Újabb két éremesély úszóink előtt az olimpián

shadow

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szombati döntése értelmében a 2020. évi tokiói Nyári Olimpiai Játékokon három úszószámmal bővül a program és még plusz két női vízilabda csapat kvalifikálhatja magát az olimpiára. 

A következő nyári játékokon a férfiak 800 méteren, míg a nők 1500 méteren is az aranyért harcolhatnak valamint a 4x100 méteres vegyes vegyesváltó (mixed medley) is megrendezésre kerül.

„A vizes sportok  szerepe az olimpiai játékokon  egyre erősebb” – mondta Julio Maglione, a FINA elnöke.

„Miután mi képviseljük az egyik legfontosabb sportágat az olimpiákon, köszönhetően  a lenyűgöző versenyeink nézettségének, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megjutalmazott minket, hogy több versenyszámban avathassunk bajnokokat. Ez egy óriási megtiszteltetés a FINA számára, hogy sikerült ilyen színvonalra emelni a sportunkat” – tette hozzá a Nemzetközi Úszószövetség elnöke.

Tokióban 49 döntőt rendezhetünk az olimpiai programban, közte 35 úszásdöntővel, 8 műugró fináléval, két vízilabda, két hosszútávúszó és két szinkronúszó döntővel.

„A három plusz döntővel a FINA jó helyzetben van, hogy tovább képviselje az érdekeit a közvetítési jogok esetében a digitális piacon is” – közölte Maglione.

A versenyszámokat a FINA javasolta és a Nemzetközi Olimpia Bizottság találta meg a helyüket az olimpiai programban. Ezzel a lépéssel most már a nők és a férfiak is egyaránt indulhatnak 800 illetve 1500 méteren.  A döntésben az is szerepet játszott, hogy a NOB a nemek közötti egyenlőséget tovább erősítse azzal, hogy a női vízilabda tornán az eddigi 8 csapat helyett már 10 szerepelhet.

„A FINA büszke arra, hogy támogathatja az olimpia alapvető eszméit. Ez az eredmény az értékes munkának köszönhető, amelyet a 208 tagországunk végez, de a versenyzők, edzők és a bírók is hozzájárultak ehhez a sikerhez. Keményen kell dolgoznunk, hogy megtartsuk ezt a vezető szerepünk, de lehetőség szerint még tovább kell fejlődnünk. – jegyezte meg a FINA elnöke.

Az új olimpiai versenyszámok is szerepelni fognak a következő hónapban megrendezésre kerülő budapesti 17. vizes-világbajnokságon is.

(Forrás: FINA)