Hosszú Katinka új edzője az üvöltős, melldöngetős Shane-t csak képekről ismeri

shadow

Hosszú Katinka a tavaly napvilágra kerül magánéleti válsága után idén májusban jelentette be, hogy a munkakapcsolatát is megszakítja Shane Tusuppal. Az Európa-bajnokság előtt Hosszú Dave Salóval is készült Amerikában, új állandó edzője pedig Petrov Árpád lett. A Svájcból hazatérő szakember most az Indexnek adott interjút, melyben arról beszélt, hogy nem akarja helyettesíteni Tusupot, de az ő korábbi munkájára fog építeni.

Hosszú ideig nem lehetett tudni, kivel folytatja Hosszú Katinka a munkát azok után, hogy Shane Tusuppal szakított. Ez alatt az idő alatt több edző neve is felmerült, ugyanakkor a legtöbben osztották azt a vélemény, amely szerint nem túl vonzó lehetőség egy olyan többszörös olimpiai bajnok és világcsúcstartó mellé igazolni, akivel annak korábbi sikeressége okán inkább csak bukni lehet.

Petrov Árpád, amikor arról kérdezték, nem képtelenség-e, hogy Hosszú még egyszer olyan remekül ússzon, mint a 2016-os riói olimpián, tulajdonképpen a fent vázolt dilemmára is reagált:

"Szinte képtelenség, igen. Sokat hallom én is ezt. De a mondat első szava a lényeg: szinte. Biztosan sokszor megkapom majd, hogy nem vagyok olyan jó edző, mint Shane, ha nem fog annyit nyerni, de azt illik látni, hogy teljesen más a jelenlegi élethelyzet. Én magam sem tudtam elképzelni, hogy Katinka egy edzésen háromszor is kifulladásig hajtja magát. És nem kér együttérzést. Ha háromszor kell meghalni egy edzésen, mert éppen úgy tudja legyőzni önmagát, akkor meg fogja tenni. A 400 vegyesre való felkészülés nem a fehérgallérosok sportja."

Az interjúból az is kiderül, hogyan viszonyul Hosszú új edzője a híres-hírhedt elődje munkájához. Petrov elmondta, hogy bár találkozott korábban Shane Tusuppal, "az üvöltős, melldöngetős Shane-t" csak képekről, felvételekről és kollégái elmondásából ismeri. Nagyra tartja ugyanakkor az amerikai edző korábbi munkáját. Hangsúlyozta, hogy a Széchy-metódus mellett Tusupnak is elévülhetetlen érdemei vannak abban, ahogy Hosszú Katinka bírja a terhelést, ami az ő versenyközpontú felkészülésében kulcsfontosságú faktor lett.

Épp ezért, Petrovnak esze ágában sincs eltemetni Tusup munkáját. Szerinte ugyanis nem arra van szüksége Hosszúnak, hogy valaki betolakodjon a korábban jól működő rendszerébe, sokkal inkább arra, hogy új edzője ebbe a rendszerbe beilleszkedve finomítson azon, amin kell. Mint mondja:

"Az elejétől tudtam, hogy a Shane-nel töltött öt év alatt kialakultak a beidegződései, az automatizmusai. Ezt a korábban jól működő rendszert felesleges felborítani. A magam individuumával állok be, helyettesíteni úgysem tudom, és az a legnagyobb kihívás, hogy azokat a nyerő automatizmusokat, amik jól működnek például a call roomban, felerősítve visszakapja tőlem."

Annak ellenére, hogy Petrov nem Tusup helyettese akar lenni, nehéz nem látni egy erős párhuzamot kettejük között. Az interjúnak talán a legizgalmasabb része, amikor Hosszú új edzője saját úszói múltjáról, illetve arról beszél, hogy hogyan vált edzővé. Petrov ennek kapcsán azt meséli el, hogy az úszást azért hagyta abba 20 évesen, mert nem volt elég tehetséges hozzá:

"Sokáig életformám volt az úszás, mert a fair play-t láttam benne. A medencében eleinte kijött az, ki edzett többet, vagy éppen kevesebbet, ki az elszántabb. Egy idő után viszont a kemény munka nem elég, mert a tehetség megszorozza kettővel az elvégzett munkát (...) Nekem nem volt sok, ezért is hagytam abba."

Ez azért igazán izgalmas, mert az Iron Lady önéletrajzi könyveiben gyakran ír arról, hogy Shane Tusup azért lett az ő edzője, mert kettejük közül Hosszú volt az, aki elég tehetségesnek bizonyult ahhoz, hogy a megfelelő munka elvégzésével igazán sikeres lehessen.

"Katinka, én mindent, de minden megadnék azért, hogy a te helyedben lehessek. Hidd el, szívesen cserélnék veled! Nekem az volt az álmom, hogy azt csináljam, amit most te csinálsz" - idézi Hosszú Shane Tusupot az Iron Lady - Az átalakulás című könyvében. "Csakhogy neki ott, Amerikában végül esélye sem volt arra, hogy egyáltalán a válogatott küszöbére kerüljön."

000_QW78W.jpg Fotó: Europress/AFP

A Shane Tusuppal való összevetések, illetve Hosszú magánélete kapcsán Petrov Árpád válaszaiban többször kitért arra is, hogy mind a magyar, mind a nemzetközi sajtót kifejezetten indiszkrétnek tartja. Nemcsak versenyzőjével, hanem saját magával kapcsolatban is. Csalódását fejezte ki a médiával szemben, amiért még az Eb-n is az úszó magánéletét és az új edzője fizetését firtatták a kérdések. Azt mondta, tisztában volt vele, hogy Hosszút mindig is nagyobb érdeklődés övezte, de neki még akklimatizálódnia kell mindehhez. 

Hozzátette azt is, hogy a közös munka eleje amúgy is egy olyan időszak, ami sok súrlódással jár együtt, szerinte ezen biztosan nem segít a nagy médiafigyelem sem. De azt mondta:

"Lehet, hogy lesznek közöttünk félreértések. De egy biztos, és ezt megígértük egymásnak: ha ilyen előfordul, azonnal kibeszéljük egymás között. Négyszemközt. Tartozunk egymásnak ennyivel."

A teljes interjút itt olvashatjátok el az Indexen.