Nehéz a búcsú a magyar úszósport nagy öregjeinek

shadow

“Rió és Tokió között félúton a hogyan tovább kérdését is tisztázni kell” - mondta Sós Csaba szövetségi kapitány az SzPressnek, miután méltatta három korosodó világklasszis úszónk, Cseh László, Gyurta Dániel és Hosszú Katinka korábbi eredményeit. Még olyan frissek a riói emlékek, hogy az ember hajlamos elfelejteni, tényleg közelítünk az olimpiai ciklus feléhez. És ez a kérdés most valóban igencsak aktuális.

Hosszú Katinka nyilván más kávéház, mint a két férfi úszónk (róla később), akikről talán nem túlzás kijelenteni, hogy túl vannak pályafutásuk zenitjén. Cseh László igazi példakép, és ezt csak erősíti, hogy az ő pályafutásáról - talán nem csak nekem - mindig Szabó Tünde jut eszembe, hiszen mindketten egy korszakos klasszis árnyékában voltak kénytelenek versenyezni. Gyurta Dániel ezzel szemben tarolt rendesen, mindent megnyert, amit csak lehetett, igaz, utolsó jelentős nagymedencés eredménye óta csaknem négy év telt el.

Cseh, bár bő három évvel idősebb Gyurtánál, még a 2017-es budapesti világbajnokságon is bezsákolt egy nagyszerű ezüstöt, és ugyan pillangón már markáns jelei vannak a generációváltásnak (Kenderesi Tamás és Milák Kristóf erős kihívók, sőt már többek is annál), Plagányi Zsolt tanítványa letett annyit az asztalra, hogy ő maga dönthesse el, bevállalja-e Tokiót.

 

Gyurtával kapcsolatban hasonló a helyzet, de azért kicsit más is, hiszen mögötte nem tűnt fel egyetlen mellúszó tehetség sem, aki fenyegetné a helyét a válogatottban. Ez különösen annak fényében aggasztó a magyar úszósportra nézve, hogy Gyurta sem a 2016-os riói olimpián, sem a 2017-es budapesti világbajnokságon nem tudott döntőbe kerülni, 50 méteres medencében utoljára a 2013-as barcelonai vébén tudott nemzetközi versenyt nyerni, utolsó egyéni érmét pedig 2015-ben szerezte (a kazanyi vébén szerzett bronzot).

Most elég nehéz visszavonulni

A magyar sportfinanszírozási gyakorlatot elnézve - különös tekintettel a komoly nemzetközi eredményekkel rendelkező versenyzők esetében - nem kell meglepődnünk azon, hogy nehézkesen intenek búcsút pályafutásuknak a sportolók. A legjobbakkra korábban is igaz volt, hogy nem voltak anyagi gondjaik, most azonban összehasonlíthatatlanul több pénzt lehet keresni élsportolóként.

 

Félreértés ne essék, senki nem sajnálja a sportáguk legendájává váló úszóinktól a támogatást, amiért alaposan meg is dolgoztak, de a juttatásoknak valószínűleg van közük ahhoz, hogy a sportágon belül már kimondottan idősnek számító magyar úszók a 30-hoz közel is ütik a vasat.

Hosszú Katinkával más a helyzet

Bár a korszakos egyéniséggé váló Hosszú sem számít fiatalnak a mezőnyben, vele kapcsolatban nem is lehet kérdés, hogy tőle nemcsak az olimpián, de az addig hátralevő időben is számtalan világversenyen várható győzelem.

“Régebben, de még a közelmúltban is a harmincadik felé közelítő úszónők többsége már visszavonult, egy részük pedig a kisgyermekét nevelte” - mondta Hosszúról Sós Csaba kapitány alátámasztva, hogy a klasszis már nem fiatal, ám vele kapcsolatban mégsem ez most a legfontosabb, hanem a speciális helyzet miatt magánéletiből sportszakmai problémává váló edzőkérdés.

 

Shane Tusup és Hosszú Katinka rengeteget köszönhetnek egymásnak, és bár azt laikusként kívülről lehetetlen megállapítani, mekkora törést okozna az úszónő pályafutásában, ha elválnának útjaik, Sós azért segít eligazodni a kérdésben.

“Szó sincs arról, hogy új edzőt ajánlanánk neki, ha viszont mindenképpen változtatni szeretne, akkor az új mesterét neki kell megneveznie. Hangsúlyoznám, hogy a váltás mindig is kockázatos lépés volt, mert még a legjobb edzőnek és a legkiválóbb úszónak is hosszú hónapokra van szüksége az összecsiszolódáshoz, amely az eredményes munka előfeltétele.”

Mindenki sokat veszíthet

Az nyilvánvalóan magánügy, hogy mi lesz Tusup és Hosszú közösen felépített brandjével, az Iron Ladyvel, az viszont már ránk is tartozik, hogy az Iron Aquatics-szal, illetve az ott versenyző tehetségek sorsa hogy alakul. Középtávon azonban az a legfontosabb, mi lesz Hosszú Katinkával.

Tusup módszerének vitán felül sokat köszönhet a magyar úszóklasszis, ez jól olvasható a korábbi eredményeiből, de hogy az eredményes szereplés fenntartásához mennyire van rá szükség, az majd csak akkor derül ki, ha valóban szakításra kerül a sor, és Hosszú egy új edzővel vág neki a közvetlen olimpiai felkészülésnek.