Doppingbotrány miatt távozik a vb szervezőbizottságának vezetője

shadow

Lemondott a 2018-as labdarúgó-világbajnokság szervezőbizottságának vezetéséről Vitaly Mutko, akit azzal vádolnak, hogy érintett lehetett az államilag irányított orosz doppingprogramban.

Mutko a Nemzetközi Antidopping-szövetség (WADA), illetve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) álláspontja szerint - még sportminiszteri tisztségében - szerepet vállalt az államilag támogatott doppingban.

A NOB részéről nem állították, hogy személyesen is részt vett a programban, ennek ellenére életre szóló eltiltást kapott az olimpiai eseményekről. Ezt azzal indokolták, hogy az általa irányított minisztérium "nem tisztelte" a doppingellenes szabályokat.

Két nappal ezelőtt Mutko bejelentette, hogy ideiglenesen lemond az Orosz Labdarúgó-szövetség elnöki pozíciójáról, ezzel is csökkentve a 2018-as vébével kapcsolatos kritikákat. Azt egyébként tagadta, hogy bármi köze is lett volna a doppingprogramhoz.

A mostani döntése értelmében a világbajnokság lebonyolításáért felelős szervezőbizottságot is otthagyja. Utódja a bizottság eddigi vezérigazgatója, Alexei Sorokin lett.

via apnews