Mixed váltó úszásban és atlétikában is a tokiói olimpián!

shadow

Tegnap jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, hogy a 2020-as tokiói játékokon az úszók és az atléták programjában is helyet kapnak mixed váltó számok. (Ezeket mi magyarul nevezhetnénk "vegyes" váltóknak is, lévén, hogy ami a teniszben angolul "mixed doubles", azt mi vegyes párosként ismerjük. Csakhogy a "vegyes váltó" az úszás esetén nem a sportolói-, hanem az úszásnemek, atlétikában pedig a lefutott távok vegyességére utalt, így - jobb híján - a "mixed" terminust vettük át mi is - a szerk.)

Atlétikában a mixed váltó számként egy 4x400 méteres táv kerül a programba. Úszásból pedig a vébéről már ismert 4x100 méteres mixed vegyest rendezik meg a soron következő ötkarikás játékokon.

A fent említett két sportágon túl a cselgáncsban, az asztaliteniszben, az íjászatban és a triatlonban is lesznek mixed - azaz férfi és női sportolókat egy csapatban versenyeztető - számok a japán fővárosban. Ez az asztalitenisz esetében vegyes párost, az íjászatéban és a dzsúdóéban vegyes csapatot, a triatlonéban pedig mixed váltót jelent.

Ezeken kívül is lesznek újdonságok Tokióban, ahogy azt az insidethegames már korábban nyilvánosságra hozta, bekerül a programba a BMX freestyle park férfi és női szakága, illetve  a 3x3-as kosárlabda is. Mi több, olyan hagyományos sportágak, mint az úszás vagy a vívás is újabb számokat - és ezáltal több kvótalehetőséget is - nyertek. Az úszó számok bűvöléséről már írtunk itt, ami pedig a vívást illeti, az eddigi rotációs rendszer helyett most már minden fegyvernemben lesz csapatverseny is.

A lobbizásnak persze nem csak nyertesei vannak, sikertelenül próbálkozott mixed számok akkreditálásával a szinkronúszás, a szinkron toronyugrás, az öttusa és a taekwondo. Egyáltalán nem tudott programba kerülni továbbá a parkour. Ahhoz pedig, hogy új események kerülhessenek a programba, kellenek kieső versenyszámok is. Az asztalitenisz például összességében vesztett, hiszen a vegyes páros bekerülésével párhuzamosan kiiktatták a férfi és a női páros versenyét is.

Ezen kívül arra is törekedett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, hogy tovább javítsa az olimpián résztvevő férfi és női sportolók arányát, noha 2020-ban még mindig nem vehet majd részt ugyan annyi női induló az ötkarikás játékokon, mint ahány férfi ott lesz, de a női indulók 48,8 százalékos aránya így is minden idők legmagasabbja lesz. (Csak összehasonlítás képen, a női olimpikonok aránya legutóbb Rióban 45,2 százalék, előtte Londonban pedig 44,2 százalék volt.)

via