Heidi Weng: Ez végre az én napom!

shadow

Heidi Weng nyerte az elmúlt évek legizgalmasabb Tour de Ski-jét. Önmagában az, hogy norvég győzelem született, nem meglepetés, és a szezon elején mutatott formája alapján az sem igazán az, hogy Weng lett a győztes. Stina Nilsson azonban méltó ellenfele volt Wengnek, és gondoskodott róla, hogy még az utolsó nap előtt is maradjon az emberben kétely: Mi van, ha mégis erősebb a hegyen, mint gondolják?

Ezt a kételyt végül Weng elég hamar eloszlatta, ugyanis 19 másodperces hátrányát még azelőtt ledolgozta, hogy elérték volna a rettegett Alpe Cermis emelkedőjét. Amint megkezdték a mászást az alpesi sípályán, Weng állva hagyta Nilssont, próbálva őt lelkileg is megtörni. Erre persze nem volt már igazán szükség, Nilsson láthatóan szenvedett a hegyen, melynek legmeredekebb része 28%. A fizika törvényei érvényesülni látszottak, a 12 kg-mal nehezebb Nilssonnak esélye sem volt a pehelykönnyű hegymászókkal szemben. Nagyon hamar megelőzte őt a finn Krista Pärmäkoski is, és onnan már a dobogóért kellett aggódnia, mert Ingvild Fulgstad Östberg is egyre közelebb lopakodott. Végül azonban hiába közelítette meg méterekre őt Östberg, a befutó előtt még valahonnan tudott erőt meríteni, és megőrizte a harmadik helyet.

Nilsson a hét szakaszból négyet megnyert. Weng csak egyet, de az a legfontosabb volt: az utolsó.

A Tour de Ski nehézségeit jól mutatja, hogy a női mezőnyben az indulóknak mindössze 48%-a ért célba (a férfiaknál 47%). Egy részük persze eleve nem tervezi, hogy végigmegy, de ez az arány még így is elég magas.

Egy kép többet mond minden szónál a nehézségekről... Heidi Weng gratulál a második helyezettnek a célban

Heidi Weng: Végre eljött az én napom

A Tour de Ski-győzelem Heidi Weng karrierjének legnagyobb sikere. Eddig háromszor volt harmadik, de vagy Therese Johaugtól, vagy Marit Björgentől kapott ki. Tavaly még Östberg is megelőzte.

A doppingvétség miatti eltiltására váró Johaug a messzi északon is követi a világkupa eseményeit. Az utolsó szakasz előtti este biztató SMS-t küldött Wengnek, majd beszéltek is. Kapott néhány jó tanácsot és biztatást: „Meg tudod csinálni, te egy gép vagy!” – írta neki Johaug.

Az előzmények tükrében Weng közel sem volt ennyire magabiztos. Karácsony előtt súlyos gyomorrontás miatt több napig az ágyat nyomta. Az ünnepekkor a családdal rendeztek egy házi bajnokságot, ahol klasszikusban majdnem kikapott a nővérétől, Merethétől, aki szintén kiváló sífutó, de nem versenyző. Ekkor még az is felmerült benne, hogy lemondja a Tour de Ski-t. A norvég vezetőedző, Roar Hjelmeset azonban hallani sem akart róla, hogy Weng tévén nézze a Tourt.

Végül rajthoz állt, és ugyan végig a közvetlen élmezőnyben tanyázott, a szezon elején mutatott dominanciája eltűnt. Az ötödik szakaszon tudta először felvenni az élen állónak járó piros trikót, de a rákövetkező napon elvesztette, miután a norvégok elwaxolták magukat. Ekkor megint feltörtek benne a kétségek, de a család, illetve a kedvese, Kjetil Nygaard lelket öntöttek belé.

Az utolsó szakaszon már nyoma sem volt a kétségeknek. Ahogyan mindenki várta, ő volt a legerősebb az „Óriáshegyen”.

„Ma végre eljött az én időm! Ez hihetetlen. Próbáltam óvatosan kezdeni a szakaszt, mert tudtam, hogy a hegy az erősségem, és abból kell előnyt kovácsolnom. Hihetetlenül boldog vagyok."

Heidi Weng a 2017-es Tour de Ski céljában

Hogy mennyit jelentett Weng számára a győzelem, arról sokat elárul a verseny utáni első interjúja. Az édesanyjáról, May Benthe Wengről kérdezték, aki a helyszínen szurkolt, és mivel 40 éve sífut, többnyire együtt edz Heidivel. Ekkor bizony eltört nála a mécses (norvégul tudók előnyben):

„Ez egy nagyon nehéz hét volt. Nem igazán voltak elvárásaim az ételmérgezés után, de most nagyon-nagyon boldog vagyok.”

A verseny legmegindítóbb pillanata nem is Weng befutója volt.  A célba érkezés után alig egy perccel már ott ugrált és torkaszakadtából üvöltött Östbergnek, aki a dobogóért üldözte a teljesen elkészült Stina Nilssont. A képen még Pärmäkoski látszik, amikor először hallani az artikulátlan, hátborzongató üvöltést. Majd amint nyit a kamera, akkor látszik, hogy az újdonsült győztes ugrál ott, és szurkol honfitársnőjének (a lenti videón a 8. perctől, érdemes megnézni. Még most is libaőrös leszek, ha visszanézem.).

Stina Nilsson: Kanapé, pizza, fagyi

Charlotte Kalla 2008-as győzelme után Nilsson lehetett volna a második svéd, aki megnyeri a Tour de Ski-t. Ez idén még nem jött össze, de a 23 éves lány előtt komoly karrier áll. A hegyen ugyan magasabb termete miatt hátrányban van, de ha továbbra is így fejlődik, akkor szinte csak idő kérdése, hogy mikor nyer. Az utolsó szakaszon minden mentális és fizikai erejére szüksége volt:

„Annyira, de annyira fáradt vagyok! Leginkább fejben.”

Az utolsó 800 méteren hajszál híján odalett a dobogós helye, mert Östberg nagyon megközelítette őt:

„Akkor nagyon ideges lettem, mert tudom, hogy nagyon erősen korcsolyázik. De nagy erőt adott, amikor meghallottam, hogy Heidi neki üvölt. Az utolsó utáni tartalékaimat emésztettem fel. De annyira jó volt elhozni a harmadik helyet! Jókor jött az extra motiváció, nem akartam negyedik lenni.”

Ahhoz képest, hogy Nilsson eredetileg nem tervezte a Tour de Ski-t erre a szezonra, az idény eleje olyan jól sikerült, hogy végül mégis elindult rajta. Az eredmény őt magát is meglepte.

„Meglep, hogy ennyire elöl végeztem. Éreztem, hogy jó formában vagyok, de álmomban sem gondoltam, hogy ilyen jól fog menni.”

Nilssont egyelőre a legkevésbé sem foglalkoztatja, mi lesz a folytatásban, legalábbis aminek nincs köze a pihenéshez:

„Nagyon jó vagyok kanapén fekvésben, rettentően tudom élvezni. Pizzát fogok enni, és fagyit, amilyen finomat csak Östersundban lehet kapni. Olyan jó lesz végre hazamenni. Nem tudom, mikor versenyzek legközelebb, de az biztos, hogy Svédországban lesz. Az ulricehamni vagy a faluni világkupa.”

Krista Pärmäkoski először dobogón

A finn sífutónő már többször volt negyedik a Tour de Ski-n, de a norvég dominancia miatt eddig nem fért oda. Most, Johaug és Björgen távollétében, valamint remek formájának köszönhetően második lett Weng mögött. Elmondása szerint a hegyen nagyon erősnek érezte magát, ami döntő jelentőséggel bírt.

Östberg: Ez egy keserű negyedik hely

Ingvild Flugstad Östbergnek meglehetősen pechesre sikerült a Tour de Ski. A tavalyi ezüstérmes a nyitó sprintet eltaktikázta, nem jutott döntőbe, hiába volt nagyon erős. Oberstdorfban a döntő pillanatban eltört a botja, kapott 19 mp-et. Toblachban nem kapott valami fantasztikus lécet, Fiemmében pedig igazán elwaxolták magukat a norvégok. Ha mindezeket összeadjuk, akár két percet is otthagyhatott a pályán.

"A vége szorosabb lett, mint amire számítottam. Nagyon közel kerültem a dobogóhoz, és ez egy keserű negyedik hely számomra. Életemben először kívántam azt, bárcsak hosszabb lett volna a szakasz egy picivel. De Stina megérdemelten lett dobogós, hiszen sok versenyt megnyert."

Kalla: Egy érzelmi és fizikai hullámvasút volt

Az olimpiai és világbajnok Charlotte Kalla az ijesztő szívritmuszavar után a Tour de Ski-n tért vissza a világkupába. A Val Müstair-i magaslati levegőt nagyon nem bírta, de Oberstdorftól lendületbe jött. Az utolsó szakaszon akár az összetett hatodik helye is elérhető lett volna számára, de az utolsó kilométeren elfogyott. Végül a 11. helyen zárt, 5 perc 27 mp-es hátrányban. Ahhoz képest, hogy sokáig az is kétséges volt, hogy végigmegy-e, Kalla visszatérése biztató.

„A Cermisen úgy éreztem, mintha csak egy sebességi fokozatom lenne. Az egész sorozat egy érzelmi hullámvasút volt, fizikailag és az eredményeket tekintve is voltak jó és rossz pillanatok. A mai szakasz nem volt egy piknik, de vannak biztató jelek, amikből meríthetek a jövőben. Bizakodóan tekintek a világbajnoki felkészülés utolsó szakaszára.”

Kalla honfitársnője teljesítményét is méltatta:

„Megmutatta, hogy minden téren kiváló. Látványos hetet produkált. Örülök a sikerének.”

Jessie Diggins: Úgy érzem magam, mint egy zombi

A 25 éves vidám amerikai lány egyre jobban teljesít. Sorozatban harmadik alkalommal tudott nyerni kedvenc számában, az 5 km-es szabadstílusú távon.

Az utolsó szakaszon egy ideig a dobogó sem tűnt elérhetetlennek, de hiába érte utol Östberget, ahogy haladtak felfelé a hegyen, elfogyott az ereje és nem tudta tartani a norvégot. De előzetesen nem is akart sokat kockáztatni:

“Tudtam, hogy erős mászók vannak mögöttem. Azt is tudtam, hogy jó napomnak kell lenni ahhoz, hogy magam mögött tudjam őket tartani. Szóval megpróbáltam megfogni Östberget, de azért arra is figyeltem, nehogy túlhajtsam magam, és egy esetleges összeomlással elveszítsem azt, amit már addig elértem.”

Végül az ötödik helyen zárta a versenyt, ami számára egyéni rekord, de az amerikai rekordot is beállította ezzel (tavaly Liz Stephen lett 5.). A verseny belőle is rengeteget kivett:

„Jelenleg úgy érzem magam, mint egy zombi. Nagyon-nagyon fáradt vagyok. Igazából talán majd holnap fog bennem tudatosulni, mit értem el. Egyelőre csak pihenésre vágyom.” – nyilatkozta a célban.

Ha esetleg lemaradtatok volna a közvetítésről, az Eurosport Playeren pár napig még visszanézhetitek. Addig is itt a verseny végjátéka, eredeti norvég kommentárral :)

TDS női összetett végeredmény:

1. Heidi Weng, NOR

2. Krista Pärmäkoski, FIN +1:37,0

3. Stina Nilsson, SWE + 1:54,4

4. Ingvild Flugstad Östberg, NOR +2:04,3

5. Jessica Diggins, USA +3:09,0

Részletes eredménylista