Ezért nem robbantotta fel az átigazolási piacot Cristiano Ronaldo átigazolása

shadow

Sokan azt várták, hogy Cristiano Ronaldo leigazolása valósággal felrobbantja majd az átigazolási piacot. És, hogy a legnagyobb sztárjáról, nem mellesleg legnagyobb gólvágójáról lemondó Real Madrid minden követ megmozgat, hogy megtalálja a portugál zseni méltó utódját. Egyelőre azonban minden feltűnően csendes a 13-szoros BL-győztes körül.

Angliában már egy hete bezárult az átigazolási ablak, Olaszországban pedig két egész napja sem maradt a kluboknak, hogy új játékosokkal erősítsék kereteiket. Az, hogy két fontos piacon a szokottnál hamarabb zárják az átigazolásokat, a többi országra is hatással van. A határidő lejártát követően sokkal nehezebb lesz meggyőzni valamelyik klubot, hogy megfelelő pótlás nélkül mondjon le az egyik sztárjáról. Igazán nagy átigazolásra tehát aligha számíthatunk a következő két hétben.

Szokatlanul csendes nyár

A hét legnagyobb nyári átigazolás közül kettőt már tavaly nyáron lebonyolítottak. Kylian Mbappé papíron kölcsönben játszott a Paris Saint-Germainnél, érte ezen a nyáron kezdték el törleszteni a 180 millió eurós vételárat. Naby Keita pedig elméletileg már tavaly a Liverpoolé volt, de az angolok kölcsönadták egy évre a Leipzignek a kiváló középpályást. A lista első tíz helyén található igazolások közül egyébként csak kettő nem angol csapathoz kötődik.

066_DPPI_40917040_044.jpg Fotó: Europress/AFP

A 10 eddigi legdrágább igazolás (az árak euróban értendőek)

  1. Kylian Mbappé (Monaco -> PSG) - 135 millió
  2. Cristiano Ronaldo (Real Madrid -> Juventus) - 117 millió
  3. Kepa (Athletic -> Chelsea) - 80 millió
  4. Thomas Lemar (Monaco -> Atlético) - 70 millió
  5. Riyad Mahrez (Leicester -> ManCity) - 67,8 millió
  6. Allison (Roma -> Liverpool) - 62,5 millió
  7. Naby Keita (Leipzig -> Liverpool) - 60 millió
  8. Fred (Shakhtar -> ManUnited) - 59 millió
  9. Jorginho (Napoli -> Chelsea) - 57 millió
  10. Fabinho (Monaco -> Liverpool) - 45 millió

Az idén megkötött üzletek közül Cristiano Ronaldo klubváltása mozgatta meg a legnagyobb összeget. Az érte kifizetett 117 millió euró azonban inkább idézte a 2009 és a 2013 között megszokott összeget, mint a "posztneymari" világot. Neymart sokan a piac egyik központi szereplőjének várták, ha másért nem is, azért mert marketing szempontjából vele lehet legjobban pótolni CR-t. Nem mellesleg meg futballistaként is kiváló, ha épp úgy van.

Őt azonban csak akkor lehetne elvinni Párizsból, ha valaki legalább annyit fizetne, mint amennyit tavaly a Barcelona kapott érte. Sőt, a PSG igazából olyan helyzetben van, hogy még a 222 millióhoz mérten is pofátlanul nagy összeget kérhet a támadóért. Két kérdés is adja magát: van-e olyan klub, amelyik képes minden szabályt betartva tető alá hozni egy ilyen üzletet? És ha igen, akkor hajlandó-e ennyit áldozni egyetlen futballistáért?

Lejjebb vinnék a piaci árakat?

A PSG vezetőségéhez közel álló források szerint a fővárosi klub egyik célja, hogy olyan magasra verjék az átigazolási piac árait, amit már tényleg csak egy nagyon szűk elit tud követni. Ha még tovább nőnek az egyébként is elképesztő árak, eljuthat egy olyan szintre a piac, ahol már csak a két manchesteri klub, illetve a PSG tudja tartani a lépést. Ezek az árak már a két spanyol gigásznak is komoly fejtörést okoznak.

000_Par2359799.jpg Fotó: Europress/AFP

"A Real Madrid és a Barcelona nem egy vállalkozás, hanem egy sportszervezet. Nekik a megszokott módon kell pénzhez jutniuk. Ez a probléma. Mert más országokban különböző forrásokból is lehet pénzt szerezni. Meg tudnak olyan problémákat oldani, amiket a Real és a Barca nem. Ez természetesen előny" - magyarázta Ramon Calderon, a Real korábbi elnöke.

Amit idén az átigazolási piacon látunk, az egy válasz lehet a problémára. A nagyobb klubok egyszerűen már nem merték tovább fújni az átigazolási lufit, és inkább a meglévő játékosokra támaszkodva vágnak neki az új szezonnak. Az Independent szerint több forrás is megerősítette, hogy Florentino Pérez, a Real jelenlegi elnöke arról beszélt Miamiban más klubvezetőkkel, hogy lejjebb kell szorítani a jelenlegi árakat.

Ezért is távozhatott Ronaldo csupán 117 millióért (korábban 1 milliárd eurós kivásárlási ára volt), és ezért nem robbantotta fel a piacot a Real.

Egyébként a Barcelona is viszonylag csendes nyáron van túl. Ugyan a játékosokra elvert 125 millió nem kevés pénz, eladásokból generált 75 milliós bevételt is. Vagyis összességében csak 50 millió eurót költöttek el a nyári átigazolási szezon során a katalánok. Sajtóhírek szerint ugyan érdeklődtek Paul Pogbáért, végül nem tettek le olyan ajánlatot az asztalra, amin akár csak elgondolkozott volna az MU vezetősége.

Csábító lehet a költekezés

Egy másik cikkünkben már részletesen bemutattuk, hogyan változott a Real Madrid átigazolási politikája az előző években. Sztárok helyett mostanában inkább fiatal tehetségekbe invesztáltak, sokszor már azt megelőzően, hogy Európában befutottak (sőt, pályára léptek) volna. Csakhogy az előző néhány szezonban nem szorult nagyobb átalakításra a Real, Zidane kiválóan menedzselte a keretet, CR pedig minden sorozatban lőtte a fontos gólokat.

Van olyan játékos, aki sokat profitálhat a Realnál Cristiano Ronaldo távozásából | Hosszabbítás

Néhány hónapja bizonytalan volt, hogy Gareth Bale hol folytatja pályafutását. A walesi a több játéklehetőség reményében hajlandó lett volna távozni a Real Madridtól, de Cristiano Ronaldo eligazolása után valószínűleg marad a spanyol fővárosban. Miután a Real Madrid Kijevben zsinórban harmadik alkalommal is behúzta a Bajnokok Ligáját, Cristiano Ronaldo és Gareth Bale is beszélt a távozásának lehetőségéről.

Most egyértelmű, hogy a helyzet megváltozott. Ronaldót pótolni kellene, Modric a hírek szerint már inkább az Interben játszana, de a spanyol lapok szerint Marcelo távozása sem zárható ki. A Real ráadásul az Európai Szuperkupa döntőjében 4-2-re kikapott a nyáron sokat erősödő Atlético Madridtól, azaz hosszú idő után először elveszített egy nemzetközi kupadöntőt. Vajon ezt követően is kitartanak a konzervatív stratégia mellett?

Julen Lopetegui, a Real új vezetőedzője szerint igen. 

"Ez a döntő nem változtatja meg a klub által kijelölt irányt. Most kezdődik a spanyol bajnokság, ami számomra nagyon fontos, és jól kell startolnunk. Jók voltunk a hosszabbításban, domináltunk, kombináltunk, jó érzésekkel játszottunk, de 3-2-nél megváltozott a meccs képe. Jöttek a problémák, kockázatos döntésekkel kerestük a megoldást" - nyilatkozta Julen Lopetegui a Movistarnak.

Rövid távon egyértelmű, hogy a költekezés lenne a Real célja, néhány igazolással könnyebb lenne megőrizni ez európai dominanciát. Azonban lehet, hogy a klubnál már a nagyobb képet nézik, ezért már azt is tudják: ha belépnek a "posztneymari" korszakba, hosszabb távon lemaradhatnak az átigazolási versenyben a szinte korlátlan pénzcsappal rendelkező klubokkal szemben. 

via independent