, mindezek ellenére nem tartotta-e erősnek Miklós Edit sorait. “Egy Miklós Edit hadd mondjon már azt a magyar sísporton belül, amit akar! Őszinte, egyenes ember, aki kertelés nélkül kimondta, amit gondolt” - mondta Kaszó, nevetségesnek nevezve azokat a vádakat, amiket több hozzászóló, köztük Szőllős Benjamin is szóvá tett a kommentek között, miszerint nem Miklós írta a bejegyzést, hanem megírták neki.

“Nem ismerjük jól Miklós Editet, így soha nem is lehetett konfliktusunk sem egymással. A levél nyilvánosságra kerülése után beszéltem vele, és csak annyit mondott, joga van a véleményéhez. Annyit azért megjegyeznék, hogy az a levél nem igazán viseli magán az ő stílusjegyeit” - mondta Szőllős Dóra.

A lehető legszigorúbb büntetés

Az előzmények után került sor arra a bizonyos közgyűlésre, ahol a szövetség nyilvánosságra hozta a büntetést, amiért a Szőllős testvérek hivatalos OSEI-pecséttel ellátott, ám nem megfelelő (kétnyelvű) dokumentummal igazolt sportorvosi engedéllyel versenyeztek, illetve ezt használták egy NOB-ösztöndíj lehívásához is.

“Az ország egyik legjobb sportorvosa állította ki az igazolást, aki nem mellesleg a magyar válogatott keretorvosa is. Ráadásul kicsi koruk óta ismeri a gyerekeket. Érdekes módon a márciusi országos bajnokságon semmi gondja nem volt a szövetségnek a beadott papírokkal. Elfogadták a nevezésünket, verseny- és rajtengedélyt kaptak a gyerekek, akik aztán címeket nyertek. Majd egy hónappal később jött az eltiltás” - mondta Szőllős Dóra.

Szőllős Benjámin

 

Kaszó szerint a tények az ellen szólnak, hogy Szőllősék jóhiszeműen jártak volna el az ügyben, és véleménye szerint nem tudhatjuk, túlzó-e a büntetés, hiszen folyamatban van a vizsgálat, és adott esetben súlyosabb vétségről is lehet szó, nem csak arról, hogy hiányzott a sportorvosi engedély. “A beadott dokumentum hibás volt, de ez akkor nem derülhetett ki, hiszen úgy nézett ki, mintha valós adatokat tartalmazott volna. Csak a későbbi ellenőrzés során derült ki, ezért kaphattak engedélyt az országos bajnokságon való indulásra.”

Kaszó szerint az egész ügy mögött az áll, hogy többen megpróbálják szabotálni az elnökség munkáját, és nem akarják, hogy Kálomista helyét dr. Megyesy Jenő vegye át. (A csütörtökön tartott tisztújításon egyébként nyílt szavazással, egyhangúlag választották meg a 72 éves sportvezetőt.)

A történet most ott tart, hogy a Fegyelmi Bizottságot új eljárás lefolytatására utasította a szervezet Fellebbviteli Bizottsága, míg az tart, a Nivelco SE versenyzőivel szemben meghozott minden szankció felfüggesztésre került. Várjuk a folytatást.

A nagy képet tekintve azonban nem az a kérdés, érvényben marad-e a Szőllős gyerekek eltiltása, hanem az, hogy miből profitál többet a magyar alpesi sísport. Kellenek a honosítások, hogy a profi körülmények között felnőtt sportolók által hozott know-how-t a sportág fejlesztésére használjuk, vagy költsük inkább a pénzt a magyar tehetségekre, akik komoly versenyhátrányban vannak az alpesi országok fiataljaival szemben? Választ legkorábban akkor kapunk, amikor az idehozott profi edzők által kinevelt korosztály felnő.