Jöjjön, amiben klasszis a magyar futball: számolgassunk

shadow

Egy dologban biztosan magunk mögé utasítjuk nemcsak a Nemzetek Ligája, de talán az egész világ mezőnyét: számolgatásban. Most van itt az ideje, hogy a magyarok klasszisa kidomborodjon, mert hamarosan meccseket kell játszani, és abban már nem vagyunk annyira büfék. Szóval hadd szóljon: így juthatunk ki az Eb-re a Nemzetek Ligájából.

Lausanne-ban lebonyolították a Nemzetek Ligája sorsolását, a magyar válogatott - a B csoportból épphogy kicsúszva - a harmadosztályba kapott besorolást. Ez amúgy nem annyira ciki, mint amennyire hangzik, itt vannak még a görögök, a szerbek, a szlovénok és a románok is. A mieink a görögökkel, a finnekkel és az észtekkel kerültek egy csoportba.

A görög, a finn és az észt csapat lesz a Leekens-válogatott ellenfele | Hosszabbítás

A magyar labdarúgó-válogatott a görög, a finn és az észt csapattal mérkőzik a C osztályban az első alkalommal kiírt, szeptemberben rajtoló Nemzetek Ligájában - dőlt el a sorozat lausanne-i sorsolásán szerdán. Az együttesek szeptemberben, októberben és novemberben oda-visszavágós alapon csapnak össze egymással a csoportelsőségért.

Az Európa-bajnokságra a legtisztább a selejtezőkből lenne kijutni. Ahogy legutóbb, úgy ehhez ezúttal is több szerencsés körülmény együttállására, és egy mostaninál jóval erősebb magyar válogatottra lenne szükség, de mivel egyikre sincs túl sok esély, maradjunk a Nemzetek Ligájánál.

Számolgassunk

Ahhoz, hogy egyáltalán értelme legyen a kijutásról beszélni, a magyar válogatottnak meg kell nyernie a C-osztály 2. csoportját. Sajnos ebben könnyedén megakadályozhat minket Görögország, amely ugyan komoly szerepet játszott az Eb-kijutásunkban 2016-ban (azzal, hogy első kiemeltként mindenkivel bucira verette magát), csakhogy azóta lejátszottak Európában még egy selejtezősorozatot, ahol a belgák mögött a második helyen végeztek, és csak pótselejtezőn estek ki Horvátországgal szemben (1-4, 0-0).

Ugyan a mostani görög válogatottnál láttunk már erősebbet, azért az esélyeinkről sokat elmond, hogy a mostani kezdőjükben számos játékos érdekelt lesz a BL, vagy az EL tavaszi szezonjában is. Mind a négy topligába adnak játékost, a hazai nagy klubok mellett olyan csapatokból jönnek a válogatottba, mint a Roma, a Leverkusen, a Villarreal és a Watford. Bár nem a legerősebb csoportba kerültek a vb-selejtezőn, azért azt tartsuk szem előtt, hogy Belgium az utolsó pillanatban egyenlített ellenük hazai pályán.

Nekünk nem ment ilyen jól a belgák ellen

 

Furcsa, de hazai pályán nem voltak olyan acélosak, a belgák athéni győzelme valahol papírforma, de nem bírtak otthon sem a bosnyákokkal (1-1), sem Észtországgal (0-0) - utóbbival újra megmérkőznek a Nemzetek Ligájában.

A finnek csak ötödikek lettek a vb-selejtezős csoportjukban, de mielőtt legyintgetni kezdenénk, jelezzük, hogy bitang csoportba kerültek. Nem mellékesen legyőzték a csoportelső, és így vb-résztvevő Izlandot, és 2-2-t játszottak otthon a törökökkel, úgyhogy ellenük is szükségünk lesz majd a két csapat meccseit hagyományosan eldöntő irdatlan mázlira.

Észtországról nem sokat tudhatunk, de az a csapat, ami egy naptári éven belül kikap Andorrától és Luxemburgtól, senkire nem nézhet lekicsinylően. Az észtek egyszer már megvertek minket így, 2003-ban én is ott voltam a lelátón (amiről a magyar sportsajtó egyhangúan azt hazudta, alig 500 néző volt kint az Üllői úton), amikor 1-0-ra kikaptunk Gellei Imre utolsó meccsén.

Ha megnyerjük a csoportot

Tegyük fel, hogy Georges Leekens életet lehel a tetszhalál állapotába visszasüllyedő magyar válogatottba, és valahogy sikerül kibrusztolnunk a csoport első helyét. Ez egyrészt automatikusan azt jelenti, hogy a következő kiírást egy csoporttal feljebb kezdjük (ez a kijutási szempontokat figyelembe véve rossz, de a több erős ellenfél miatt feltétlenül jó lenne), másrészt pedig lehetőséget kapunk, hogy egy Eb-pótselejtezőhöz hasonló playoffban kiharcoljuk az Európa-bajnokságon való részvételt.

Ez persze nem ígérkezik könnyűnek, hiszen a C-osztály másik három csoportjának győztesével kell megküzdenünk a továbbjutásért. Nem körmérkőzés lesz, hanem elődöntő-döntő formátumban bonyolítják le a rájátszást.

Majdnem megvertük a görögöket

 

Mivel mind a négy csoport győztese automatikus résztvevője lesz az Európa-bajnokságnak, várhatóan a B-C-D csoportban is gyilkos küzdelem lesz (az A-ból valószínűleg sokan a selejtezőkön kijutnak majd). Ugyanakkor ha össze is jön a csoportelsőség, azért esélyesek egyik párharcban sem leszünk, hiszen az Eb-résztvevő albánok, a rengeteg kiváló játékossal rendelkező szlovénok és a mindig nagy riválisnak számító románok mellett ott vannak még például a szerbek is, akik aztán végképp nem a mi szintünk.

Zárt kapuval kezdünk

Tegyük hozzá azt is, hogy egyből az első meccsen - reméljük, a szövetség kibulizza, hogy az észtekkel kezdjünk otthon - nem lesznek szurkolók, mert még a románok elleni himnuszos balhé miatt kaptunk egy zárt kapus meccset az UEFA-tól.

Az akkori fellebbezés annyira jó volt, hogy legalább nem a norvégok elleni pótselejtezőn kellett letöltenünk, de mivel a fellebbezést elutasították, nézők nélkül rendezik az első meccsünket.