Magyar Kupa: nem megy Európába a legnagyobb futballtörpe

shadow

Egészen jó kis meccset hozott a labdarúgó Magyar Kupa döntője, ahol volt némi futball, szép gólok, és az újpesti tábornak köszönhetően még hangulat is. Végül büntetőkkel nyert az Újpest, így már biztos, hogy nem játszik Európa Liga-selejtezőt a leghatalmasabb magyar futballtörpe, a Felcsút. 

Nagy mázlija volt az MLSZ-nek az elődöntővel, hiszen vélhetően minden idők leghangulattalanabb döntőjét rendezték volna az ürességtől kongó Groupama Arénában, ha az Újpest ki talál esni a Balmazújvárossal szemben. Mivel a lilák megőrizték 2-1-es előnyüket, így a szövetség is elkerülte, hogy az arcukba robbanjon az amorffá torzított magyar futballvalóság, és 1500 néző előtt két fideszes potentát csapata játssza a sorozat döntőjét. 

Az újpesti tábornak köszönhetően kimondott futballhangulat uralkodott a Groupama Aréna környékén - furcsa is volt ennyi lilát látni a sas környékén. Az újpestiek, ha nem is teljesen, de megtöltötték a számukra kijelölt szektorokat, és már a meccs előtt komoly hangpróbát tartottak, hogy aztán szinte szünet nélkül végigszurkolják az első félidőt. 

SzurkolókSzurkolók Fotó: Hosszabbítás

A másik oldalon - vagyis oldalt, mert az újpestiekkel szembeni rövid oldalt meg sem nyitották a közönségnek - kicsit más volt a helyzet. A felcsútiak szektorában javarészt egyenmelegítős akadémisták ültek, így vált eltéveszthetetlenné a párhuzam a pártállami időkkel, amikor egyenruhás katonákat vezényeltek ki a hatalomnak fontos eseményekre nézőknek. 

AkadémistákAkadémisták Fotó: Hosszabbítás

Felcsúttól ugyanakkor sportszerűtlen lett volna azt várni, hogy megtöltse a számára fenntartott szektorokat, hiszen egy 1800-as lélekszámú faluról beszélünk. 

Már a döntő előtt beszédtéma volt az újságírók között, hogy Felcsútnál kisebb magyar település soha nem adott csapatot nemzetközi kupába, de az is kérdés, hogy indult-e valaha a miniszterelnökünk falujánál kisebb község csapata bármilyen UEFA-rendezvényen. Mi nem találtuk nyomát, ha önök igen, a kommentek között jelezzék.

Mivel a Puskás idén mindhárom Újpest elleni meccsét megnyerte, a lehetőség egyáltalán nem tűnt elrugaszkodottnak a valóságtól. Annál is inkább, mert - Magyarországon ebben a világon semmi meglepő nincs 2018-ban - a budapestiek lehetőségeiket tekintve a kanyarban nincsenek a Puskás Akadémiához képest, sőt az Újpest egyike azoknak a kluboknak, akik nem tudták lehívni a teljes TAO-keretüket. Felcsúton ilyen gond nyilván nincs. 

Vezet az óriási törpe 

Pintér Attila a szokásoktól eltérően kimondottan sok, nem kevesebb, mint hét magyar játékosnak szavazott bizalmat a kezdőjében, pedig még a klub NB III-as csapatának is van albán válogatott játékosa. Előállt az a teljesen váratlan helyzet, hogy a Puskásban több magyar volt, mint az Újpestben (4).  

Az első félidőben nem sok említésre méltó történt, az újpestiek a meccs első épkézláb támadása után rúgtak egy kapufát, a felcsútiak pedig a második után megszerezték a vezetést.

A nagytesó, a Videoton által lepasszolt Ezekiel Henty, aki képességeit tekintve az egyik legjobb futballista az NB I.-ben, okos passzából indult a gólt eredményező támadás, aminek a végén Knezevic passzolt higgadtan az újpesti kapuba. Szép gól volt. 

A szünet után megjött a futball is 

A második félidőben alaposan rákapcsolt az Újpest, és tíz perc alatt kiegyenlített - Zsótér lőtt káprázatosan nagy gólt a bal felsőbe jó 25-ről -, majd a 62. percben a vezetést is átvette Bojovic kiváló fejesével. Az addig is lelkesen szurkoló újpesti tábor ekkor kis híján felgyújtotta a stadiont, óriási hangulat volt az Üllői úton. 

HangulatHangulat Fotó: Hosszabbítás

Öt perccel később a Puskáson volt a sor: Balogh adott óriási labdát a 16-oson belül az emberéről leváló Perosevicnek, aki szép mozdulattal lőtt az újpesti kapuba. A kétségkívül szép találatot már a felcsúti B-közép sem nézhette tétlenül, megjött a hangja az akadémistáknak is. 

Az is a második gólnál tűnt csak fel, hogy a sajtószektor alatti VIP-ben is jóval többen, szinte mindenki a Puskásnak szurkol. Hogy mégsem mindenki, azt a második újpesti gól miatt tomboló Pintér Attilát lelocsoló szurkoló bizonyította - egyébként az eset után senki nem vezette ki a lelátóról a lila pólós szurkolót. 

Lilában a szabotőrLilában a szabotőr Fotó: Hosszabbítás

A döntetlenbe kicsit belenyugodtak a csapatok, a hátralevő időben nagy helyzetet egyikük sem tudott kialakítani, így 2-2-vel ért véget a meccs. Annyi fért még bele a rendes játékidőbe, hogy az újpesti tábor jól lehuhogta a nigériai Hentyt mit sem törődve azzal az aprósággal, hogy az ő csapatukban két honfitársa is játszott éppen. Érdekesség, hogy egészen a rendes játékidő utolsó percéig egyik csapat sem cserélt. 

A rendes játékidő egyik fontos eseménye volt, hogy a Zoom.hu újságírója - elkötelezett NB I.-fan - a lehető legtökéletesebben foglalta össze a jelen magyar futballját. 

A hosszabbításban mindkét oldalon akadtak komoly helyzetek, Perosevic lövésénél Pajovic kapusnak kellett óriásit védenie, Novothny pedig jó helyzetből mellé lőtt. El is fáradtak a csapatok, így több lett a hiba is, ami előbb egy felcsúti lesgólt, majd egy óriási újpesti lehetőséget eredményezett, de előbbit kiszúrta a partjelző, utóbbinál pedig nagyot védett Hegedűs. Lepörgött a hosszabbítás, jött a büntetőpárbaj. 

Az utolsó pillanatig izgalmas volt

A 11-esekhez egy darabig hozzá sem tudtak szagolni a kapusok, aztán a 4. párban előbb az újpesti Balázs, majd a felcsúti Henty is fölé rúgta, bár az újpestié legalább a kapufát eltalálta. Az ötödik párban mindkét fél belőtte, az első hibáig tartó sor viszont már nem tartott sokáig: az újpesti Bojovic bevágta, Hegedűs lövését viszont a jó érzékkel vetődő Pajovic kitenyerelte. Kupagyőztes az Újpest!

Ezzel eldőlt, hogy a Videoton és a Ferencváros után az Újpest is nemzetközi kuparésztvevő lesz jövőre - illetve dehogy jövőre, másfél hónap múlva már selejteznek aranylábúink -, így már csak egy hely kiadó. Ezért a jelenlegi bronzérmes Honvéd mellett a kispestieket egypontos hátrányból követő Debrecen, illetve a kettővel kevesebbel álló Paks küzd. 

Elvi esélye még a Puskásnak is van egyébként, de nekik már kisebb csoda kellene. Mondjuk akkora, mint hogy egy 1800 fős falu csapata kupadöntőt játsszon, és ne a Szabad Föld-kupában. 

Magyar Kupa, döntő:

Puskás Akadémia FC–Újpest FC 2–2 – tizenegyesekkel 4-5
Budapest, Groupama Aréna, 11 270 néző. V: Andó-Szabó
gól:: Knezevic 38., Perosevic 66., ill. Zsótér 55., Bojovics 62.

Puskás Akadémia: Hegedüs – Poór, Hegedűs J., Spandler, Trajkovski – Márkvárt (Bacelic-Grgic, 118.), Balogh B. – Perosevic, Szakály P. (Molnár G., 113.), Knezevic (U. Diallo, 89.) – Henty. Vezetőedző: Pintér Attila

Újpest: Pajovics – Balázs B., Litauszki, Bojovics, Burekovic (A. Diallo, 91.) – Sankovic, Onovo – Pauljevics, Zsótér, Nwobodo – Novothny (Tischler, 108.). Vezetőedző: Nebojsa Vignjevics