Megszólaltatták a bírót, aki megrúgott, majd kiállított egy játékost

shadow

A Paris Saint-Germain villámgyors kontrát vezetett, így mindenki - játékosok és a bíró egyaránt - kétségbeesetten próbálta követni az akciót. Gól végül nem lett Kylian Mbappé megiramodásából, azonban Tony Chapron játékvezető összeütközött a Nantes egyik védőjével, akit előbb megrúgott, majd kiállított. A BBC megszólaltatta az azóta már visszavonult bírót.

Az eset még januárban történt a Nantes-PSG bajnokin, és ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a jelenet virálissá vált az interneten. Chapront rengeteg támadás érte a különböző közösségi felületeken keresztül, és a Francia Labdarúgó-szövetség is vizsgálta az esetet. Hat hónapos eltiltást kapott (ennek felét felfüggesztve), ami után a visszavonulás mellett döntött a játékvezető, aki az idény végén mindenképp lezárta volna pályafutását. 

"Nem akartam megrúgni a játékost" - mondta Tony Chapron a BBC World Podcastben. "Sajnálom, hogy így fejeztem be a pályafutásomat. 1500 mérkőzés után nehéz ezt elfogadni, mert igazából az egy ösztönös mozdulat volt. Ember vagyok, fájdalmat éreztem és megijedtem. Kimerültem. Nem agresszióból jött. Elestem, mert valaki meglökött, én pedig reflexszerűen felemeltem a lábam" - magyarázta. 

 

Chapron a podcastben kifejtette, hogy a játékosok és az edzők megértették a helyzetet, egyszerű hibaként könyvelték el a jelenetet. Az internetes reakciók viszont hevesebbek voltak. "A médiában és a közösségi médiában nagy ügy lett belőle. Mondván, hogy a játékvezetők nem viselkedhetnek így. Amivel egyet kell értenem, ezért elnézést is kértem."

Bár elismeri, hogy hibázott, szerinte a játékosokkal szemben sokkal inkább megengedő a futball közege. "Emlékezzünk csak vissza arra, amikor Zinedine Zidane a 2006-os világbajnoki döntőben lefejelte Materazzit. Fantasztikus játékos volt, talán a legjobb éveken keresztül. És a döntőt követő reakciók közel sem voltak annyira ellenségesek, mint az én helyzetemben."

A beszélgetésben vidámabb témák is szóba kerültek, Chapron például megosztott egy érdekes történetet Zlatan Ibrahimoviccsal kapcsolatban is. Szerinte a svédet nagyon nehéz volt kezelni, mert mindenkibe belekötött a pályán. Egyszer még az is előfordult, hogy rögtönzött illemtan-órát tartott a PSG klasszisának, aki meglehetősen nyers stílusban akarta elvenni tőle a labdát.

"Zlatan Ibrahimovic idegesítő alak volt a pályán. Nem csak a bírókkal, de a csapattársaival is, mindenért őket hibáztatta. És az ellenfeleit is próbálta összezavarni. Őrült a fickó. Fantasztikus játékos, de a pályán előtört belőle valami más is, amit bíróként nagyon nehéz volt kezelni. Remélem, csak színészkedett, mert rengeteg őrültséget mondott, amit nem gondolhatott komolyan."

Chopren vezette azt a 2015-ös meccset, amin Ibra mesterhármast lőtt a Lorient ellen. "Meccs után odajött hozzám, felém bökött, majd azt mondta: 'A labdát!'. Négy lányom van, és amikor valaki kér valamit, egészen addig nem reagálunk, amíg el nem hangzik a 'kérem szépen'. Ez ugyanaz a helyzet volt, akár oktatásként is felfoghatjuk. Gond lenne a társadalommal, ha elfelejtenénk a kérem és a köszönöm szavakat."

via bbc