Cseh László az elmúlt másfél évtized legjobbjai között

shadow

Bármennyire is sikeredett szokatlanul gyengére a kismedencés specialista Cseh László szereplése a nemrég lezajlott koppenhágai rövidpályás EB-n, ez se ronthat sokat azon a kitűnő bizonyítványon, amit a 32 éves versenyző a nyári budapesti világbajnokságon érdemelt ki. Egészen pontosan a 200 méteres pillangó döntőjében, ahol 39 századmásodpernyi különbséggel lett ezüstérmes az egy személyben rivális és jó barát dél-afrikai Chad le Clos mögött. Csak a miheztartás végett: az a bizonyos 39 század távolságra „lefordítva” körülbelül 20 centimétert jelent.

Az óesztendő utolsó erőpróbája után Cseh László a tőle szokásos bölcsességgel úgy nyilatkozott, hogy már megint tanult valamit. Plagányi Zsolt, a mestere azt emelte ki, hogy Laci a lassan gyógyuló hátsérülése ellenére is képes volt az EB-n országos csúcsot javítani az 50 pillangón, ennek ellenére sem látta túl jónak a formáját.

Dr. Sós Csaba szövetségi kapitány ugyanakkor óva intett minden kritikust attól, hogy piszkálni kezdje a magyar férfi úszósport zászlóshajósát, akire – bárhogyan is alakul a jövője - csak felnézni lehet. Mindenesetre az egriek sikerkovácsa és a válogatott versenyzők „főnöke” is stratégiai egyeztetésre készül Cseh Lászlóval, ahol aligha lesz más a téma, mint a 2018-as versenyévad feladatainak meghatározása. Messzebbre aligha tekintenek, mert Cseh László egy ideje mindig csak a következő év kihívásaival kész foglalkozni.

Takarékos 2018

„Az idő múlásával lehet ugyan dacolni, de ahogy telnek az évek, egyre nehezebb felspannolni az izmokat, testileg és lelkileg felkészülni az újabb erőpróbákra. Ha jók az alapok, a kisebb sérülésekkel és a nem túl súlyos betegségekkel is meg lehet birkózni, de ezzel a kockázattal azért csínján kell bánni. Laci már az itthoni rövidpályás bajnokságon sem volt fitt, így csak abban bízhattunk, hogy Koppenhágáig képes lesz felszívni magát, és ehhez ott lesz még aranytartalékként a rutinja.

Abból tudott meríteni az 50 pillangón, de a hosszabb távokon már jelentkezett az intenzív edzések hiánya. És az a magbiztosság, amit csak a tökéletes felkészülés tud biztosítani. Az év tanulságát röviden úgy tudom összefoglalni, hogy jövőre takarékoskodnunk kell Laci fizikai és lelki energiáival. Ez azt jelenti, hogy 2018-ban várhatóan csak a Glasgow-i nagymedencés EB kerülhet a fókuszba. Úgy tűnik, hogy egyelőre a mell- és a hátúszással nem igazán kíván foglalkozni, marad tehát a pillangó, abból próbáljuk a legtöbbet kihozni.” – hangsúlyozta Plagányi Zsolt.

Phelps, Lochte és Cseh neve egy „lapon”

Visszakanyarodva a koppenhágai kontinensbajnokság krónikájához, a 2010-ben bemutatkozott SwimSwam.com, az úszósport egyik legolvasottabb portálja szerint a legnagyobb szenzációval Cseh László szolgált, aki a versenysorozat történetében most másodszor maradt érem nélkül. Braden Keith, a WEB oldal főszerkesztője azt állítja, hogy az idő vasfoga a magyar úszófenomén pályafutásán is nyomot hagyott, ahogy arra előbb vagy utóbb minden élsportolónak is fel kell készülnie.

A Cseh László előtt kalapot emelő szakíró ugyanakkor párhuzamot is von a magyar ikon és a vele nagyjából egyidős amerikai Michael Phelps és Ryan Lochte között. Szerinte minden kétséget kizáróan ők hárman voltak az elmúlt másfél évtized legnagyobb férfi versenyzői. Külön is kiemeli, hogy Cseh László négy olimpián hat érmet gyűjtött össze, a világbajnokságokon 13 alkalommal léphetett fel a dobogó valamelyik fokára, a nagymedencés Európa-bajnokságokon pedig kettő híján félszáz (!) érmet úszott össze, amelyek közül 33 egyben a cím megszerzését is jelentette.

Braden Keith is úgy gondolja, hogy Cseh László számára bőven elég lehet évente egy nagy kihívás, mert ezt a stratégiát követve talán még a tokiói olimpián is szerencsét próbálhat.

SzPress Hírszolgálat/Szalay Péter