Lazovic kivette a nemzetközi futballt a Vidiből

shadow

Lelombozó vereséget szenvedett az Európa Liga első fordulójában a MOL Vidi. Sajnos azoknak lett igazuk, akik attól tartottak, hogy Danko Lazovic távozásával akkora űr keletkezik a fehérváriak támadójátékában, amit nem tudnak betölteni még egy olyan csapat ellen sem, amelynél csak erősebbeket ejtettek ki idén a BL-ben. 

Többször is komoly malaca volt a Vidinek a főtábláig tartó úton. Mindjárt az elején már a Dudelange véget vethetett volna az európai turnénak, ha a csatáruk nem rúg vérhólyagot a labdára az ötösön, de ott volt a Ludogorec elleni kiállítás, és a Malmö ellen sem állt hadilábon a szerencsével a magyar bajnok.

Vereséggel kezdett az EL-ben a helyzeteit elpuskázó Vidi | Hosszabbítás

A Vidi FC 2-0-ra kikapott a fehérorosz BATE Boriszovtól a labdarúgó Európa-liga csoportkörének első fordulójában, csütörtökön a Groupama Arénában. Hat év szünet után szerepel újra magyar csapat az Európa-liga csoportkörében és ismételten a székesfehérvári gárda érdekelt a második számú európai kupasorozatban.

Mindezek ellenére a Vidi keményen megdolgozott azért, hogy a főtáblára kerülhessen, és ami még jobb volt az egészben, hogy ott is volt a helye. EL-szinten kimondottan jónak mondható csapatokat ejtett ki (mindhárman ott vannak a csoportkörben), és néhol még jól is játszott. Szóval nem mondható, hogy a szerencsének köszönhette, most viszont több oldalról egyszerre robbant a fehérváriak arcába a balszerencse.

Kovácsik, Lazovic, Huszti… Dzsudzsák?

A BATE elleni vereségben az volt a legbosszantóbb, hogy a Vidi csak jobb csapatokkal játszott idén, mint a fehéroroszok. Csütörtök este gyorsan kiderült, hogy a BATE nemhogy nem verhetetlen, de nagyon is verhető ellenfél, és ha a Vidi a legerősebb csapatával állhat ki, minden bizonnyal meg is verte volna.

Ez így nemEz így nem Fotó: Vidi.hu

Kovácsik súlyos sérülése szimpla pech, sajnos ez benne van a játékban. Huszti piros lapján sincs mit feszegetni, egyrészt simán adható volt, másrészt a Vidi játékában mindig benne van, hogy valakit kiszórnak (bőven akad jelentkező a lapokra a keménységre építő csapatban), úgyhogy ez is benne van a pakliban.

Nem is ők hiányoztak igazán, hanem a klub, sőt talán az egész NBI. legjobb futballistája, Danko Lazovic, illetve a szerb játékos hiánya mutatott rá arra, hogy talán érdemes lett volna emelni egyet a Dzsudzsák Balázsnak címzet ajánlatra. Nyilván nem arra célzunk, hogy egy az egyben pótolni tudta volna egyik a másikat, de van értelme a felvetésnek.

Lazovic nélkül nincs támadójáték

A szerb támadó kulcsjátékosa (volt) a Vidinek, és hogy milyen mértékig, az pont a BATE ellen derült ki. A Nikolic által összeeszkábált csapatjáték arra Lazovic nélkül is elég volt, hogy a Vidi domináljon, és egészen a 16-osig el is jusson a labdával, ott azonban megállt a tudomány.

Ott kellett volna egy olyan figura, aki egy nemzetközi meccsen is tudja hozni magát, magára tudja vonni a védőket, képes maga befejezni a támadásokat, de ihletett kulcspasszok kiosztását is megoldja, és ha fellőnek rá egy labdát, azt vagy megjátssza, vagy szabadrúgást harcol ki (a pontrúgások nagyon fontosak a Vidinek, igazából a komplett támadóstratégia ebből áll Nikolic alatt).

Nem világverő csapatNem világverő csapat Fotó: Vidi.hu

Az biztos volt, hogy Kovács István nem tudja pótolni, az pedig sejthető, hogy Milanov (még) nem. Maradt ugyebár Nego, de neki sem volt jó meccse, ebbe pedig már kódolva volt, hogy a fehérváriak szenvedni fognak a kapu előtt. Így is lett: akadtak ugyan helyzetek, de minden kimaradt.

Mi a fene történt?

Megfoghatatlan, hogy egy 35 éves játékos, aki minden bizonnyal jól keres, kulcspozíciója van a csapaton belül, és pályafutása során utoljára még megmutathatja magát az európai élmezőnyben, miért dönt három nappal az első Európa Liga-meccs előtt a visszavonulás mellett. Tegnap kint jártam a stadionban, és mindenkinek nekitámadtam a kérdéssel, akiről csak feltételeztem, hogy tudhat valamit.

Nem mondhatnám, hogy sokkal okosabb lettem. Annyi egyértelműen kiderült, hogy a Trónok Harca folytatását sem övezi annyi fan fiction, mint a szerb támadó hirtelen távozását. Legalább öt verziót hallottam, és bár előfordulhat, hogy valamelyik igaz közülük, egyiket sem támasztja alá olyan körülmény, ami megmagyarázná a dolog időzítését.

Köszi mindentKöszi mindent Fotó: Vidi.hu

Ha csak a kulcsszavakat nézzük, szóba került a bundától a kokainon át egy öltözői verekedés, de hallottunk olyasmit is, hogy túl nagyra nőtt a délszláv légió ereje a csapaton belül, akik már mindent diktálni akartak. Szóval bocsánat, de a közcímben feltett kérdésre csak annyit tudunk válaszolni, hogy fogalmunk sincs.

Így lett volna értelme Dzsudzsáknak

Én magam is azt írtam, amikor kútba esett Dzsudzsák vidis szerződése, hogy nem baj, mert nem jelentett volna erősítést. Ezt tartom most is, a Lazoviccsal felálló Vidi már szokatlanul orrnehéz lett volna Dzsudzsák Balázzsal, viszont a szerb nélkül nagyon is elfért volna a csapatban egy nemzetközi szinten is rutinosnak mondható játékost.

Egy Juhász Roli kevés voltEgy Juhász Roli kevés volt Fotó: Vidi.hu 

Az különösen nagy pech a Vidinek, hogy Lazovic így időzítette a távozását, mert az ő felszabaduló fizetésével már biztosan rá lehetett volna venni Dzsudzsákot, hogy ne az Emirátusokba igazoljon (kedvenc sportújságíróm, Pincési László mondását idézve: egy “seggem és környéke bajnokságba”), bár előfordulhat így is, hogy még mindig túlbecsülöm a válogatott balszélsőben dolgozó ambíció mértékét.

A két szék között a földre huppanó Vidiért viszont nagy kár. Nem a kiesés - ami a leggyengébb elleni hazai vereséggel már borítékolható - miatt, hanem azért, mert jó volt nézni a legerősebb felállásában játszó magyar bajnokot. Ki tudja, mikor állnak legközelebb így össze a csillagok egy magyar csapat számára.