Mi a fene történik a világ egyik legjobb középpályásával?

shadow

Radja Nainggolan jelenleg a világ egyik legjobb belső középpályása. Valami azonban nagyon nem stimmel vele, és csak találgatni lehet, hogy mi az. 

Az ember azt gondolná, hogy ha rendelkezésére áll egy olyan játékos, mint Nainggolan, akkor örül, mint majom a farkának. Erre sem Belgium stábja, sem az AS Roma nem tart rá igényt, így a vb előtt bejelentette, hogy visszavonul a válogatottságtól, most pedig azt, hogy az Interhez igazol. 

Piál, bagós, mulatírozik 

Annyit biztosan lehet tudni a játékosról, hogy nem él sportszerű életet. Az pedig, hogy ebből nem is csinál titkot, sőt simán posztol salakrészeg szelfivideót, vagy pózol egy doboz cigivel a kezében, azt is sejteni engedi, hogy talán nem ő a legélesebb kés a fiókban. 

Ez utóbbit bizonyítja, hogy az elmúlt években többször is éles szópárbajba keveredett rivális csapatok, leginkább a Juventus szurkolóival a közösségi csatornákon. Innen tudjuk azt is, hogy nem egy PR-csapat, hanem saját maga kezeli a közösségi oldalait. Egyenes, őszinte, egyszerű csávó Nainggolan - legalábbis ezt a képet sugallja. 

A tökéletes all-round midfielder

Nainggolan már a Cagliariban felkeltette a nagyobb klubok érdeklődését, de akkor még csak egy rengeteget futó, erőszakos védekező középpályást láthattak benne. A Roma 2014-ben igazolta le, azóta Rudi Garcia, Luciano Spalletti és Eusebio Di Francesco alatt játszott vagy négy poszton, és mindegyiken kiválóan. 

Az olaszoknál annyi név van mindenféle játékosra, hogy pontosan leírható, milyen utat járt be a belga játékos, míg a világ egyik legjobb fedezete lett. Az incontrista, ahogy a nevéből is olvasható, a gyors támadások megállításáért felelős középpályás, amolyan ütközőember. Aztán amikor a Roma eladta Pjanicot a Juventusnak, Nainggolan mediano d’appoggio posztjára lépett előre, azaz már a támadások építésébe is be kellett lépnie. Spalletti alatt már internót játszott, de egyre többször tolta előre a támadóharmadba, hogy kamatoztassa a játékos remek rúgótechnikáját. A 4-2-3-1-es rendszerben gyakran a csatár mögött szerepelt, amivel a támadóharmadban történő labdaszerzésekből is alaposan kivette a részét. 

Akcióban a NinjaAkcióban a NinjaFotó: Europress/Getty

Aztán jött Di Francesco 4-3-3-ja, amiben már egyértelműen támadó középpályást játszott. Az idei statisztikái a fentiekből fakadóan inkább támadásban figyelemre méltóak (meccsenként 2 kulcspassz, 86 százalékos passzpontosság, összesen 9 gólpassz), de a korábbi években remek mutatókat produkált szerelésben, labdaszerzésben is. Ebből is kiderül, hogy gyakorlatilag oda teszi az ember a pálya közepén, ahova akarja, és nem fog csalódni benne. 

Nem a csapatszerkezet miatt nem kell 

Belgium 3-4-2-1-es formációjában tökéletes helye lenne Witsel helyén, de talán De Bruyne alternatívája is lehetne, még ha a City játékosától nyilván el is marad bizonyos készségekben.  A sebességével és az agresszivitásával sokkal többet tudna hozzátenni a belgák játékához, mint Witsel, aki lehet, hogy aranyosabb fiú a televarrt Nainggolannál, de hogy becsvágy nem sok szorult bele, az biztos: mindenben megegyezett a Juventusszal, aztán inkább elment Kínába pénzt keresni. 

Ide sem kell?Ide sem kell? Fotó: Europress/AFP

A Románál nem is kérdés, hogy tökéletes helye van (volt), Di Francescótól pedig nem kell mást várni, mint a már a Sassuolónál is alkalmazott 4-3-3-at. Ebben Nainggolan gyakorlatilag az összes posztra megfelelő megoldás, úgyhogy ahogy a belga válogatottnál, úgy a rómaiaknál sem világos, miért nem akarják a Ninja becenevű játékost. 

Az Inter a legnagyobb győztes 

Az Internél (az utolsó fordulóban, a Lazio ellen) összejött a BL-szereplés, de az, hogy végül nem álmodhattak ennél többről, elsősorban olyan problémákon múlt, amikre Nainggolan tökéletes megoldást kínál. Milánóban a bajnokság felénél derült ki, hogy Borja Valero nem tudja összekapcsolni a pályarészeket, és a görcsös próbálkozásba szép fokozatosan belehalt az Inter. 

A hajrában aztán Spalletti megtalálta a kispadon Brozovicot, akivel fel is javult az Inter, de hiába játszott jól a horvát, Nainggolan minőségi előrelépést jelent a következő szezonra biztosan markánsabb célokkal induló Internek. Főleg, ha Spalletti végre elengedi az idei évben elég gyorsan leleplezett harcmodorát.  

A milánóiak ráadásul tökmagért szerzik meg a Ninját, az érte fizetett 24 millió eurót (+ Davide Santon és Nicola Zaniolo játékjoga) úgy helyezhetjük kontextusba, ha megnézzük, hogy az azóta kiebrudalt Joao Marióért 40-et, a hasonló sorsó Geoffrey Kondogbiáért 36-ot, Gabriel Barbosáért pedig 30-at fizettek. 

Nem aggasztó ez? 

Megkérdeztem Inter-szurkolókat, nem aggasztja-e őket, hogy hiába szemmel láthatóan kiváló futballista Nainggolan, valahogy egyik csapata sem akarja megtartani. A kiváló Nerazzurri blog egyik szerzője azt mondta, “inkább kíváncsi vagyok, de azért figyelmeztető, hogy az Interen kívül csak egy kínai klub jelentkezett be érte.” 

A bennfentesek biztosan sokkal többet tudnak, és lehet, hogy hamarosan kiderül, mi volt a furcsa klubváltás oka. Annyit magától az érintettől tudunk, hogy nem önszántából távozik: „Mindig a szívem csücske lesz a Roma, mint ahogy az együttes szurkolói is, de a csapat döntése volt ez, el akartak engem adni” - mondta Nainggolan, aki maga jelentette be, hogy az Inter játékosa lett.