Nem az NBI.-es bukdácsolás a Vidi EL-kalandjának egyetlen hátulütője

shadow

“Méltóképpen képviseljük a magyar futballt Európában” - mondta Marko Nikolic a PAOK legyőzése után, és mi vadul bólogatva értünk egyet a MOL Vidi szerb mesterével, aki évtizedek óta nem látott menetelést mutat be a fehérváriakkal az idei európai kupaszezonban. Van azonban két, egymással összefüggő dolog, ami mellett nehéz szó nélkül elmenni. 

Van a Vidinek most egy gondja, ami egyben a magyar futball gondja is, ezért - amellett, hogy már többször pajzsra emeltük a szerb edzőt - úgy illik, hogy a Vidi európai hadjáratának árnyoldaláról is ejtsünk egy szót.

Európai bravúr után pontvesztés

Biztosan nem én vagyok az egyetlen fogadó, aki már hetek óta jól kaszál a MOL Vidi bajnoki meccseivel. Ha ugyanis a fehérváriak európai kupameccset játszanak, akkor jó eséllyel az azt követő bajnokit nem nyerik meg. Mutatjuk:

PAOK után MezőkövesdPAOK után Mezőkövesd Fotó: mti

A Ludogorec elleni, bravúros döntetlen után a Paks ellen hazai pályán vesztett pontokat a Vidi, és hasonló volt a helyzet a malmői bravúr után: döntetlen otthon a Debrecen ellen. (Az első kakukktojás: a svédek elleni hazai meccs után a fehérváriak kivasalták a Honvédot.) Az AEK elleni, remek játékkal megvívott párharc után jött a Fradi elleni döntetlen, majd a Puskás elleni vereség, aminek az utózöngéi egészen az első Európa Liga-körig elértek. (A BATE elleni vereség után a Vidi továbbjutott a kupában a Cigánd ellen, majd bajnokin legyőzte a Haladást).

De aztán jött a Chelsea elleni, jó játékkal elveszített EL-meccs, amit az MTK elleni, bűnrossz játékkal elveszített bajnoki követett. Aztán a PAOK elleni, idegenbeli győzelem után a Kisvárda ellen újabb pontvesztés, a görögök hazai legyőzése után pedig a mezőkövesdi vereség.

Az európai kupameccseket követő bajnokikon megszerezhető 21 pontból a magyar bajnok 10-et szerzett meg, és csak azért nincs még jobban lemaradva a Fraditól, mert a zöldek a legutóbbi öt meccsükön hasonló hatékonysággal dolgoztak, mint a Vidi.

Ha az elmaradt meccsén a címvédő legyőzi az Újpestet - amire azért van esély, hiszen nem kell előtte európai kupameccset játszani -, feljön a dobogóra, és öt pontra megközelíti az élen álló Fradit. Ezt azért érdemes kiemelni, mert már most holtbiztos, hogy ez a két csapat harcol majd a bajnoki címért. Ha a Vidi meg is éri a tavaszt, olyan sok kört már biztosan nem megy, hogy annak hatása legyen a bajnoki hajrára is, mindenesetre az jól látszik, hogy a Fradi nem tudta markánsan kihasználni a fehérváriak kétfrontos harcát.

A nagyobb gond: leépülő válogatottak

Ha a Vidi hazai botladozásának okait kutatjuk, nincs nehéz dolgunk: Nikolic csak ritkán, és nagyon óvatosan nyúl hozzá a közel tökéletesre csiszolt csapatjátékot szavatoló kezdőjéhez. Leginkább - kényszerből - a rengeteget futó középpályásait variálja, de vannak olyan posztok, ahova bebetonozott játékosokat.

A válogatott szempontjából fontos, hogy Fiola Attila durván végigfocizta az októbert, ráadásul három poszton is helyt kellett állnia: a Vidiben volt jobbhátvéd és középhátvéd is, a válogatottban pedig balhátvédet játszott. Hasonló Pátkai Máté helyzete is, bár neki azért jutott némi pihenő is menet közben. Kovács István, bár egyik csapatnak sem kimondott alapembere, elég sokat van pályán mostanában, Vinícius pedig a Vidi minden meccsén kezd, a válogatottnál viszont nem fér be a kezdőbe. Ez eddig oké.

Felemás a válogatottak helyzeteFelemás a válogatottak helyzete Fotó: mti

De van a Vidi keretében néhány olyan magyar futballista, akik hol ott vannak a keretben, hol kikerülnek, és nem sok esélyük van stabilizálni a helyüket a válogatottban, ha a Vidiben alig kapnak lehetőséget. Ez különösen Tamás Krisztián esetében kemény ügy, mert a balhátvéd fájó hiányposztja Marco Rossinak, de Tóth Bence, Hangya Szilveszter és Sós Bence is volt már kerettag a válogatottban. A Vidiben ez a négy játékos összesen 13 meccsen jutott szóhoz, pedig Tamás az ötből az egyik meccsén szerénytelenül nagy góllal mentett pontot a csapatának a Loki ellen.

Ezek a játékosok már nem tinik: 20-24 éves futballistákról beszélünk, akiknek most semmi sem lenne fontosabb annál, hogy játékban legyenek. Ahogy most használja őket Nikolic, annak semmi értelme nincs, mert aki nincs játékban, attól felesleges kiugró teljesítményt várni, amikor nagy nehezen pályára kerül. Ez a helyzet sem a Vidinek, sem a játékosoknak nem jó.

Az is igaz ugyanakkor, hogy Nikolc komoly eredménykényszerben játszik, így némileg érthető, hogy a lehető legkevesebbet akar kockáztatni, és mindig a lehető legerősebb csapatával áll ki. Az viszont, hogy ennek ellenére potyognak a pontok, talán afelé tereli az edzőt, hogy vállaljon több kockázatot, ahogy az is, hogy Fiola megsérült, nem is megy a válogatottba. 

A Vidi menetelése nem csak az elért eredmények miatt nemzeti ügy, hanem azért is, mert ilyen tudatosan és jól magyar klubcsapat nagyon régen játszott utoljára Európában. Ha nem is jön össze a továbbjutás, akkor is olyat ment idén a magyar bajnok, amilyenre utoljára a BL-csoportkörbe jutó Debrecen volt képes. Persze ilyenkor mindig felmerül a kérdés, hogy a magyar futball végterméke, a válogatott mit profitál ebből, és hát a Vidi esetében azt kell mondjuk, nem sokat.