A Ligue 1, a Serie A és a Premier League után a Bundesliga is megkapta a minőségi magyar szakértőjét

shadow

Vasárnap, az Eintracht Frankfurt-Bayern München Német Szuperkupa-döntőn mutatkozott be a Sport 1 képernyőjén élő meccsen a csatorna nyári igazolása, Mészáros Ábel, aki a tévé honlapján augusztus eleje óta rendszeresen jelentkezik tartalmas és minőségi blogbejegyzésekkel, és ezentúl stúdióvendégként is színesíti a Bundesliga-közvetítéseket.


Mészáros Ábel ismerős lehet a Hosszabbítás olvasói számára is, tavaly szerepelt két Bundesliga-podcastünkben is, az Eurosport kommentátora, Szathmári Attila és ő előbb a nyári átigazolásokat vették számba, aztán a meg nem megvalósult német játékosvásárlások kerültek terítékre. A Hosszabbítás Bundesligával foglalkozó Facebook-aloldalára is ontotta egy időben a posztokat. 

A mindössze két számot megélt bookazine, a Leshatár első kiadásában is szerepelt, a Bundesliga taktikai és üzleti hátteréről írt egy remek cikket. 

Ezt a Leshatárt Inzaghi is imádná | Hosszabbítás

Hónapok óta vártunk rá, a napokban végre megjelent a Leshatár bookazine első száma. A labdarúgást kedvelők azon tábora, akik nem csak, vagy egyáltalán nem a Nemzeti Sportból tájékozódnak, örülhetnek, lenyűgöző olvasmányt kaptak, 100 oldalnyi tömény futballt, elemzést, tudományos és szurkolói szemszögből, irodalmi stílusban megírt nagyesszéket, szórakoztatóan, olvasmányosan, informatívan, magas színvonalon.

A Sport TV róla szóló videójában - A Hang, a mindig kiváló kommentátor, Méhes Gábor mutatta be őt - elhangzott, hogy évekkel ezelőtt elindította saját, angol nyelvű honlapját a Bundesligáról, majd a legnagyobb angol nyelvű Bundesliga-blog, a bundesligafanatic.com szerzőjévé, később szerkesztőjévé vált. Azon az oldalon olvashatjuk, hogy hűséges Dortmund-drukker. Az oroszországi világbajnokság alatt a 444-en és a 24.hu-n jelent meg rengeteg érdekes beszámolója, elemzése. Legfrissebb blogbejegyzéseiben a BVB-ről, a Schalkéról, a német bajnokság átigazolásairól, magyar szereplőiről írt.

Ami Kele János - volt - a magyarországi Premier League-közvetítéseknek és amit az általa írt cikkek többsége képvisel, amit kollégánk, Mártha Bence jelent - hozzáadott értéket - a Serie A-ról való beszédnek, gondolkodásnak és írásnak, amit Szabó Christophe és az Omlette du Fromage révén kapunk a Ligue 1 működésének megértéséhez, azt a minőséget ezentúl Mészáros Ábel felkészültsége és hozzáértése garantálja a Bundesliga-közvetítéseknél és a német fociról szóló írásaiban is. 

Ráadásul olyan műveltséggel rendelkezik és olyan beágyazottsága van a kortárs magyar irodalom területén - édesapja, Mészáros Sándor a kitűnő Kalligram Kiadó igazgatója, ő az egyik szerkesztője -, ami plusz árnyalatokat jelent azon a palettán, amelyről eddig is dolgozott. Például a zseniális fociszakíró, Gazdag József Egy futballfüggő naplójából című kötetének megjelentetését is ennek a kiadónak köszönhetjük. 

Gazdag József: Magányos futballszurkolónak lenni is életforma | Hosszabbítás

Tesis a világ-sorozatunkban ezúttal Gazdag József újságíróval, a pozsonyi Pátria Rádió műsorvezetőjével, a "Kilátás az ezüstfenyőkre" című elbeszéléskötetéért Bródy Sándor-díjjal kitüntetett íróval, az "Egy futballfüggő naplójából" c. blog és kötet szerzőjével szenvedélyes fociszeretetéről, a Liverpoolról, Esterházy Péterről és meccsnézési szokásairól beszélgettünk a budapesti Könyvfesztiválon. „ Focimeccseket nézek, vagyis dolgozom.

Ahogy Pető Péter Leshatár c. regényét is a Kalligram adta ki, A Népszabadság korábbi főszerkesztő-helyettesének, a 24.hu felelős szerkesztőjének első regénye egy futballbíró szemszögéből, hol szórakoztató, hol megrázó történeteken keresztül mutatja be a lecsúszott Észak-Kelet-Magyarországot. A kötet esélyes volt a Margó-díjra is, amelyre első körben tavaly 24 művet jelöltek, ebből tíz került a shortlistre, majd a tízes rövidlista három névre szűkült, köztük volt a Leshatár is.

Pető Péter: "Ez egy nagyon jó utazás volt a Leshatárral" | Hosszabbítás

A múlt csütörtöktől vasárnapig zajló, 10. Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron már harmadik alkalommal adták át a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat. Első körben idén 24 kötetet jelöltek, ebből tíz került a shortlistre, majd a tízes rövidlista három névre szűkült, köztük volt Pető Péter Leshatár című kötete.

Az idei Könyvfesztiválon és a Könyvhéten is vásároltunk Ábeltől könyvet a Kalligram standjánál, a fociról szóló véleményére pedig már régóta vevők vagyunk.