"Távolról sem mindegy, mi jár a három klasszis fejében" - Dr. Sós Csaba

shadow

Dr. Sós Csaba nem csak Hosszú Katinka, hanem Cseh László és Gyurta Dániel elképzeléseit is szeretné megismerni.

A magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya tisztán szeretne látni, ezért nem csupán Hosszú Katinka, hanem a sportág ugyancsak „korosabb” két klasszisa, Cseh László és Gyurta Dániel elképzeléseit is meg akarja ismerni. Tervei szerint ezekre a beszélgetésre már a jövő héten sor kerülhet. A szakember fontossági sorrendről nem ejtett szót, de az elmúlt hetek eseményeinek ismeretében nem kétséges, hogy először Hosszú Katinkát fogja keresni.

A magyar úszósport – Sós szavait idézve – három „nagy öregje” közül a 32. és a 33. között járó Cseh László a rangidős, Hosszú és Gyurta egyaránt májusban tölti be a 29. életévét, előbbi 3-án, utóbbi egy nappal később…

„Távolról sem mindegy, hogy mi jár a három klasszis fejében, hogyan képzelik el a jövőjüket és a terveik megvalósításához milyen segítségre van szükségük. Az egyetemes úszósport kiemelkedő alakjairól van szó, akiknek a tudása és eredménylistája előtt csak tisztelegni lehet, ugyanakkor a Rió és Tokió közötti út felezőjénél a hogyan tovább kérdését is időben tisztázni kell.” – nyilatkozta Dr. Sós Csaba az SzPress Hírszolgálatnak.

Katinka három olimpiai bajnoki címmel büszkélkedhet, hétszeres világ- és 13-szoros Európa-bajnok. Gyurta egyszer állhatott fel az olimpiai dobogó legfelső fokára, három világbajnokságon győzött és két Eb-aranyérem is a gyűjteményébe került. Cseh László hat olimpiai érem gazdája, csak az arany hiányzik az ötkarikás kollekciójából, ugyanakkor két világbajnokságon is győzni tudott, 14 Európa-bajnoki diadala pedig egyfajta Európa-csúcsnak számíthat.

„Ami Katinkát illeti, a mostani helyzethez hasonló esettel eddig nem igazán találkoztam, már csak azért sem, mert régebben, de még a közelmúltban is a harmincadik felé közelítő úszónők többsége már visszavonult, egy részük pedig a kisgyermekét nevelte. Ezért is különleges és bonyolult a mostani eset, amelynek legjobb megoldása természetesen a békülés lehetne, de mivel ez elsősorban családi, és csak másodsorban szakmai kérdés, a végső szót semmiképpen sem egy külső személynek kell kimondania. A szövetségnek, így nekem is csak az lehet a dolgom, hogy minden lehetséges segítséget megadjunk annak versenyzőnek, aki végtelenül sokat tett a magyar színekért. Szó sincs arról, hogy új edzőt ajánlanánk neki, ha viszont mindenképpen változtatni szeretne, akkor az új mesterét neki kell megneveznie. Hangsúlyoznám, hogy a váltás mindig is kockázatos lépés volt, mert még a legjobb edzőnek és a legkiválóbb úszónak is hosszú hónapokra van szüksége az összecsiszolódáshoz, amely az eredményes munka előfeltétele. Aggodalomra egyelőre nem látok okot, talán nem is baj, hogy Katinka a szokásosnál hosszabb pihenőt ad magának, hajtott és küzdött ő már éppen eleget.” – hangsúlyozta Dr. Sós Csaba.

(Forrás: SzPress Hírszolgálat/Szalay Péter)