Három kontinens bajnoka nélkül rendezik a vébét

shadow

Sem Afrika, sem Dél-, illetve Közép- és Észak-Amerika bajnoka nem lesz ott a világbajnokságon, sőt van egy csomó klasszis, akit utoljára láttunk a válogatottban futballozni a 2018-as világbajnokság selejtezőiben. 

Már csak három hely kiadó a 2018-as oroszországi világbajnokságon, ezekért egy európai, és két interkontinentális párharcban csapnak össze a felek. Európában a dánok Írországban próbálják kiharcolni a továbbjutást a hazai 0-0 után (ez volt amúgy a playoff-meccsek slágereredménye), míg Óceánia képviseletében Új-Zéland a dél-amerikai ötödikkel, Peruval meccsel (na, vajon mi lett az első meccs eredménye?), az ázsiai utóselejtezőt megnyerő Ausztrália pedig az észak- és közép amerikai divízió negyedikjével, Hondurasszal csap össze a fennmaradó vb-helyekért.

Majd biztosan sokat foglalkozunk a nagy visszatérőkkel (Marokkó 20, Egyiptom 28 év után játszhat újra vb-meccset), és a világbajnokságok történetének legkisebb nemzetével (ez Panama, pedig ugyebár ott lesz Izland is), és hogy négy arab csapat jutott ki, ami lehetett volna öt is, ha Szíria egy hajszállal nem marad alul az Ausztráliával szembeni playoffban. Most azonban, mivel a mezőny még nem teljes, foglalkozzunk inkább azokkal, akik hiányozni fognak.

Három kontinens bajnokai nélkül

Miközben több ország is első világbajnokságára készül, az a furcsa helyzet állt elő, hogy két regnáló kontinentális bajnok sem lesz ott Oroszországban. Dél-Amerika bajnoka, a Copa América-győztes Chile úgy fog hiányozni, hogy a Konföderációs Kupán is döntőt játszhatott, és nem lesz ott az Észak- és Közép Amerikai Szövetség (CONCACAF) bajnoka, az Egyesült Államok sem. Az amerikaiaknak már az is elég lett volna a pótselejtezőhöz, ha az utolsó körben fognak egy pontot a csontutolsó Trinidad otthonában, de kikaptak 2-1-re és így kiestek.

Vidalék is hiányozni fognak

 

Chile még rosszabbul járt, nekik azon múlt a pótselejtezőjük, hogy a CONMEBOL-nál nem az egymás elleni eredmények számítanak, hanem a gólkülönbség, így hiába verték meg oda-vissza Perut, utóbbiak játszhatnak interkontinentális selejtezőt +1-es gólkülönbségükkel.

Afrika egyelőre nem teljesíti Pelé híres próféciáját, és talán nem is 2018-ban fogja, hiszen nem lesznek ott azok az afrikai csapatok, amelyek az utóbbi vb-ken jó eredményeket értek el. Algéria, Elefántcsontpart és Ghána is kihagyja a tornát, ahogy az afrikai kontinens regnáló bajnoka, Kamerun sem lesz ott Oroszországban.

Európa gigászai közül is hiányoznak

Hollandia kiesése nem akkora meglepetés, hiszen sem klub- sem válogatott szinten nem éli nagy napjait a holland labdarúgás. Igaz, nem sokon múlt, hogy legalább a playoffra odaérjenek, hiszen a svédekkel azonos pontszámmal végeztek, ám a skandinávok gólkülönbsége sokkal jobb volt az övéknél.

Ez fájt!

 

És ha már odaértek a svédek, a pótselejtezők legnagyobb sokkját is ők okozták Olaszország kiejtésével. A precízen védekező, fejben nagyon rendben levő svéd válogatott befejezte az idő által megkezdett munkát, ami az olasz futball világbajnok generációjának nyugdíjazását illeti. Andrea Pirlo és Francesco Totti maguktól vonultak vissza, a svédek elleni vereség után pedig bejelentette visszavonulását Gianluigi Buffon és Giorgio Chiellini is, de szinte biztos, hogy Daniele De Rossit sem látjuk többet azúrkék mezben.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a kiesett játékosokból összeállított válogatottunk esélyesként kezdhetné el a világbajnokságot.

Gianluigi Buffon (Olaszország) - Serge Aurier (Elefántcsontpart), Leonardo Bonucci (Olaszország), Giorgio Chiellini (Olaszország) Daley Blind (Hollandia) - Arturo Vidal (Chile), Kevin Strootman (Hollandia)  - Alexis Sánchez (Chile), Miralem Pjanic (Bosznia), Gareth Bale (Wales) - Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon)