A Szibériai Medve legyőzte Sundbyt

shadow

Bár Szergej Usztyugov szakaszgyőzelmek tekintetében végig dominált az idei Tour de Ski-n, előnye nem nőtt akkorára, hogy nagy ellenfelét, a címvédő Martin Johnsrud Sundbyt esélytelennek tarthassuk. A verseny nagyjából másfél kilométerrel a vége előtt dőlt el.

A norvég Martin Johnsrud Sundby idei kiemelt célja a világbajnokság, de címvédőként természetesen nem hagyta ki a Tour de Ski-t. Idén kevésbé domináns a világkupában, de így is győzelmi esélyekkel vágott neki a hétnapos küzdelemnek, hiszen a zárószakasz emelkedőjén az esélyesek közül a legerősebbnek számított. Szergej Usztyugov formáját látva azonban végig az volt a kérdés: vajon mekkora hátrányból lehet képes a Cermisen fordítani?

Sundby deficitje 1 perc 12 mp volt a döntő szakasz előtt, és előző napi futását tekintve nem tűnt lehetetlennek, hogy a hegyen utolérheti Usztyugovot. Ehhez azonban az is kellett volna, hogy az orosznak valamelyest rosszabb napja legyen, mert ha jó formában van, nincs köztük ekkora különbség a Cermisen.

Sundby támadó szellemben vágott neki az utolsó szakasznak, de a hegy lábáig csak néhány másodpercet tudott hozni. A Cermisen aztán gyorsabban kezdett csökkenni az elmaradása, bőven percen belülre került Usztyugovhoz képest. A táv azonban fogyott, és a csökkenés dinamikája is alábbhagyott. Usztyugov kitartott, Sundby pedig nem tudott sebességet váltani. Itt talán megfordult a fejében, hogy nem kellene túlhajtania magát, mert a második hely is veszélybe kerülhet. Végül 1 perc 2 másodperc hátránnyal érkezett a második helyen.

Tour de Ski 2017 férfi dobogó: Sundby-Usztyugov-Cologna

Sundby: Szergej megérdemli a győzelmet

A címvédő utólag elárulta, hogy eléggé kellemetlen éjszakája volt az utolsó szakaszt megelőzően. Hasmenés gyötörte, alig aludt valamit. Ez nyilvánvalóan nem túl optimális egy olyan szakasz előtt, amelynek nehézségét talán a kanadai Devon Kershaw fogalmazta meg legjobban:

“Nincs még egy olyan helyszín a világon, ahol a legjobb sífutók is úgy néznek ki, mintha amatőrök lennének.”

Sundby mozgása ugyan egyben volt, de az átütő erő hiányzott belőle. Ha pusztán a mászóidőket nézzük a Cermisre, Sundby a 17. volt, a leggyorsabb Manificat-tól 42 mp-cel elmaradva. Usztyugovot azonban ezen a téren megelőzte, 12 mp-et adott neki a Cermisen.

A körülményektől függetlenül Usztyugov győzelmét abszolút elismerte, ahogyan többször is méltatta őt a verseny során, és kifejezte egyet nem értését az oroszok elleni szankciókkal kapcsolatban. A Tour de Ski-n nyújtott teljesítményét kiemelkedőnek nevezte, miközben sajátját közepesnek. Szerinte négy rossz és három jó szakasza volt, ami nem elég az összetett győzelemhez.

Usztyugov: Ezt értetek is csináltam!

Nem sokkal a Tour de Ski kezdete előtt jelentették be, hogy a FIS a McLaren-jelentés kapcsán hat orosz sífutót felfüggesztett, köztük a korábbi győztes és olimpiai bajnok Alekszander Legkovot. A döntés kétségkívül határeset, hiszen a jelentésben érintettség nem egyenlő a doppingvétséggel. A szankciót inkább a mezőny nyomására, a „békesség” érdekében hozták, ami egyrészt érthető reakció, másrészt viszont a doppingszabályokkal nehezen indokolható. Fontos kiemelni, hogy nem eltiltásról, hanem felfüggesztésről van szó, amíg a vizsgálat zajlik. Ami persze vajmi kevésbé vigasztalja az érintetteket, hiszen számukra a következmény ugyanaz: egyelőre nem versenyezhetnek. (Megjegyzés: Meghallgatásuk ezen a héten lesz Zürichben.)

Usztyugov végig hangsúlyozta, hogy az oroszok elleni lépések arra ösztökélték, hogy csakazértis megmutassa a világnak, hogy tisztán is tudnak nyerni.

A győzelem után így nyilatkozott a sajtónak:

“Ezt a csapattársaimért tettem, úgyhogy srácok, megcsináltuk! Egész Oroszországnak köszönöm a támogatást. Tudom, hogy otthon mindenki nézte a versenyt és szurkolt nekem.”

Usztyugov sikere több szempontból is történelminek nevezhető. Soha senki nem nyert még ennyi szakaszt egyetlen Touron: a hét szakaszban hatszor nem talált legyőzőre. Az első öt szakaszt zsinórban nyerte, ezzel Sundby korábbi négyes sorozatát döntötte meg. Ő lett a második orosz Alekszander Legkov után, akinek sikerült megnyernie a Tour de Skit. Cologna után (aki 22 évesen nyert először) 24 évesen ő a Tour második legfiatalabb győztese.

“Egy álmom vált valóra. Nagyon keményen küzdöttem érte. A mai nap hihetetlenül nehéz. Robotpilóta üzemmódban jöttem, fel sem tűnt, hogy áthaladtam a célvonalon. Nagyszerű érzés Tour de Ski-győztesnek lenni.”

Cologna harmadik

Egy meglehetősen gyenge szezonkezdet után üdítő volt látni, hogy a háromszoros bajnok svájci újra jó formában van. Az út a dobogóra neki sem volt egy sétagalopp:

“Meg kellett küzdenem a mezőny két legerősebb mászójával, akik mögöttem jöttek. Nehéz helyzetben voltam, mert az elejétől nyomnom kellett. Egy kis előnnyel kezdtem a hegyet, saját tempóban futhattam, később azonban észrevettem, hogy közelednek. Amikor Manificat felzárkózott hozzám, kicsit lelassítottam, hogy legyen erőm az ellentámadásra. Ez a taktika tökéletesen bejött.”

Miután Sundby két évvel ezelőtti bajnoki címét elbukta doppingvétség miatt, továbbra is Dario Cologna a Tour de Ski történetének legeredményesebb sífutója, három összetett győzelemmel.

Mindent egybevetve egy valóban izgalmas és szoros versenyt láthattunk, hiszen végig nyílt volt a harc a győzelemért, és az első ötöt végül mindössze másfél perc választotta el.

Ha esetleg lemaradtatok volna a közvetítésről, az Eurosport Playeren pár napig még visszanézhetitek. Addig is itt a verseny végjátéka, eredeti norvég kommentárral :)

Összetett végeredmény:

1. Szergej Usztyugov, RUS            30: 27.7

2. Martin Johnsrud Sundby, NOR   +1:02,9

3. Dario Cologna, SUI                     +1:19,2

4. Maurice Manificat, FRA               +1:26,9

5. Matti Heikkinen, FIN                    +1:31,3

Részletes eredménylista