Botrányos gól okozta az amerikai válogatott vesztét

shadow

Az Egyesült Államok óriási meglepetésre 2-1-re kikapott a már biztos kieső Trinidad és Tobagótól a világbajnoki selejtező CONCACAF-zónájának utolsó mérkőzésén, így eldőlt, hogy 1986 óta először, nem lesz ott az amerikai csapat a világbajnokságon.

A találkozót követően a válogatott szövetségi kapitánya, Bruce Arena nem keresett kifogásokat. A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón elismerte, gyengén teljesítettek, és arra sincs mentségük, hogy nem sikerült megszerezniük az egyenlítő találatot. A kapitány a felelősséget is vállalta a történelmi vereségért.

Az ESPN sem kímélte cikkében az amerikai válogatottat. Mint írták, a válogatottjuk lassúnak és enerváltnak tűnt, jóformán semmi nem látszódott abból az energikus játékból, ami Panama ellen jellemezte őket pár nappal korábban. Azt is elismerték, Trinidad és Tobago akarata érvényesült a találkozón, és hiába volt néhány amerikai lehetőség, megérdemelten nyerték meg a találkozót.

A mostani selejtezősorozat kétségtelenül megalázó eredménnyel zárult az amerikai válogatott számára. A CONACAF-zóna hat csapata közül az első három helyezett automatikusan kvalifikálja magát a világbajnokságra, a negyedik pedig interkontinentális pótselejtezőn keresztül juthat ki. Papírforma szerint nem szabadna, hogy gondot jelentsen nekik a továbbjutás.

A FIFA ranglista alapján jelenleg három csapat emelkedik ki, Mexikó (14.), Costa Rica (21.), illetve az USA (28.). Mexikó és Costa Rica hozta is a papírformát, ők végeztek a csoport első két helyén. Az amerikaiak viszont gyengébben teljesítettek, mint a 60. Panama, és a 74. Honduras. Csak hogy legyen mihez viszonyítani: Magyarország mindkét válogatottat megelőzi.

Az amerikai csapat tehát bőven tett azért, hogy ne jussanak ki a világbajnokságra, az eredmény mindenképpen kínos a válogatottnak. Van azonban egy dolog, ami mellett nem lehet elmenni: még így is kijuthattak volna, ha Panama nem lő - egy finoman szólva is véleményes - gólt a Costa Rica elleni találkozón. A mérkőzés 52. percében ugyanis a játékvezető egy olyan lövést ítélt gólnak, ami nem haladt át a gólvonalon.

Ha nincs ez a találat, akkor az amerikai válogatott még úgy sem búcsúzott volna a világbajnoki álmoktól, hogy kikaptak Trinidad és Tobagótól, a Panama elleni 4-0-s győzelemnek köszönhetően ugyanis pontegyenlőség esetén előnyben lettek volna Christian Pulisicék.

A történethez az is hozzátartozik, hogy a CONACAF-zónában semmilyen technológia nem segítette a bírók dolgát, így a Panama-Costa Rica meccs ismét rávilágított arra, mennyire nagy szerepe lehet akár csak a gólvonal-technológiának a mérkőzésekre.