Véget ért a torna-vb a lányoknak is, de a kapitány elégedett

shadow

A montreali torna-világbajnokság a magyar lányok számára is elkezdődött és gyorsan be is fejeződött. Komoly elvárásokkal néztük az összetett és a szerenkénti döntőkbe jutásra is esélyes Kovács Zsófiát vagy az ugrásban az idén jeleskedő Dévai Boglárkát. De a dolgok nem úgy alakultak, ahogy erre számítani lehetett. 

A kvalifikáció előtt már nem ment minden tökéletesen az Eb-bronzérmes Dévai Boglárka számára, így Draskóczy Imre szövetségi kapitánynak módosítani kellett az előzetesen eltervezett gyakorlatokon.

A 18 éves szombathelyi lány korábbi lábsérülése kiújult, és már a kvalifikáció előtt kiderült nem indul négy szeren, csak az ugrásban. Helyette Al-Salty Dália mutatkozott be, aki a gerendán (67. helyezés) és a felemáskorláton (61. helyezés) is helyt állt. Ugyancsak első vb-szereplése volt Tömböl Boglárkának, aki 16 évesen gerendán (94. helyezés) és talajon (96. helyezés) lépett a montreali közönség elé.

A komolyabb eredményeket az Eb-ezüstérmes Kovács Zsófiától vártuk, aki igaz kisebb-nagyobb sérülésekkel (csonthártyagyulladás) érkezett Montrealba, de számítottunk arra, hogy a kvalifikációban magabiztosan veszi az akadályt. Sajnos már az első számában, a gerendán lehetett érezni, hogy ez nem olyan este lesz, ahol minden összejön Zsófinak. A gyakorlat közben leesett a szerről, és a talajon is rontott, ahol egy új sort próbált ki. Az ugrásban és a felemás korláton sikeresen teljesítette a kötelezőt, de az összetettben így csak a 29. helyen végzett, ezzel negyedik tartalék a pénteki fináléban.

Dévai Boglárka az este folyamán csak az ugrásban szerepelt, ahol sérült lábbal vállalta a szereplést, de nem bírta a lába a terhelést, és a második ugrásnál már fájdalmakkal hagyta el a szert.  Egészséges lábbal esélye lehetett volna a döntőre, de nem százszázalékosan „csak” a 14. helyen fejezte be a világbajnokságot.

„Nagyon elégedett vagyok Dévai Boglárka teljesítményével és sportemberi hozzáállásával, hogy ilyen állapotban is képes volt mindkét ugrását bemutatni. Ezt az eredményt akárcsak egy nappal ezelőtt is szívesen aláírtam volna. Szinte biztosak vagyunk abban, hogyha rendesen neki tud futni, akkor tisztább technikával tudta volna végrehajtani az ugrásokat, és biztosan döntős lehetett volna.”

„Al- Salty Dália ismét bizonyította, hogy igazi csapatember, és bármilyen téthelyzetben lehet rá számítani. Dália a tőle elvárható teljesítményt nyújtotta, ahogy Tömböl Boglárka is élete első világversenyén. A női torna fő célkitűzése, hogy csapattal ebben az olimpiai ciklusban kvalifikációt szerezzen. Ez a verseny erre egy nagyon jó lehetőséget adott, és látszott, hogy kire, mennyiben tudok számítani téthelyzetben. Jövőre kiegészülve a fiatalokkal egy ütőképes csapatunk lehet, és ez a legfontosabb” - nyilatkozta Draskóczy Imre.

A lányok, ahogyan a fiúk is egy versenynap után elköszöntek a vébétől – igaz Zsófi még tartalék - , de így már azért elmondható, hogy a magyar csapat idén inkább tanulni jött Montrealba.  A fiatalok számára ez egy fontos lépcső volt, hogy a következő években felvegyék a harcot a világ legjobbjaival.

Ha már a legjobbakat említjük, akkor érdemes arról is beszélni, hogy kik is végeztek az élen a kvalifikációban. Az előző három évben aranyérmes amerikai Simone Biles távollétében a japán Mai Murakami nyerte a selejtezőt mindössze egy ezreddel az új amerikai reménység Ragan Smith előtt, de a hazaiak kedvence Elsabeth Black is esélyes az összetett címre. Érdemes megemlíteni azt is, hogy mennyire kiegyenlített a női mezőny idén, mivel az első öt helyezett 1 pontra van egymástól.

Ha hangulatképet kéne festeni a kanadaiak lelkesedéséről vagy akár a vébé hangulatáról, akkor azt kell hogy mondjam, mérföldekre vannak a mi vizes-világbajnokságunktól. A nézők alig vannak a lelátókon, és a legizgalmasabb számukra, amikor a Rotation szöveg megjelenik (ekkor cserélnek szert a versenyzők), egyébként néznek, mint a moziban.  Na jó, a döntők még csak most jönnek!

Csütörtökön este kanadai idő szerint este rendezik a férfiak összetett versenyét magyarok nélkül.