Ezt a Leshatárt Inzaghi is imádná

shadow

Hónapok óta vártunk rá, a napokban végre megjelent a Leshatár bookazine első száma. A labdarúgást kedvelők azon tábora, akik nem csak, vagy egyáltalán nem a Nemzeti Sportból tájékozódnak, örülhetnek, lenyűgöző olvasmányt kaptak, 100 oldalnyi tömény futballt, elemzést, tudományos és szurkolói szemszögből, irodalmi stílusban megírt nagyesszéket, szórakoztatóan, olvasmányosan, informatívan, magas színvonalon. A magazin ötletét bevallottan a világ talán legjobb futballszakírója, Jonathan Wilson lapja, a The Blizzard adta. A Futballforradalmak és a Kívülállók - A focikapusok története c., zseniális könyvek szerzője is csettintene a végeredményt, kemény meccs, jó talajú pálya, vezette Bircsák látva.

A Csepelyi Adriennel készített Tesis a világ-interjúnkban már leírtuk, mennyire szeretjük a régi NST-s blogból kinövő sportújságírói nemzedék munkáit. Nos, legkiválóbb futballszakíróink közül gyakorlatilag csak hosszabbításos kollégánk, Mártha Bence, illetve régi harcostársa, Hegedűs Henrik maradt ki a szaknévsorból, mindenki más itt van a fedélzeten és büszkén feszít, mint Johnny Depp aka Jack Sparrow A Karib-tenger kalózaiban. És velük együtt itt van az az új hang, amit annyira kedvelünk, és amire óriási igény van a sporttelevíziók megszokott és az egyetlen sportnapilap avíttas, közhelyektől fuldokló elemzései, szakértésnek csúfolt produkciói után.

Az angol fociról mindent tudó Kele Jánossal, a Spíler TV Premier League-közvetítéseinek szakértőjével májusban a Hosszabbításon is megjelent egy hosszabb interjú.

Kele János: A United Real Madridabb akar lenni a Realnál is | Hosszabbítás

Interjúnk alanya Kele János, civilben közgazdász, aki a Cold Rainy Nights in Britannia blog alapító írója. A fiatalember olyan dolgokat tud és mond az angol fociról, amelyre érdemes odafigyelni, mert a Premier League szerelmesei ritkán juthatnak olyan értékes információkhoz kedvenc bajnokságukkal, csapatukkal kapcsolatban, amivel a britanniás blogger szolgálhat számukra.

A Cold Rainy Nights in Britannia-blog alapítója napjaink egyik legnagyobb edzőjéről, Antonio Contéról szállított egy ütős, nyolc és féloldalas portrét.

Személyes kedvencünk, a SportKlub Oh lá lá és a DigiSport Szélkakas című műsoraiból ismerős Szabó Christophe, a francia futballkultúrával egészen rendkívüli (értsd, bámulatos) módon foglalkozó Omlett du fromage szerzője a futball nyelvéről írt cikket, "a Napkirálytól az angol gyeptéglákon át a Nemzeti Sport nyelvújításán keresztül egészen Thomas Müllerig jutottunk a foci filológiáját vizsgálva." 

Az első szám szerzői között ott van az egy éve elhunyt Esterházy Péter egyik kedvenc szakírója, a kitűnő futballújságíró és szépíró Gazdag József is. A felvidéki magyar újságolvasók közt Fradi-szintű népszerűséggel bírt a pozsonyi Új Szó napilap Focitipp melléklete, amelyet tíz éven át szerkesztett és írt. Tárcasorozatából a Kalligramnál jelent meg kötet Egy futballfüggő naplójából címmel, amelyet EP mutatott be a 2015-ös Könyvfesztiválon. Gazdag a fogadási csalásokról írt, már nem először.

Itt a Nagykeró-blog egy adatelemzésről szóló dolgozattal, avagy a BBC-t és az MSN-t csodáljuk, de mi az a GSN? A székesfehérvári futballkommentátor, Somos Ákos a Videoton hőskorszakáról készített egy beszámolót, egy Vidi-retrót Három királyok Sóstón címmel. Marosi Gergely Marco Rossi bajnokcsapatát, a Budapest Honvédot vette górcső alá. A Tesis a világ legutóbbi interjúalanya, Pető Péter júniusban jelentetett meg egy nagyszerű regényt Leshatár címmel. A Leshatár magazinban a 24.hu felelős szerkesztője, a megszüntetett Népszabadság korábbi főszerkesztő helyettese arról a véletlenről írt, hogy pont ezen a címen jelent meg első regénye is néhány hét eltéréssel az újsághoz képest.

Pető Péter: "A Felcsútnak semmije sincs, csak Orbán Viktora" | Hosszabbítás

A 24.hu felelős szerkesztőjével a magyar sportról beszélgettünk.

Kapunk cikket Gianluigi Buffon ezer arcáról, a lengyel futball történetéről, körképet a sportág uruguayi helyzetéről (gyerekkorunk egyik hőse az OM-ben focizó Enzo Francescoli volt), a Bundesliga taktikai és üzleti hátteréről annak a Mészáros Ábelnek a billentyűzetéből, aki a Bundesliga a hosszabbitas.hu-n Facebook-oldalon ontja a tartalmakat napról napra, és aki a Kalligram Könyvkiadó igazgatójának, Mészáros Sándornak a fia. A Kalligram adta ki Gazdag József és Pető Péter focis könyveit. Vagyis jóval több itt az összefonódás, mint a kreativitás José Mourinho csapataiban.

Ahogy Pető Péter írja, "nincs szebb futballszó a leshatárnál". Nos, per pillanat jobb felülete sincs a futballról szóló diskurzusnak. Ha még élne, Esterházy Péter is a Leshatár magazint olvasná.