Nem igazolják le a védőt, akinek a bőrszíne miatt tiltakoztak az ultrák

shadow

Az orosz harmadosztályban szereplő Torpedo Moszkva az eredeti tervekkel ellentétben nem igazolja le Erving Botaka-Yobomát. A klub rögtön sietett leszögezni, hogy nem a védő bőrszíne miatt döntöttek így, hanem anyagi megfontolásból.

A 19 éves, kongói és orosz felmenőkkel is rendelkező védő a Torpedo utánpótláscsapatában nevelkedett, azonban a felnőttek között nem mutatkozott be. Két évnyi kitérőt követően közel került ahhoz, hogy újra a Torpedo játékosa legyen, nemrég az érkezését is bejelentették. A klub viszont pénteken már azt írta, hogy mégsem tudja megszerezni Botoka-Yobomát.

A közleményben az áll, hogy az anyagi helyzetük nem teszi lehetővé, hogy fizessenek a védő szolgálataiért. Jelenlegi klubja, a Lokomotiv-Kazanka Moszkva ugyanis csak átigazolási díj ellenében hajlandó elengedni játékost, és ezért kénytelenek letenni a Botoka-Yoboma szolgálatairól. A közleményben azt is leszögezték, a védő bőrszínének semmi szerepe nem volt a döntésükben.

"A rasszizmusnak nincs joga a létezésre. Ragaszkodunk ehhez az állásponthoz" - szögezte le a klub.

És, hogy miért kellett erre kitérni? Azért, mert az átigazolás bejelentését követően a Zapad-5 nevű ultracsoport tagjai az egyik orosz közösségi oldalon jelezték, hogy nem szívesen látnának fekete játékost a Torpedóban. "Lehet, hogy a fekete egyike a klub színeinek, de a sorainkban csak fehéreket szeretnénk látni" - áll az ultrák bejegyzésében. 

Oroszország a világbajnokságon sok mindent bevetett annak érdekében, hogy elkerüljék a rasszizmust a tornán, ezzel is javítva az ország megítélésén. Mivel a szervezők jól szerepeltek ebben a tekintetben, különösen kellemetlen az orosz futballszövetség számára, hogy ilyen esetekkel kell foglalkozniuk. Alexander Zvotov, az oroszok futball-szakszervezetének vezetője idiótáknak nevezte a Torpedo ultráit.

"A világbajnokság alatt az emberek véleménye kezdett megváltozni Oroszországról, de még mindig vannak idióták. Rengeteg közleményt olvasok a játékosokról, néhány ezek közül nyíltan rasszista. Minden országban vannak ennyire szűk látókörű emberek. A világbajnokság alatt láttuk, mennyire nyílt a társadalmunk és a népünk."

A közelmúltban volt néhány kellemetlen incidense a rasszizmussal kapcsolatban az orosz labdarúgásnak. A FIFA májusban 22 ezer fontra büntette a szövetséget, mert a szurkolók rasszista dalokat énekeltek a Franciaország elleni barátságos mérkőzésen. A Liverpool pedig szeptemberben panaszt nyújtott be, mert az ifjúsági BL-ben az egyik angol játékost a bőrszíne miatt támadták a szurkolók. 

via bbc