Leleplezték a korrupt rendszert: kétmillió forintba kerül egy büntető

shadow

Játékosok, játékvezetők és sportvezetők is részesei az algériai futballt átszövő korrupt rendszernek - nagyjából ez a konklúziója a BBC három éven át tartó nyomozásának, melynek eredményét nemrég dokumentumfilmben mutatták be. A FIFA vizsgálódik, az algériai szövetség változtatna, közben pedig az afrikai ország válogatottjának eredményessége látja leginkább a kárát a rendszerszintű bundázásnak.

A BBC szerint a korrupció és a bundázás olyan szinten vált általánossá Algériában, hogy már konkrét árlista alapján választják ki a klubok a számukra ideális eredményt. Az élvonalban például 6500 fontot (kb. kétmillió forint) kellett fizetni a játékvezetőnek azért, hogy büntetőt ítéljenek. Már ez is hatalmas összeg, hivatalosan a bírók havi bére ennek mindösszesen a 10%-a.

De ez még csak a kezdet, mert a biztos döntetlen ennek már a duplájába kerül, a győzelemnek pedig - bár ezt általában nem ebben a kontextusban szokták használni - megvan az ára: adott esetben akár 50 ezer fontig (kb. 18 millió forint) is hajlandóak elmenni a csapatok. Szezon elején egyébként még alacsonyabb összegekkel is meg lehet kenni a játékvezetőket, sportvezetőket, ám a hajrára érve egyre inkább kúsznak felfelé az árak.

Ennek az az oka, hogy a kiesés által veszélyeztetett csapatok számára minden pénzt megér, hogy valahogy mégis meghosszabbítsák az élvonalbeli tagságukat. És, hogy lássuk, mennyire messze nyúlnak a szálak, a BBC megszólaltatott egy klubvezetőt, aki azt mondta, a kiesés olyan szinten veszélyeztette volna a politikai ambícióit, amit már nem kockáztathatott meg.

000_ARP4084721.jpg Fotó: Europress/AFP

"Nem engedhettem meg a vereséget. A szezon végeztével szeretnék indulni a választásokon, hogy bekerüljek a parlamentbe. A foci is része a kampánynak" - mondta az egyik klub elnöke, aki bevallottan fizetett azért, hogy bennmaradjon az élvonalban a csapata. Politikai szálakról beszélt egy másik forrás is, aki szerint sokan vannak hasonló helyzetben.

"A szezon végére már minden korrupt. A politikusok meg akarják védeni a népességet a csalódástól, szeretnék, ha a helyiek boldogok lennének. A szurkolók pedig győzelmekre vágynak. Megvan a pénze a politikának, hogy ezt minden szinten teljesítse. Befolyásos emberek manipulálják az eredményeket" - mondta a BBC forrása. A nyomozás során egyébként kiderült: még az utánpótlás is érintett.

Interjút készítettek az egyik klub kapusával is, aki elmesélte, hogy egyszer pénzt ajánlottak neki egy mérkőzés megbundázásáért. Az esetet jelentette az elnökének, azonban nem lett belőle komolyabb ügy, mivel a klubja is mélyen érintett volt a bundázásban. Ez az eset arra is rávilágít a játékos szerint, hogy a klubvezetők sokszor maguk is érdekeltek az eredmények rögzítésében.

Az Algériai Labdarúgó-szövetség ugyan létrehozott egy vizsgálóbizottságot, amely a klubok pénzmozgását hivatott ellenőrizni, ennek eddig nem sok haszna volt a gyakorlatban. Sokan attól tartanak, hogy a hazai viszonyok rossz hatással vannak a válogatott teljesítményére, amely a 2017-es Afrika-kupán egyetlen meccset sem nyert meg, a 2018-as világbajnokságra pedig ki sem jutott.

via bbc