Érdi Mári: Csodálatos volt, de még sok dolgunk van

shadow

Csodálatos volt az éremfutam - mondta Érdi Mári a januári világkupát értékelve a hunsail.hu-nak. Elárulta, miben fejlődött tavalyhoz képest és beszélt a hibák fontosságáról, valamint a tokiói olimpiára való felkészülésről is.

Hogyan értékeled a Miamiban elért helyezést?

A Miamiban rendezett világkupán elért 4. helyezésem az eddigi legjobb felnőtt eredményem, úgyhogy nagyon örülök neki - a Medal Race-ről nem is beszélve! Csodálatos élmény volt megnyerni, és borzasztóan élveztem azt a futamot! Ezen a versenyen mindenki ott volt, egy nagymenő kivételével az egész mezőny; azok, akik augusztusban a világbajnokságon majd a kvótákért fognak küzdeni. A verseny elején látszott, hogy még gyakorolnom kell a versenyzést azokon a napokon, amikor kiszámíthatatlanul fog bejönni egy oldal. Sajnos türelmetlen vagyok, és mindig meg akarom nyerni a futamokat, ez a hozzáállás azonban nem túl kifizetődő az ilyen napokon. Ami óriási előrelépés a múlt évhez képest, az a nagyszeles sebességem. Amikor elkezdett fújni a szél, én voltam az egyetlen, aki tudta tartani a lépést az angol lánnyal. Sőt, néha még gyorsabb is voltam, pedig ő jelenleg a világ leggyorsabbja erős szélben. Egyébként vele edzettem Palamosban télen. Még egy dolog, aminek köszönhetem az ekkora ugrást sebességben: az edzőm, Ian Ainslie segítsége. Nagyon szeretem vele a közös munkát, és érzem, hogy minden nap fejlődöm mellette. Olyan apró részleteket észrevesz a motorosból, amiket én sem érzek magamon. Márpedig ezek a pici részletek segítenek megtalálni azt a sebességpluszt, ami a versenypályán nagyon megkönnyítheti a dolgomat. Összességében pozitívan értékelem ezt a versenyt, de még rengeteg munka áll előttünk Tokióig.

Érdi Mári

A tokiói felkészülés szempontjából mi volt a leglényegesebb Miamiban?

Ezekre a versenyekre azért utazunk, mert itt tudjuk összemérni magunkat a világ legjobbjaival, és meglátni azt, miben vagyunk jók, és miben kell még fejlődnünk az olimpiáig. Persze, ha valami jól megy, annak mindig örül az ember, de a hangsúly főleg a hibákon van, mert azokból tudunk a legtöbbet tanulni. Ha sikerül kijavítani őket a következő versenyig, abból lesznek a nagy előreugrások az eredménylistán.

Érdi Mári

Mi a következő fontos verseny, addig hol és hogyan készülsz?

A következő fontos verseny Palma de Mallorcán lesz április elején. Márciusban ott fogok edzeni, februárban pedig Ausztráliába utazom három hétre, ahol a japán lánnyal fogok készülni. Oda az edzőm, Ian is el fog kísérni, és a japán lánynak is ott lesz az ausztrál edzője, Arthur Brett. Szeretnénk velük egy hosszú távú, az olimpiáig tartó együttműködést kialakítani, és ez annak az együttműködésnek az egyik első lépése. Szerintem nagyon hasznos lesz ez a három hét. Ian és Arthur mindketten nagyon nagy tudással rendelkeznek és a japán lánytól is sokat tanulhatok.

Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség (hunsail.hu)

Fotó: Érdi Mári