Berki Krisztiánt még a „repülő hollandi” is hiányolja

shadow

A magyar média egy része úgy érezte, nem „érdemes” az idei torna-világbajnokságon megjelenni, így első kézből, a Hosszabbitás jóvoltából a helyszínről tudhatjátok meg, mi is zajlik Montrealban.

Akár meg is érthetnénk a hazai sajtó érdektelenségét, mivel magyar szempontból sejteni lehetett, hogy Berki Krisztián távollétében valószínűleg egy férfi versenyzőnk sem kerül a szerenkénti döntőkbe vagy az összetett fináléjába. Ez most egy másféle vébé, itt a lányok hozhatják az eredményeket.

Persze ez nem így kezdődött, hiszen augusztusban még mindenki biztos volt benne, hogy Berki elindul a torna-világbajnokságon. Szeptemberben azonban már lehetett sejteni, hogy baj van. Az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok tornászunk a szombathelyi világkupán és az országos bajnokságon sem szerepelt, mivel a korábban műtött válla most egy másik pontban kezdett el fájni. Tokió előtt – még ha három év is van addig – nem mert kockáztatni és kés alá feküdt. Érett döntést hozott, amivel viszont a magyar tornasport egyik leggyengébb férfi vb-szereplését „okozta”.

Még valakiről nem tettünk említést; Hidvégi Vidről, aki esélyesként indulhatott volna a lólengés döntőjéért, de nem utazott Kanadába. Laufer Bélától, Vid edzőjétől tudjuk, hogy sérülése után a felépülésén dolgozik. Remélhetőleg hamarosan újra látjuk!

Mivel Krisztián és Vid sem indult a vébén, így Kardos Botond nyakába került az a málhás teher, amit a férfi tornasport az előző 20 évben magával cipel.

A Vasas 20 éves tehetsége persze ifjúsági olimpiai ezüstérmes révén nem úgy jött Montrealba, hogy ne próbálja meg az elődei kitaposott útját követni. Botonddal terveim szerint beszélek majd, így tőle részleteket is megtudunk, hogy milyen is volt az első felnőtt vb-szereplése. Annyit azért előre leszögezhetünk, hogy az összetettben elért 39. helyezésénél jobbra számított. A legjobb szere a gyűrű volt, ahol 53. lett.

Kardos Botond

Sóvágó Lajos szövetségi kapitány is megosztotta velem érzéseit az ügyben:

„Botondot előzetesen az összetett döntőjébe, a legjobb 24-be vártam. Ha megcsinálja azokat a gyakorlatokat, amiket tud, akkor be is kerülhetett volna a fináléba. Nem sikerült. Ez a világbajnokság nem jött neki össze, lehet nagy volt rajta a teher, de ezekre is fel kell készülni.

Komoly gondokat látok most a férfi tornában, majd le kell ülni és megbeszélni, mi legyen a sportág jövőjével, mert most le vagyunk maradva az élvonaltól – mesélte Sóvágó Lajos a férfiak kvalifikációja után.

Kemény szavak a kapitánytól, de azért Kardos Botond mellett nem mehetünk el szó nélkül Boncsér Krisztián teljesítményétől, aki 22. helyen fejezte be a talaj gyakorlatát a kvalifikációban. Ezzel a legjobb lett a magyar fiúk között, ha a szerenkénti szerepléseket nézzük. Vecsernyés Dávid 25. helyen végzett nyújtón, Dudás Norbert 67. lett korláton, míg 77. gyűrűn. Kállai Zoltán 32., Selmeczi Bánk pedig 62. helyen fejezte be a vb-t lólengésben, azon a szeren, amelyen hosszú évekig a magyarokról beszélt a világ. Sajnos most már nem.

Nem ehhez voltunk eddig hozzászokva, de most így fejeződött be a férfi tornászaink szereplése ezen a világbajnokságon.

Ha már egy vb-n vagyunk, akkor azért vannak nagy sztárok, akik nem hiányozhatnak. Ilyen a „repülő hollandi, Epke Zonderland, aki miatt már érdemes tornaversenyt nézni. A nyújtó királyával, aki 2012-ben olimpiai bajnok lett, 2014-ben és 2015-ben pedig világbajnok, a kvalifikáció megnyerése után arról is beszélgettem, mennyire ismeri Berki Krisztiánt, és milyen esélyesként versenyezni.

Mi motivál újra és újra, hogy visszatérj és ismét a legjobb legyél? Először is élvezem, hogy edzhetek, ami még versenyek nélkül is jó móka. Jó érezni, hogy megint jó vagyok, ráadásul idén a nyújtó mellett a korláton is szerepeltem, ami egészen új számomra. (117. helyen végzett – szerk.) Ez is csak azt mutatja, hogy élvezem a tornát, és amíg fejlődni tudok, addig akarom csinálni.

Van egy kiváló tornászunk, Berki Krisztián, aki Londonban veled együtt olimpiai bajnok lett. Ismered őt? Természetesen, hosszú ideje ismerem. Ő az egyik a példaképeim közül, lovon ő az egyik legjobb. Sajnálom, hogy nem lehet itt.

Egy generáció vagytok, évről évre együtt is versenyeztek és még mindig a győzelemért harcoltok. Krisztián ott akar lenni Tokióban, a következő nyári olimpián, te is erre hajtasz? Jó hallani, hogy Krisztiánnak ezek a tervei. Én még nem vagyok teljesen biztos benne, két évig sérült voltam. Ez az első év azóta, hogy visszatértem és most jól ment a felkészülés. Szeretnék várni ezzel a döntéssel a következő évig, hogy kiderüljön, hogyan is érzem magam. Nagyon szeretnék Tokióban ott lenni, de ezt nem érzem most reálisnak.

Te vagy a népszerű „repülő hollandi”, akit mindenki figyel, ha a nyújtón van. Hogy birkózol meg az esélyesség terhével ezeken a világversenyeken? Nehéz dolog. Még ha jó is a felkészülésem, az nem olyan, hogy akkor már érmet is nyerek. Már a kvalifikáció is irtó erős. A döntőben már kockáztatni kell az éremért. Próbálok nem arra gondolni, hogy megint érmet kell nyernem. Ez arról is szól, hogy magammal és a gyakorlattal is harcolok, amit tökéletesen kell bemutatnom.”

Epke Zonderland esélyesként érkezett a montreali világbajnokságra, és nem okozott csalódást, hiszen a legjobb teljesítménnyel jutott a nyújtó szerenkénti döntőjébe. A napokban hagyott jóvá a Nemzetközi Tornaszövetség egy sor új elemet, amelyet már itt, a vb-n bemutathatnak a versenyzők. Epke a döntőben meglepetésre készül egy olyan extra elemmel, amiről még Sóvágó Lajos sem tud, pedig a magyar csapat a hollandokkal is készült.

Még egy kis apróság, vagy ahogy mentorom mondaná, „szélesvászon” a helyszínről. A talajgyakorlatokra felállított szőnyeg két nap után felmondta a szolgálatot, egyszerűen egy ugrástól beszakadt. llyen is előfordul egy világbajnokságon. Fél órán belül helyreállt a dolog, de azért mulatságos volt látni, ahogy egyszerűen felszakították és újraszőnyegezték a szert.

Nem tudok elmenni minden idők legjobb összetett tornászának esete mellett sem. Kohei Uchimura hetedszer próbálta meg azt, amit még hatszor sem sikerült senki másnak: sorozatban nyerni az összetettet világbajnokságokon. A tornasport császáráról beszélek, aki 2009 óta minden vébén győzött. Idén ez megszakadt, mivel a második szeren, az ugrásnál rosszul érkezett és a bokája megsérült. Feladta a versenyt, így ez a világbajnokság már rögtön egy kellemetlen „szenzációval” kezdődött.

A magyar fiúk esetében ilyen szenzációról nem beszélhetünk, de nekik is egy versenynap után befejeződött a vébé. Szerdától viszont a lányoké a szőnyeg, a gerenda, a felemás korlát és az ugró „szekrény”. Remélem, hogy csak jó hírekkel szolgálhatok velük kapcsolatban.